Русия разследва има ли употреба от Украйна на химически оръжия

Не са представени доказателства, Киев отхвърли обвиненията
7 фев 2023 11:24, Елка Василева
117
Русия разследва има ли употреба от Украйна на химически оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Руският Следствен комитет обяви, че разследва възможна употреба на химически оръжия от страна на украинската армия близо до градовете Соледар и Бахмут в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Украинските въоръжени сили казаха, че никога не са употребявали химически оръжия, и обвиниха Русия, че разпространява дезинформация.

Следственият комитет на Руската федерация спомена за дронове с химически оръжия. Той  обаче не представи доказателства в подкрепа на своите твърдения, отбелязва Ройтерс.

"Военнослужещи от въоръжените сили на Русия са изпитали влошаване на здравословното си състояние и характерни симптоми на отравяне", заяви комитетът. Той не даде подробности, включително за какво вещество може да става въпрос.

Украинските въоръжени сили казаха, че се придържат към законите на войната.

"Обвиненията от страна на врага за употребата на химически оръжия от подразделения на въоръжените сили на Украйна са фалшиви", пише в тяхно изявление. В текста се подчертава, че Украйна никога не е използвала такива оръжия "където и да било… когато и да било".

Украинските въоръжени сили на свой ред обвиниха Русия, че използва "забранени боеприпаси с фосфор и хлорпикрин" и е превърнала дезинформацията в оръжие.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
17
 
40
 
! Отговори
Деморализация преди 1 година
Financial Times: Украинските военни пристигнаха на германския полигон Eckernförde за обучение по работа с танкове Leopard2. Веднага двама от новопристигналите поискаха политическо убежище в Германия "поради нежеланието им да умрат в безсмислена война".Те също така твърдят, че увеличаването на доставките на оръжие по никакъв начин няма да допринесе за победата на Украйна, а само ще увеличи броя на цивилните жертви.
32
10
 
21
 
! Отговори
без доказателства преди 1 година
Още чакаме реалните проби на мъпета Навални, още чакаме медицинското чудо на Скрипалите... за такива 'доказателства' ли иде реч? Или само за новинарски 'доказателства' на 'честна дума' ? Ако са последните то няма нужда - укропитеците сами си публикуват материалите!
31
1
 
10
 
! Отговори
Статия преди 1 година
Тъй се лъжат малки деца!
30
6
 
15
 
! Отговори
ПЕШО преди 1 година
До Фен на Вики ДжъстисВойната трябва да спре незабавно.Който я загуби ще трябва да отговаря защо е предизвикал безсмислени жертви .А БЪЛГАРИЯ МНОГО Е ВЕРОЯТНО ЗАРАДИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КИРИЛ Петков пак да е от страната на булката.
29
10
 
17
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама ако се установи, че укронацистите са употребили дори и минимални дози хим.оръжие, трябва веднага да бъдат масово дезинфекцирани с фосфор. Бял фосфор. След това може и с *** за по-сигурно (или Сонцепек, термобари, по избор:). Класика в жанра. После с хлорна вар, и под земята. Най-добрият нацист е...кой? - тоа дето завинаги е дезинфекциран!
28
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СМЕРТ РАШИСТКИХ ЗАХВАТЧИКОВ !
27
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди малко във Варна, старите гробища приключи помена за Капитан Петко Войвода, голям студ, един взвод курсанти от Морското , половината момичета , и двадесетина души от Тракийското дружество. Естествено двама от Възраждане с руски знамена, за да поддържат лъжата че този велик патриот е бил русороб!
26
0
 
7
 
! Отговори
Още ли се бият преди 1 година
за Бахмут? Нали в петък руснаците го превзеха целия?
25
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гагин заяви, че група полски наемници са разстреляни от ВСУ в Угледар.
24
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше клипчета в телеграм как разни украинци се хвалеха как връзват хим. контейнери на дронове!
23
5
 
2
 
! Отговори
Значи е яко преди 1 година
хранително отравяне! При малките не обвиняват за химически атаки! А пишещите поне малко да разбират от химия! Да сте виждали боец с противогаз?
22
5
 
11
 
! Отговори
Хайли Лайклитата преди 1 година
Хйали Лайклитата от кога искат доказателства? Те ще отричат че има нещо, даже ако ги заведат при питомците им укро-нацисти и там се отровят на място от реактивите!
21
6
 
24
 
! Отговори
От Евроком преди 1 година
Снощи гледах "Балотаж" по Евроком, където политическия коментатор Чуковнедвусмислено каза, че тези опити с химическо оръжие от страна на Киев,се правят с цел да принудат Русия да използва ядрено оръжие срещу тях.Проблемът на Запада и укрофашистите е в това, че 67% от общественотомнение в световен мащаб свързано с войната в Украйна е в полза на Русия.За това правят всичко възможно за да обърнат този възходящ трент на Русия,в полза на Запада, за да увеличат финансовата и военна помощ за Киев
20
26
 
6
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
щом Русия обвинява накого за нещо значи се готви да направи същото.те нямаше да нападат украйна и пр и прр.
19
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ще е най обективното разследване на света и резултатите му ще се обявяват само в руски държавни медии, тъй като други руски няма!
18
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доказателствата са видео клиповете в телеграм канала на националиста "майдар" за първи път са използвали такива дронове в соледар
17
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** терористи редовно използват фосфорни бомби, които са забранени, но могат да обвиняват всички в несъществуващи неща. Доказани мерзавци и престъпници!
16
10
 
34
 
! Отговори
Да преди 1 година
Руските войски са пробили 3-ти ешелон на Украйнската отбрана и са излезли на трасето Артемовск-Константиновка.И така са отрязяли ВСУ в Бахмут.
15
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да е :) също така биологични и атомни използва.
14
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под ръководството на президента Путин Русия си затвърди статуса на велика форумна сила която мачка НАТО и Запада във всички форуми. Многобройните путински форумни бойци са добре обучени и екипирани и са страшилище са западняците по форумите.