Западът не произвежда достатъчно. Ще остане ли Украйна без боеприпаси?

Нито САЩ, нито Европа са подготвени за воденето на конвенционална война
Обновена: 16 фев 2023 07:02 | 16 фев 2023 07:00, Анисия Иванова
243
Западът не произвежда достатъчно. Ще остане ли Украйна без боеприпаси?
Снимка: БГНЕС

Западът не произвежда достатъчно муниции, за да задоволи нуждите на украинската армия. Как ще се отрази този проблем на бойните действия и какво може да се направи?

Украинската армия се нуждае от много повече муниции, отколкото Западът произвежда в момента. За това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Сегашният темп на предоставяне на боеприпаси на Украйна е многократно по-висок от нашата настояща скорост на производство. Това води до натиск върху военната промишленост. (...) Затова трябва да увеличим производството и да инвестираме в производствения си капацитет", допълни Столтенберг.

"Tрябва да предотвратим това на всяка цена"

"Тази тактика на нападение, която Русия избра - фронтални атаки на фронтовата линия в много райони, всъщност може да бъде успешна само ако Украйна изчерпи боеприпасите си. И ние с нашата подкрепа трябва да предотвратим това на всяка цена", казва военният експерт Нико Ланге пред Дойче веле.

И вече има проблеми. Срокът за доставяне за голямокалибрени боеприпаси например е 28 месеца. "Поръчките от днес ще бъдат изпълнени едва след две години и половина", обяснява Столтенберг. А запасите се топят.

Кореспондентът на ДВ в Украйна Ник Конъли разказва, че много украински командири са изправени пред тежки избори по отношение на използването на боеприпаси. "Срещнах командири на гаубици и артилерийски установки, които ми казаха, че не знаят колко време още ще могат да вършат работата си, ако бъдат принудени да се изтеглят от позициите си и да чакат още боеприпаси", казва Конъли. "Това е съвсем реален проблем."

Експертът по сигурността Франк Зауер смята, че Германия и Западът е трябвало да реагират много по-рано и да увеличат производството.

По информация на АРД САЩ са доставили или обещали да доставят повече от един милион артилерийски снаряда. Тъй като това е създало трудности, се наложило да използват складове за боеприпаси в Израел и Южна Корея. Според експертите това показва, че нито САЩ, нито Европа са подготвени за воденето на конвенционална война.

Германският министър на отбраната Борис Писториус също призна за проблема. "Мога само искрено да помоля отбранителната индустрия да увеличи максимално капацитета си възможно най-скоро", каза той.

Решения се търсят по целия свят. "В момента виждаме как Украйна и нейните съюзници търсят артилерийски боеприпаси по целия свят - дори в Пакистан и Южна Корея", съобщава Ник Конъли.

"Имаме сведения за пакистански боеприпаси съветски калибър, които се насочват натам, както и за искания от американските войски да изпратят боеприпаси, които са складирани в Южна Корея, за Украйна."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
9
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Атомния Човек: Нито една война не се е решила на масата на преговорите, нито една. Преговори се започват когато някой вече е на границата на победата или поражението. До тази точка не се преговаря. Искането на преговори по време на война се възприема като знак за слабост и има преди всичко политическо или тактическо значение. Освен това с терористи не се преговаря, а Путин е терорист номер 1 в момента.
150
11
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Ха, ха, нещастни русолюбци. Може да имат 60 арт. системи но всички са по стандартите на НАТО. 155 мм. снаряд става на всички оръдия от този калибър. Така е с танковете и с ракетите, с всичко. Така, че не изпадайте в транс, няма да остане Украйна без боеприпаси. Освен това, ако приемем индустриалната мощ на Русия в момента за 1, то тази на САЩ и ЕС се равнява на 7000, без да броим Канада, Австралия, Нова Зенландия и Япония. Така, че много поздрави на ***.
149
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна има 50 вида различни артилерийски системи, всяка от които се произвежда в отделна държава и има отделни боеприпаси. Подариха им СТАРА артилерия със СТАРИ СНАРЯДИ от запасите. Тези стари запаси вече се изчерпаха, а новите снаряди са ужасно скъпи и няма кой да прави повече подаръци на фашистите. УКРАЙНА Е ***, a наркоманът Зеленски такъв се е родил!
148
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато човекът от блиндажа почне да се вайка на глас, че е свършил боеприпасите, той си вика наум "А дано се хванете, да се хвърлите в атака, та да виеба п. Ката маичина!"
147
2
 
9
 
! Отговори
Атомния Човек преди 1 година
Войната е война на изтощение. И мирът не се решава на бойното поле, а на масата на преговорите. И да можеш да поставяш повече условия. Въпроса е кой ще диктува договора на другата страна. Дали Русия или Колективния Запад А атомното оръжие е оръжие на страхливците. Оръжие на старците, които просто не ги интересуват хората.
146
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И вече има проблеми. Срокът за доставяне за голямокалибрени боеприпаси например е 28 месеца. "Поръчките от днес ще бъдат изпълнени едва след две години и половина" ==> това означава само и единствено едно - скоро войната ще стане атомна! Всеки, който има поне елементарни аналитични умения го осъзнава! Прекалено много е вложено за да има връщане назад!
145
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, нали Русия остана без оръжие, какъв е тоя зор цял свят да произваждал, та пак нямало да стигне срещу нея. С кво се бият тия руснаци?
144
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да преговорим. Западът не произвежда достатъчно оръжия, за да противодейства на отдавна свършилите руски ракети...
143
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като нямате суровини какво ще произвеждате бе смeшници? Най-много брюкселско зeле. Китай ви е66а маммата и ви отряза за нитриран памук. Можете да седите и да подсмърчате. Мижитyрки!
142
5
 
14
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Западът произвежда достатъчно. Само че взе да се усеща накъде духа вятъра и че има опасност войната да се разрасне. А Западът не желае това! А и реално погледнато Западът не е длъжен да произвежда оръжия за Украйна.
141
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тактиката на блатниците - Световна война Z - пълчища зомбита напред и кот стане.
140
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът не произвежда, руснаците ги свършиха... съдейки по пропагандата войната е приключила до март.
139
2
 
8
 
! Отговори
ПАК Е МЪРЗЕЛИВИЯ преди 1 година
ЗАЩО ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИ, ЧЕ РЕАЛНО РАБОТИМ ЗА УКРАЙНА? ТОЧНО ТОВА КАЗВА СТАТИЯТА ВИ НЕДОНОСЕНИ ТИМАДЖИЙКИ ПОД ЛО ГИ
138
3
 
9
 
! Отговори
Западът преди 1 година
взе да страни от набутване във войната, сега следват британците и накрая американците най-сетне ще се наложи сами да си вършат работата.
137
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 147 - По силата на няколко големи компании, лоито хем проузвеждат оръжия, хем ще се надънят в Украйна и ще изтопат стотина милиарда от САЩ и ЕС, за да "препостроят Украйна"
136
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но как? Аз си мислех, че Русия ползва 40 годишни снаряди и до Май месец (ама миналата година), щеле да е без боеприпаси. Също така си мислех, че бринаското М.О. лъже и дава фалшиво съвети на Украйна, да намалят малко темпото и да не се мъчат да отговарят на всеки артилерийски огън. А още си мисшех, че и от САЩ ме излъгаха, като ми казаха, че Украйна стреляла с по 6000 снаряда на ден, па Русия с 60 000 за същия период от време.
135
11
 
36
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А по силата на кой договор "запада" трябва да произвежда достатъчно за Украйна? Член на ЕС ли са? Член на НАТО ли са? Защо "запада" не произвеждаше, за да защити държави, които бяха без никаква причина нападнати и ограбени от САЩ?Вън "запада" от България!
134
5
 
27
 
! Отговори
... преди 1 година
Не съм фен на Каракачанов(ВМРО), но беше казал нещо много вярно. Години наред запад си отглеждаще ***, меки китки и подобни, а Русия обучена армия и стратегически оръжия. И резултата е видим.
133
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад от Соледар ЧВК Вагнер вече е в Железнянски. А на север атакува, но не може да пробие отбраната на фашистката *** при Федоровка и Роздоловка. Също така, от страна на Донецк Белогоровка, оркестрантите сe стремят да пробият при Весьолое.
132
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След артилерийската подготовка руските войски направиха малък напредък към Первомайски.Бахмут и околностите:На юг от Бахмут и3MeTTa обстрелваха Клещеевка.Руските войски обстрелват Часов Яр и Ивановски. Близо до Иваново ЧВК Вагнер поднови щурмовите операции след контраатаката на и3MeTTa предния ден.Продължават ожесточените боеве в южните и източните покрайнини на Бахмут. На север от града оркестрантите изглежда приключват историята с нацистката защита на Парасковиивка. От няколко дни говорим за безумието да се държи това селище от пълчищата на и3MeTTa.Но те имат друга гледна точка.