Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?

Русия може да се опитва да сплаши Запада
Обновена: 10 мар 2023 17:21 | 10 мар 2023 13:58, Нели Христова
757
Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?
Снимка: БГНЕС

Хиперзвуковите оръжия са проектирани да бъдат толкова бързи, че да не могат да бъдат свалени от традиционните системи за противоракетна отбрана.

Те обикновено летят на по-ниска височина от балистичните ракети и могат да достигнат повече от пет пъти скоростта на звука или 3850 мили в час.

Хиперзвуковата Kh-47M2 "Кинжал" беше едно от шестте "непобедими" оръжия, които президентът Путин разкри пред руския елит в обръщение към държавата в Москва през 2018 г. Презентацията включваше компютърна анимация на ядрени бойни глави, падащи върху Флорида.

Въпреки че през 2021 г. Русия изстреля способния да носи ядрени оръжия "Кинжал" по наземна цел в Сирия, именно в Украйна Путин избра да разгърне напълно ужасяващите си способности. Русия за първи път изстреля ракетата срещу Украйна през март 2022 г. и я използва за атака към страната в няколко случая оттогава, включително в четвъртък, когато те бяха използвани в атака срещу Киев, украинската столица.

Има опасения, че мащабът на руската атака може да сигнализира за нова ескалация на бомбардировките от страна на Москва. Украинските военни казаха, че това е първият път, когато Русия е изстреляла шест ракети "Кинжал" едновременно. Киев заяви, че противовъздушната му отбрана е безсилна срещу тях.

Кремъл твърди, че оръжието има максимална скорост от 7500 мили в час, което би било двойно повече от оръжията, разработени от други страни. Президентът Байдън призна, че "Кинжал" е "почти невъзможно да бъде спрян".

За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите оръжия не следват предварително определена извита траектория. Те използват въздуха, за да се движат по време на полет, което ги прави по-трудни за проследяване и унищожаване, тъй като врагът не знае каква е целта. Хиперзвуковите оръжия могат да носят ядрени бойни глави или конвенционални.

Марк Галеоти, британски експерт по Русия, нарече използването на скъпия "Кинжал" от Путин в Украйна "прекомерно", но предположи, че използването му може да има за цел да сплаши западните съюзници на Киев. Това обаче е и възможно доказателство, че руският запас от по-евтини ракети е на изчерпване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
518
6
 
7
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
До по долу.... Няма свършване ли. Ххх всеки рай си има край както и рекламата на Бор чвор. Да живее Домлян
517
17
 
9
 
! Отговори
Рускитролей 3.0 преди 1 година
Изглежда че хомокасапус-русикус е еволюционен път който води до задънена улица.Тяхните предци са слезли от дървото като другите тогава, но са тръгнали в съвсем различна посока. Оти тъй?
516
11
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една година слушаме, че скъпите ракети са на привършване и стрелят с такива от ПВО комлекси С-300, сега ни обясняват, че евтините свършили, затова почнали да ползват от скъпите. Уважаеми "списващи" и "преписващи", ракетите в Русия са, като в реклама на Бор Чвор "нямат свършване". Кой разбрал, разбрал.
515
7
 
8
 
! Отговори
Муахахаха преди 1 година
Казвай. Ако трябва помощ за лайковете да взимаме и ние телефоните на мама, тати, баба и деди и да помагаме. Казвай да помагаме. Не се стеснявай.
514
26
 
9
 
! Отговори
Муахахаха преди 1 година
Рускитролей версия 3.0.Я кажи сега с уйжалите вече ще превземе те ли Бахмут или ярак а? Май май гальба за сега ярак. Оти тъй позамлъкнаа работите. Нещо не и връи на руската фекализация последната колониална война. Гледай кво става в Грузия-майдана2 а. Кои ли са следващите как мислиш. А и да не забрайш минусите да ми отрази. Поне 3 искам
513
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е за колко минути ще са в центъра на София ? Хайде да отгатнеме. 2 до 3 минути и ариведерчиГендери
512
4
 
2
 
! Отговори
Рустролеи преди 1 година
Ти кога свари си порасна 3 лайка. Днес едва насмогваш
511
14
 
8
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 1 година
Хашам - Сирия 7 февруари 2018 г се състоя "представление" под диригентството на Маестро Чичо Сам .Много малко музиканти от "Вагнер" можаха да разкажат за впечатленията си от " концерта" .
510
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Дрън дрън ... може ли да кажеш къде е това стъпване здраво? Във Виетнам здраво ли стъпиха или как? В Афганистан здраво ли стъпиха? В Ирак здраво ли стъпиха или накриво? Да не споменавам Могадишо и ред други ...
509
5
 
1
 
! Отговори
Уйжалите преди 1 година
Те ли сега ще ви спечелят войната бе телета смешни.Ами че тя като е такава работата що сега се сещате за тях.
508
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Муахахаха Абе т ъпчо, защо изобщо пишеш глупостите си, звучиш като индиянец, който коментира пишещи машинии. Вземи се скрий с твоята Муха ха ха, че си точно ти за смях
507
9
 
38
 
! Отговори
британски експерт преди 1 година
"Това обаче е и възможно доказателство, че руският запас от по-евтини ракети е на изчерпване." Хахахахаххааааа... това ли ви е утехата, юдеосаксчета? И аз така, като изям всичкия фасул минавам на телешко от Кобе :) Още много бой ще ядат наемниците ви, докато ви уврат главите, че Русия е най-костеливият орех.
506
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тоя бълвоч явно го е писал някой глу п ак, сърчвайки из Интернет и събирайки повърхностни твърдения от още по-г л упави от него. Примеи: "Русия е изстреляла..." - не ги изстрелват а ги пускат от самолети. "Кремъл твърди, че оръжието има максимална скорост от 7500 мили в час..." Кремъл нищо не е твърдял, Пентагона го твърди и не "би било" ами е факт. "бомбардировките от страна на Москва" не става дума за бомбардировки (няма бомби) а за обстрел. Толкова ви е жалка пропагандата!...
505
27
 
9
 
! Отговори
Муахахаха преди 1 година
Кинжалите и те ли са като ароматите и су 57.Хххекзотик.Колко бройки има 15, 20 останаха ли.Щом са я докарал до Кинжалите значи вече не останаха карти за игра. Муахахаха. Това са адски скъпи ракети който носят конвенционален заряд и то не с голяма мощност. Скоро няма и да са и секретни. ХХХ.
504
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще откаже русия само за една седмица .Те не се хвалят не показват мултики но стъпят ли здраво ще има оле ле мале .
503
0
 
2
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Х-47 ю, KH-47 не знам да има.
502
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кинжалите ше убодат сърцето на ЩАТките.
501
7
 
24
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Абе той Байдън не може да ги хване , ама форумните тиквени*ци по-долу могат !1-2 кинжала с ядрена бойна глава да минат и после Манхатън и Холивуд ще останат само по снимки , като старата Хирошима.Никой ама никой не може да даде 100% гаранция , че всички ракети ще бъдат свалени и това е единственото нещо ,кото пази света от Трета световна война !Дори Москва да заличи Киев от лицето на Земята , САЩ пак няма да влязат в пряка война , нито пък Русия би нападнала САЩ.
500
9
 
14
 
! Отговори
байдън: преди 1 година
"кинжал" е почти невъзможно да бъде спрян"........е, и? кой трябва да преговаря?
499
4
 
4
 
! Отговори
До Хари преди 1 година
Ами някога сигурно така са казвали и за Германия , Япония и Италия , ама виж ги сега ?Дори Израел днес са дупе и *** с Германия , Виетнам са приятели със САЩ , така че на тоя свят нищо.вечно няма.Набий си го в главата :)