Анализ: Русия продавала петрол далеч над тавана на цената

Руският суров петрол достигна средно около 74 долара за барел
28 фев 2023 12:53, Анисия Иванова
108
Анализ: Русия продавала петрол далеч над тавана на цената
Снимка: БГНЕС

Руските компании получиха много повече пари от продажбата на петрола на страната, отколкото се смяташе преди това през седмиците, последвали налагането на таван на цените върху износа на нацията, каза група учени.

Изследването отслабва идеята, че ценовите ограничения смазват приходите на Москва за финансиране на войната в Украйна.

Руският суров петрол достигна средно около 74 долара за барел през четирите седмици, последвали тавана, според изчисления на експерти, включително от Института за международни финанси, Колумбийския университет и Калифорнийския университет. Това е около една четвърт над прага - 60 долара за барел - който Г-7 определи от 5 декември.

Тяхната работа се основава на анализ на данни на ниво митническа фактура за четирите седмици след определянето на тавана за продажби на суров петрол на купувачи по целия свят и от всички пристанища и тръбопроводи.

Въпреки че самата Русия не предоставя достъп до такива данни, оценките на изследователите ще бъдат посрещнати с тревога от правителствата, които твърдят, че мерките за прекъсване на достъпа на Кремъл до петродолари са били голям успех. Специализирани фирми за ценообразуване на суровини казаха, че основният суров петрол на страната е паднал далеч под 60 долара в точката на износ в Балтийско и Черно море.

"Нашето изненадващо откритие, че значителен дял от руския суров петрол се продава доста над нивото на ценовата граница от 60 долара за барел, изисква спешно по-нататъшно разследване на тези транзакции и засилва необходимостта от засилено правоприлагане“, се твърди в доклада.

Износът на петрол от пристанищата на Тихия океан към ключови дестинации като Китай е на още по-високи цени, средно 82 долара за барел, според проучването.

Около половината от руските пратки се транспортират от контролирания от държавата "Совкомфлот" или "сенчест флот" от танкери и по този начин не подлежат на таван на цените, останалите ще разчитат на западни корабни услуги и следователно ще подлежат на прага, се казва в доклада.

Промените, одобрени от президента Владимир Путин по-рано тази седмица, се очаква да донесат 660 милиарда рубли (8,7 милиарда долара) в бюджета на Русия тази година, според оценките на Министерството на финансите.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С две думи ЕС трябва незабавно да премахне санкции тавани и други подобни.
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това заключение показва защо има война Русия и Запада , защото има страшна завис към Русия. Жалко че украинското ръководство е продажно.
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом има купувачи, ще го продава на който си иска и на каквато цена се договорят. Тавана на цената на руския петрол е измислен и извън всякаква пазарна логика.
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сметка на това цената на бензина и дизела не мърда. Какво беше онова на Василев? ДГД бедните.
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Антипутиноид Проблема е на всички европейци, които не са политици. Прочети анализа на същия този Блумбърг за нефтената търговия между Индия и Англия. Издаващата заповеди на продадена Европа Англия е закупила от Индия повече от 4,5 пъти петрол. А Индия не е световен производител на такива продукти. Ако не бъркам де.
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който има петрол - продава. Който има пари - купува. Който няма - гледа. Обаче, не всичко е пари. В това се опитват да ни убедят.
88
4
 
4
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
На кой го продава над тавана? Китай и Индия ли? Да си плащат като искат, техен си е проблема.
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смартбютитата са си направили погрешно сметките, това не е възможно те никога не грешат. Как могат да грешат, като са по-праведни от Исус, по умни от айнщайн.
86
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вие ли най тъпите в Европа говорите колко са глупави европейците?Ходете и вижте,да ви падне самочувствието глупави българи.
85
0
 
3
 
! Отговори
неутрален преди 1 година
До Анонименима ама иско огромни количества ЧИСТА ВОДА и е мног замърсяващ метода за добив
84
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако гейропа не купува на цени над определени - то останалия свят купува.. в резултат в гейропа дефицит и още по големи цени...
83
0
 
15
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
8.7 МИЛИАРДА ДОЛАРА МОЖЕ ДА Е СЕДМИЧНО ИЛИ МЕСЕЧНО , НО НЕ И ГОДИШНО !?!?!?!????
82
2
 
17
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Еххххх, евроумници! Пелетите - от 2 евро на 9,50 сакчето в Германия. Можеш да си купиш и за 6 евро сакчето, но в брой, слагаш паричките в пощенската кутия вечер в един склад и си ги вземаш със собствен транспорт :D. И не, дървесината не се добива от Русия и танкерите с пелети не ходят в Турция да се пакетират там и да се внасят в Германия като турски! Който си мисли така - това е долна инсинуация!
81
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъча се да се сетя кое беше последното нормално решение на управниците на ЕС. И не мога.
80
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахааа... *** верно ли сте изненадани!
79
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статия за повдигане на умрелия русофилски гребен. Крайният резултат от такива бодряшки информационни разпръсквания ще бъде като крания резултат на срутилата се конструкция СССР.
78
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не държавите от Г-7 са купувачите на петрола ,а частни компании и цените са такива не защото Русия продава,а защото не иска да продава на цени,които някой друг определя.Сегажда видим,като не купуват от Русия от къде ще купят необходимите количества.Едва ли арабите ще си дават зор да си вдигнат добива.Нали утре тя същите могат да им кажат'Ние решихме,че вашия петрол ще струва 30 долара" Не става така бе юнаци вие да определяте цени на суровина от ,която сте зависими.
77
1
 
11
 
! Отговори
Ако е анализ преди 1 година
и то на институти думата трябва да е-продава, а не-продавала! Една жена ми казала...
76
23
 
11
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
Статията кърти. Представям си как Китай купува контрабандно руски петрол на 82 USD, когато в същото време суровият петрол на борсата е 75 USD.
75
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прецакали са ви руснаците това, трябва да срете да мислите, че сте властелините на света и всичко върви по вашата ***.