Дерипаска: Хазната на Русия може да се окаже празна 2024 г.

През следващите 25 години ще мислим повече за азиатското си минало, смята той
2 мар 2023 21:00, Анисия Иванова
407
Дерипаска: Хазната на Русия може да се окаже празна 2024 г.
Снимка: БГНЕС/EPA

Милиардерът Олег Дерипаска заяви, че хазната на Русия може да се окаже празна още през следващата година и че тя се нуждае от инвестиции от "приятелски" страни, за да разхлаби хватката на санкциите върху икономиката.

"Още през следващата година няма да има пари", заяви Дерипаска в четвъртък на Красноярския икономически форум в Сибир. "Ще ни трябват чуждестранни инвеститори."

Средствата вече са на изчерпване и "затова вече започнаха да ни клатят", каза Дерипаска, основател на United Co, Rusal International PJSC, най-големият производител на алуминий извън Китай.

Коментарите на Дерипаска са едни от най-откровените от страна на виден бизнес лидер, тъй като правителството се стреми да обърне гръб на големите компании, след като завърши миналата година с рекорден бюджетен дефицит и бюджетът все още е на червено в началото на 2023 г.

Властите вече планират да съберат допълнителни приходи в бюджета с предложени промени в начина на облагане на петролните компании и може да изтръгнат повече пари от други производители на суровини чрез еднократна такса.

Въпреки че миналата година Русия отбеляза изненадващ бум на капиталовите разходи, перспективите станаха по-мрачни, особено поради огромните военни разходи, които затрудняват публичните финанси.

Дерипаска, на когото САЩ налагат санкции от 2018 г., беше подложен и на европейски санкции, след като Русия нападна Украйна преди година. Отдавна изразяващ мнение по въпросите на икономическата политика, той призова за мир в седмиците след инвазията, но през последните месеци зае по-предпазлива позиция по отношение на войната.

В речта си в четвъртък Дерипаска заяви, че изграждането на "държавен капитализъм не е опция" и предупреди за "сериозен" натиск от страна на санкциите, пише Bloomberg TV Bulgaria.

"Русия трябва да продължи да развива пазарната икономика", каза той. По думите му един чуждестранен инвеститор ще гледа как руският инвеститор прави пари, какви условия съществуват.

Страни, които могат да се похвалят със "сериозни ресурси", могат да се появят като възможни партньори за Русия, каза Дерипаска. Според магната правителството трябва да увери, че Русия е привлекателна за такива инвеститори, като осигури безопасен бизнес климат с повече икономически свободи и конкуренция.

Дори и много от най-големите икономики в света да са настроени срещу Русия, тя все още запазва достъпа си до пазари с население от 4,5 милиарда души, на които се падат 30 трилиона долара от световния брутен вътрешен продукт, каза той.

"Мислехме, че сме европейска държава", каза Дерипаска. "Сега, през следващите 25 години, ще мислим повече за азиатското си минало".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя налищеше да е 30% назад? После почнаха да смъкват 25, 20 ... ЕС накрая каза 11.2 ... то излезе, че са с 2.1% назад.
259
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tozi skoro ще скочи от един етаж, но не знам седмия ли или му трябва по висок...
258
0
 
0
 
! Отговори
До Икономист преди 1 година
Ос Китай-САЩ? Пак си шмъркал нещо забранено.
257
0
 
7
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Най - жалки сте като вземете да броите чуждите пари!!!
256
2
 
5
 
! Отговори
икономист преди 1 година
мноого си далеч пич - Русия като противоос и то икономическа на Китай! Смех, смех смех. та тяхното БВП е по-малко на еврокенеф-а България, каква икономическа сила, каква ос.. Остта отдавна е определена - Китай и САЩ, а Европа-та и смотаната Русия ще го и...хат яко. Интересно е къде ще бъде Индия, а не къде ще е Русия -те са ясни...
255
4
 
7
 
! Отговори
новак преди 1 година
Хазната на Русия едва ли ще я празна ,но съвсем реално е неговата лична хазна да се изпразни. А за хора като Дерипаска Русия това съм аз. Огромния ефект от войната и санкциите ще е скъсвате с олигархичния модел в който знайни и незнайни велможи правят луди кинти в Русия и ги изнасят с чували на запъд.И живеят там така че и американските милиардери и арабски шейхове да им завиждат. ТУТО ФИНИТО Сега или без пари и активи на зъпъд или с пари и заводи но в замъка и на яхтата в Крим или Сочи.Тежка!
254
7
 
9
 
! Отговори
ОНЗИ преди 1 година
Абе тоя не прилича на човек пък тръгнал да дава прогнози !!! А за РУСИЯ да не се грижим- - няма РУСИЯ няма ги тези от ЕС и онези от САЩ !!! Има друго нещо - КИТАЙ и РУСИЯ означава ново икономическо преразпределение на света !!! Това плаши онези с вроденото колониално мислене и тези подметки като е онзи горе на снимката и онзи Зеленския !!!
253
6
 
12
 
! Отговори
Tojo преди 1 година
Няма проблем - САЩ и ЕС отново ще изпратят храни и др помощи, така както го направиха и при разпада на СССР. Помните ли чибурашки малки - ако не помните потърсете, да видите кой дари храна и дрехи за великата РаZия! Сега тихичко превключете канала...
252
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин си мислеше че войната ще приключи за седмица, най-много месец. Икономиката на РФ не може да издържи да води такава войнаняколко години. Предишната война, която водиха руснаците в Афганистан фалира СССР за 10 години. Тази война ще фалира Русия само за 2 години.
251
3
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
да му мислат олигарсите, ще се наложи да се отчитат на султана. или да пият от чая
250
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не ни занимавайте с руската хазна - гледайте българската - айде сик-тир с тия вашингтонски опорки- отивайте при краварите - ама след 30 години слугинаж още сте със визи
249
3
 
15
 
! Отговори
М. турист преди 1 година
До Анонимен 251.....Добре де работи се в Русия за две бутилки водка и парче сланина. С очите си го видях преди Путин да нахлуе в Украйна.
248
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия нема нижда от хазна! От хазна имат нужда само западните ***!
247
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не бери грижа за хазната на русия а помисли как ще се върнеш в русия и ти си като беризовски почина в англия в беднотия
246
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разбира се че русия е азиатска държава и няма място в европейски ораганизации. действията и говорят че те са азиатци и никакви европейци
245
5
 
5
 
! Отговори
50 на 50 преди 1 година
Ама може и да не може ! Запомнете това изказване на Дерипаска и догодина пак ще си говорим.
244
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този май е от вътрешните врагове на Русия.
243
5
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Прекалено оптимистична прогноза.Още тази година ще фалират.Рашките го могат.Доказаха го по времето на СССР.
242
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой бизнесмен ще съобщава къде няма да има пари така че всичките му противници и конкуренти да го чуят? Единобикновенпедрест! А ако лъже "колегите си" значи никаква руска хазна няма да е празна никога, след като руснаците рафинират на ниво кюлчета тове злато, 100ци килограми диамати, рубини и всякакви камъчета, а да оставим Хай технологиите им да синтетизират прекрасни диаманти в недостижими за природата диамантени красоти.ДепеасткаПедераскаПедофиляс
241
1
 
2
 
! Отговори
гз преди 1 година
най голямата лъжа е че в русия има олигарси. олигарсите управляват в симбиоза с правителството, както е в БГ. Все едно е имало олигарси при сталин.....