Западът не произвежда достатъчно. Ще остане ли Украйна без боеприпаси?

Нито САЩ, нито Европа са подготвени за воденето на конвенционална война
Обновена: 16 фев 2023 07:02 | 16 фев 2023 07:00, Анисия Иванова
243
Западът не произвежда достатъчно. Ще остане ли Украйна без боеприпаси?
Снимка: БГНЕС

Западът не произвежда достатъчно муниции, за да задоволи нуждите на украинската армия. Как ще се отрази този проблем на бойните действия и какво може да се направи?

Украинската армия се нуждае от много повече муниции, отколкото Западът произвежда в момента. За това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Сегашният темп на предоставяне на боеприпаси на Украйна е многократно по-висок от нашата настояща скорост на производство. Това води до натиск върху военната промишленост. (...) Затова трябва да увеличим производството и да инвестираме в производствения си капацитет", допълни Столтенберг.

"Tрябва да предотвратим това на всяка цена"

"Тази тактика на нападение, която Русия избра - фронтални атаки на фронтовата линия в много райони, всъщност може да бъде успешна само ако Украйна изчерпи боеприпасите си. И ние с нашата подкрепа трябва да предотвратим това на всяка цена", казва военният експерт Нико Ланге пред Дойче веле.

И вече има проблеми. Срокът за доставяне за голямокалибрени боеприпаси например е 28 месеца. "Поръчките от днес ще бъдат изпълнени едва след две години и половина", обяснява Столтенберг. А запасите се топят.

Кореспондентът на ДВ в Украйна Ник Конъли разказва, че много украински командири са изправени пред тежки избори по отношение на използването на боеприпаси. "Срещнах командири на гаубици и артилерийски установки, които ми казаха, че не знаят колко време още ще могат да вършат работата си, ако бъдат принудени да се изтеглят от позициите си и да чакат още боеприпаси", казва Конъли. "Това е съвсем реален проблем."

Експертът по сигурността Франк Зауер смята, че Германия и Западът е трябвало да реагират много по-рано и да увеличат производството.

По информация на АРД САЩ са доставили или обещали да доставят повече от един милион артилерийски снаряда. Тъй като това е създало трудности, се наложило да използват складове за боеприпаси в Израел и Южна Корея. Според експертите това показва, че нито САЩ, нито Европа са подготвени за воденето на конвенционална война.

Германският министър на отбраната Борис Писториус също призна за проблема. "Мога само искрено да помоля отбранителната индустрия да увеличи максимално капацитета си възможно най-скоро", каза той.

Решения се търсят по целия свят. "В момента виждаме как Украйна и нейните съюзници търсят артилерийски боеприпаси по целия свят - дори в Пакистан и Южна Корея", съобщава Ник Конъли.

"Имаме сведения за пакистански боеприпаси съветски калибър, които се насочват натам, както и за искания от американските войски да изпратят боеприпаси, които са складирани в Южна Корея, за Украйна."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То остана ли нещо от тва Украина
70
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът иска от България да си затвори ТЕЦ-овете, защото замърсявали, да не се ползвал бензин.... В същото време същият този Запад иска да произвежда/ ме и да прилага/ме все повече оръжие, съдържаниоето мна което, а и самото му производство са мноооого далеч от щаденето или пазенето на природата. Кой ще зададе този въпрос в ЕС и в НАТО?? Българите мислещи хора ли сме или зомбирани самоубийци?
69
16
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Направо да влизат с авиацията и да разчистят остатъците от армията на Мордор. Джуджето блъфира с ядреното оръжие, това стана ясно на абсолютно всички. Много им треперят на тези некадърни, но злобни и отмъстителни оорки. Да удрят директно със силите на НАТО и да се приключва.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как точно ще увеличи това производство,че не се сещам за няколко дни ще построи заводи ще намери машини и ей така ще вдигне производството на секундата.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме за един ден.
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Веселинъ 109 Тоест, очакваш човешка емоция, в случая благодарност, от евреин? Наистина ли?! :))))......
65
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не произвеждат много защото промишлеността на Запада не е преминала на военни релси, обаче, ако премине на такъв режим - как ще кажат, че не участват във войната с/у Русия? За чик значи са минали на военнен режим (ако това стане), ако не участват във война? С 2-3% от ВВП за военни разходи няма как Запада (НАТО) да победи Русия. Трябват 30-40% и пак не е сигурно!
64
19
 
5
 
! Отговори
бг преди 1 година
руснците вече са дали над двеста хиляди убити ,почти четвърт милион а кремълския канален плъх си стои в бункера и бърчи челце мърда веждички
63
16
 
8
 
! Отговори
r преди 1 година
Тук не става въпрос замо за Запада. Целият свят не се закачи за малоумната война на Русия. Никой не харесва Украйна или украинците, но никой няма да подкрепи Русия в тази глупост. Китай, Индия, Южна Америка, бившите руски републики ясно зачвиха многократно, че няма да подкрепят тази глупост. Нашите русофили тук в България се кефят как тази велика страна Русия все повече ще затъва в грешната си представа за цивилизация. Влиянието към съседни страни става с ум, не с война.
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът се чуди как да превърне екологичния проблем в екологична катастрофа. Отнася се както за поддържане на военноте действия, така също за отравяне на почвата и водата чрез взривноте вещества, също чрез миниране на огромни територии, чрез съзнателно убийство на стотици холяди здрави млади хора, отделно чрез спиране на естествения приток на вода по теченоето на реките. Сега Укр, спират водите от горното течение на Днепър, което застрашава АЕЦ "Запорожие". Междун, агенция е вече сезирана.
61
3
 
11
 
! Отговори
Име преди 1 година
Поживяхме си в мир, да му мислят младите, все тая, така или иначе светът е техен - като искат да умират - тяхна си работа. Кой-откъде е - няма разум в хората и това е. Въпросът е - да не ми влизат в къщата разни проповедници. То не бяха реклами, игри на шанса по телевизията ,сега и - военни репортажи да слушам един вид.
60
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът не е длъжен на Украйна. Да си купуват сами ако искат и от Азия! Тази война вече е заради ината на Зеленски и Путин. Разликата е, че последния може да си го позволи. Истината е, че Украйна предизвика конфликта с политиката си в последните години. Не съм на страната на Русия, но им виждам гледната точка. А и на всеки границата на търпимост е различна. Украйна се изтропваше в задния двор на Русия с години. Е, Путин нямаше как да си позволи да го разиграват като ***.
59
3
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Време е някой да отвори очите на Зе...или затвори, все тая, ефекта ще е същия. И това трябва да са неговите хора, виждайки коло украински мъже загинаха и загиват. Да оставят колко руснаци са утрепали. Нека погледнат себе си и видят същината на проблема. А тя е, че украинските мъже се стопяват и какво ще правят украинките без тях?
58
2
 
16
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Запада търси оръжие в Кореа и Пакистан ха Хоооооо хо ооооооооо Хааааааааааааая ха Хоооооо хо ооооооооо Хааааааааааааая ха ха
57
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна освен боеприпаси скоро ще остане и без мъже вчера гледах по Телеграм канала в един цех на завод беше пълен с трупове в ковчези и черни чували. Целия цех беше пълен и това е само от Бахмут снимано е от Украинец. Така, че много скоро въобще няма да им трябва техника и боеприпаси няма кой да воюва. Да не казвам как тече 9 мобилизация направо от улицата който срещнат.
56
2
 
8
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
За пилигримите Украйна ще стане нов Афганистан и Виетнам.
55
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квичете, руски свввинкиии, за вас Коледа дойде ахахахаха
54
3
 
14
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Ама защо. Либераслъка - нали побеждавахте?
53
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надявам се за избият възможно най-много руски сввине с нашите оръжия. )))
52
2
 
19
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Е нали уж руснаците бяха свършили боеприпасите. О Бо е, ела си прибери вересиите. Нато нямал боеприпаси...и тая креслива организацийка ще ни защитава? Ама кво се чудя, ние сме в НАТО, а убихме армията си. Близо 20 години сме в НАТО, а даже и комуникациите ни още не са по натовски стандарт, хаха, какво остава за другото.