Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?

Русия може да се опитва да сплаши Запада
Обновена: 10 мар 2023 17:21 | 10 мар 2023 13:58, Нели Христова
757
Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?
Снимка: БГНЕС

Хиперзвуковите оръжия са проектирани да бъдат толкова бързи, че да не могат да бъдат свалени от традиционните системи за противоракетна отбрана.

Те обикновено летят на по-ниска височина от балистичните ракети и могат да достигнат повече от пет пъти скоростта на звука или 3850 мили в час.

Хиперзвуковата Kh-47M2 "Кинжал" беше едно от шестте "непобедими" оръжия, които президентът Путин разкри пред руския елит в обръщение към държавата в Москва през 2018 г. Презентацията включваше компютърна анимация на ядрени бойни глави, падащи върху Флорида.

Въпреки че през 2021 г. Русия изстреля способния да носи ядрени оръжия "Кинжал" по наземна цел в Сирия, именно в Украйна Путин избра да разгърне напълно ужасяващите си способности. Русия за първи път изстреля ракетата срещу Украйна през март 2022 г. и я използва за атака към страната в няколко случая оттогава, включително в четвъртък, когато те бяха използвани в атака срещу Киев, украинската столица.

Има опасения, че мащабът на руската атака може да сигнализира за нова ескалация на бомбардировките от страна на Москва. Украинските военни казаха, че това е първият път, когато Русия е изстреляла шест ракети "Кинжал" едновременно. Киев заяви, че противовъздушната му отбрана е безсилна срещу тях.

Кремъл твърди, че оръжието има максимална скорост от 7500 мили в час, което би било двойно повече от оръжията, разработени от други страни. Президентът Байдън призна, че "Кинжал" е "почти невъзможно да бъде спрян".

За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите оръжия не следват предварително определена извита траектория. Те използват въздуха, за да се движат по време на полет, което ги прави по-трудни за проследяване и унищожаване, тъй като врагът не знае каква е целта. Хиперзвуковите оръжия могат да носят ядрени бойни глави или конвенционални.

Марк Галеоти, британски експерт по Русия, нарече използването на скъпия "Кинжал" от Путин в Украйна "прекомерно", но предположи, че използването му може да има за цел да сплаши западните съюзници на Киев. Това обаче е и възможно доказателство, че руският запас от по-евтини ракети е на изчерпване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
8
 
! Отговори
до Иво преди 1 година
Само дето твоете е измишльотина, а Байдън наистина пита Зеленски :)
57
17
 
1
 
! Отговори
некра мятат преди 1 година
В Чечня не напраиха ли същото. През втоарата фаза им намятаха цяла планина с ракети и какво...чеченеца окопан, вдигнал средния, чака тупурдията да свърши и не дава и педя от Грозни. И за какво бяха всички тези бомбандировки, кой се изръси до край?!
56
17
 
6
 
! Отговори
до 59 преди 1 година
Ало рузнак, аз съм българин и не съм гол и бос като тебе! Не си просете линча! ще ви го осигурим скоро... Ще ви отеснее България, предатели мерzки!
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Вече са останали само 30% от тия келяви Кинжали... Освен да убиват цивилни с тях друго не могат да направят." ------------------ грешиш.. това бяха последните. Те рашките и другите ракети отдавна ги свършиха, артилерийските снаряди тоже... сега стрелят по хохалите с перални, лопати и тоалетни чинии.
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега и Русия и Запада си чистят скалдовете за да напомпат с ново .
53
14
 
4
 
! Отговори
Военен брокер преди 1 година
Проблема е ,че няма чипове вече ,а имат само 40 броя от тези ракети.
52
21
 
7
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Да питам Путин как ше връща тия милиарди...щото и Ци Пин го пита, аз за тва.
51
5
 
25
 
! Отговори
дедо ви преди 1 година
За "братята" Мириканци сме една третостепенна колония,дори не ни пускт в тяхната свещенна земя без визи. Ние сме им като пушечно месо и военен плац за изпитания. "Нашите политици" допуснаха тази измяна и резил,продадоха ни за някой милион в офшорни сметки. Така че ,чакайте скоро повиквателни за да ви трепат в Украйна за благото на Америка!
50
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропуснато е да се спомене че "непобедимите" кинжал са известни с пословичната си неточност! В началото на войната с тях руснаците улучиха само една бензиностанция, а няколко паднаха в някакви ниви и мочурища на километри от целта, та за това и до скоро бяха спрели да ги използват!
49
6
 
1
 
! Отговори
това въпросче: преди 1 година
Долна гавра с нация! Подсъдно по бг и европейското законодателство! махни го,ч е ...
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До перко "Въпросът е какво цели Путин с използването им;" ------------------------------ най-малкото показа на "колективния запад" и нато, че тези ракети не могат да бъдат спряни. Отделно и демонстрация за пред бъдещи евентуални купувачи.
47
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът Байдън признал, че "Кинжал" е "почти невъзможно да бъде спрян". ... "Кинжал" е бавен в сравнение с "Авангард", който се движи с 27 МАХ в плътните слоеве на атмосферата. А какво ще каже байДжо за бавничката междуконтинентална крилата ракета "Буревестник", която може да лети в атмосферата колкото се иска и през където си иска? Днес сенатор Уикер каза, че Пиндостан не разполага със средства за защита срещу Руското ЯО и ТЯО.
46
2
 
18
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
''Умно'' човече, НАТО няма ''такива'' ракети :)
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От *** трябва да остане само една яма. Няма какво да мелите езиците, на Путин му дреме на оная работа за такива като вас.
44
3
 
25
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Да питам Зеленски как ше връща тия милиарди...щото и Байдън го пита, аз за тва.
43
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами време е НАТО да снабдим Украйна с такива ракети, да има реципрочност.. после реве джуджо,ч е Нато ескалирали конфликта...
42
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия общо взето е с две поколения пред краварите в ракетните технологии.
41
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските *** една година по-късно продължават с измислиците за руската военна мощ. Ако беше реална нямаше шест месеца да се мъчат в Бахмут, а щяха да са в Берлин.
40
6
 
16
 
! Отговори
Въпросче? преди 1 година
Пичоове.....и на вас ли ви мирише на печена мръвка ? Мейд ин Украйна?
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАГЛАВИЕТО НАПРАВО РЕВЕ ДА ГО КОПНА НА ПРОФИЛА НА ПОСОЛЯ НА САЩ И ГО ПРАВЯ...