Косово вини Путин в "износ" на конфликта в Украйна

Русия опитвала да създаде дестабилизация чрез Сърбия
20 фев 2023 15:03, Елка Василева
50
Косово вини Путин в "износ" на конфликта в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Косово Вьоса Османи обвини в интервю за Скай нюз руския президент Владимир Путин в опит "за износ" на конфликта в Украйна към нейната страна и други като Молдова и Грузия, предаде кореспондентът на БНР.

В интервюто, дадено за медията по време на Мюнхенската конференция за сигурността, Османи каза, че Путин се опитва да отклони вниманието на Запада от Украйна, като създаде други конфликти в Европа, като например в Молдова, Грузия или Западните Балкани.

Още по темата
В момент, когато правителството на Молдова твърди, че Русия се опитва да дестабилизира страната, като проруски политици организират протести в столицата Кишинев, Кремъл иска да постигне същото в Косово чрез съюзника си Сърбия, заяви Вьоса Османи. Тя допълни, че Русия използва същите методи като в Източна Украйна, за да разпали гражданска война.

"Те се опитаха да организират операции под чужд флаг. Те изпращат полувоенизирани сили, маскирани като цивилни, на наша територия по незаконни маршрути, а след това изпращат и оръжия", заяви Османи.

Косово не за първи път обвинява Русия, че помага на Сърбия да подклажда сепаратизъм сред сръбското малцинство в страната. Президентът на Косово отбеляза, че международната общност не прави достатъчно да възпре Русия от намеса в делата на нейната и на други държави.

Вьоса Османи предупреди да не се правят териториални отстъпки на Кремъл, докато западните съюзници търсят най-добрия начин за приключване на войната в Украйна. "Геноцидните режими не трябва да се възнаграждават с територии", допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин иска, завладява и анексира Украинските земи почти целия свят помага на жертвата.
40
2
 
3
 
! Отговори
Хашим преди 1 година
Тази не знам от коя държава, защото прилича на бежанка от Азия, но не е зле да си намери навреме политическо убежище. Тези папагали не разбраха, че посоката на вятъра се промени, а последният плаща цялата сметка.
39
4
 
3
 
! Отговори
Рико преди 1 година
Тази полудържава няма право на глас
38
2
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Ми сигурно е така, няма само запада да действа така, я!Този проблем го има навсякъде където има етническо разнообразие, т.е. ще го има и в Бг.
37
1
 
4
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 1 година
Aшkoлcyн, yбaвa apнayтka!
36
2
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
НАТО с война създадоха държавицата Косово, сега те да ги оправят.
35
9
 
0
 
! Отговори
Pro- staka преди 1 година
до 33-ти "1( явно имаш предвид думата една ) образована жена, ти какво искаш да сложат? Пастир завършил Марксизъм-ленинизъмКретенизъм в Масква ли? Това не ти е Беларус." Нищо против образованието ,но както в едно време се "обучаваха" в Москва днес ги обучават САЩ. В американските училища ако примерно има 12 преподаватели 10 са крайно либерални и само двама се разрешава да са нормални !
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те организираха операции под чужд флаг. Те изпращаха полувоенизирани сили, маскирани като цивилни на югославска територия по незаконни маршрути, а след това изпращаха и оръжия. Вьоса има предвид Пиндостан отпреди 25 г.
33
2
 
7
 
! Отговори
до 33-ти преди 1 година
Не смяташ ли много случайности станаха? Санду, Петков, Плевнелиев, Янев - все образовани, все от едно и също място. Нищо против образованието, но когато с образованието идва и едно и съща политика не мисля, че има място интерпретации.
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Pro- staka, 1 образована жена, ти какво искаш да сложат? Пастир завършил Марксизъм-ленинизъмКретенизъм в Масква ли? Това не ти е Беларус.
31
4
 
11
 
! Отговори
Pro- staka преди 1 година
Коя е Вьоса Османи: Родена 1982 в косовска Митровица учила е Юридическия факултет на Университета в Прищина, получава бакалавърска степен. През 2005 г. тя получава магистърска степен по право (LLM) от Юридическия факултет на Университета в Питсбърг в Пенсилвания, САЩ, през 2015 г. защитава докторска дисертация в Университета в Питсбърг и получава докторска степен по право (J.S.D.).Преподавала е в университета в Прищина и в Рочестърския технологичен институт в Косово. Била е гост-професор в университета в Питсбърг.Случайни хора няма в политиката и най вече такива ОБУЧЕНИ в САЩ !
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен. А, това беше Сърбия.
29
5
 
7
 
! Отговори
до Damonaz преди 1 година
Ако са дагестанци, защо тогава са ортодоксални християни? Ако бяха от Дагестан щяха да са съюзени с Албания и Косово по признак ислям. Конфликта между Сърбия и Косово/Албания е именно на етническа и религиозна основа. Ако ги нямаше тия различия щеше да е невъзможна тази война.
28
4
 
12
 
! Отговори
до 23-ти преди 1 година
Косово има ли мераци да влиза в НАТО? Ако да, значи знаеш, от къде им идва желанието за "независимост".
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е виновен и за извънземната атака над САЩ последните две седмици!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България колко Роми и Турци живеят?
25
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Косово ще има или вече има чисто нов стадион с 30 хиляди седалки.Това е Косово ,държава с футболен стадион за който ние само ще мечтаем.
24
4
 
4
 
! Отговори
ТестКит преди 1 година
Аз разбирам защо българина е с мислене, че няма как един народ да иска нещо, а трябва някой отвън да ги насърчи. Защото това е историята ни и робството. В нашите глави, няма как един народ да иска нещо сам и да го постигне. Винаги гледаме, кой как е помогнал отвън, но ако гледаме така, никога не бихме били доволни от наяето освобождение, по нашата логика, сме си били добре под турско робство ама някой е дошъл и ни е помогнал.
23
3
 
0
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Значи за обавдането и желанието за независимост няма значение дали си НАТО или не си НАТО. Имаш една константа, желание за независимост, и една променлива. Едната страна е НАТО другата не е НАТО, значи желанието за независимост не е свързано с тази променлива.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"САЩ чрез военните си самолети си транспортират дрога от Афганистан към Косово и след това цяла Европа. И тази колония на САЩ дръзва да изказва мнение какво правела Русия." - със самолети е по-еко, а не както правиха руснаците 90те от централна Азия с камьони. Нека не си правим илюзии - всички държави търгуват с наркотици, но някои по-успешно от други. Руснаците не че нямат желание, но локалната в Европа е нива над тяхната.