Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?

Русия може да се опитва да сплаши Запада
Обновена: 10 мар 2023 17:21 | 10 мар 2023 13:58, Нели Христова
757
Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?
Снимка: БГНЕС

Хиперзвуковите оръжия са проектирани да бъдат толкова бързи, че да не могат да бъдат свалени от традиционните системи за противоракетна отбрана.

Те обикновено летят на по-ниска височина от балистичните ракети и могат да достигнат повече от пет пъти скоростта на звука или 3850 мили в час.

Хиперзвуковата Kh-47M2 "Кинжал" беше едно от шестте "непобедими" оръжия, които президентът Путин разкри пред руския елит в обръщение към държавата в Москва през 2018 г. Презентацията включваше компютърна анимация на ядрени бойни глави, падащи върху Флорида.

Въпреки че през 2021 г. Русия изстреля способния да носи ядрени оръжия "Кинжал" по наземна цел в Сирия, именно в Украйна Путин избра да разгърне напълно ужасяващите си способности. Русия за първи път изстреля ракетата срещу Украйна през март 2022 г. и я използва за атака към страната в няколко случая оттогава, включително в четвъртък, когато те бяха използвани в атака срещу Киев, украинската столица.

Има опасения, че мащабът на руската атака може да сигнализира за нова ескалация на бомбардировките от страна на Москва. Украинските военни казаха, че това е първият път, когато Русия е изстреляла шест ракети "Кинжал" едновременно. Киев заяви, че противовъздушната му отбрана е безсилна срещу тях.

Кремъл твърди, че оръжието има максимална скорост от 7500 мили в час, което би било двойно повече от оръжията, разработени от други страни. Президентът Байдън призна, че "Кинжал" е "почти невъзможно да бъде спрян".

За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите оръжия не следват предварително определена извита траектория. Те използват въздуха, за да се движат по време на полет, което ги прави по-трудни за проследяване и унищожаване, тъй като врагът не знае каква е целта. Хиперзвуковите оръжия могат да носят ядрени бойни глави или конвенционални.

Марк Галеоти, британски експерт по Русия, нарече използването на скъпия "Кинжал" от Путин в Украйна "прекомерно", но предположи, че използването му може да има за цел да сплаши западните съюзници на Киев. Това обаче е и възможно доказателство, че руският запас от по-евтини ракети е на изчерпване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
538
15
 
15
 
! Отговори
Рашистантролейбус преди 1 година
Искат само тяхните коментари да се лайкват. Ами яжте ми селиодката тогава мршии. Но без водка. И без това сте живи трупове а това е поредния признак на безсилие което пък е чудесно.
537
41
 
20
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Сега ще ви обясня защо рашките са толкова зле във военно измерение, въпреки, че напоследък наливат стотици милиарди във във ВПК(военнопромишления комплекс). При крадливия комун. режим - от 100 евро едва ли и 15 отиват за нещо наистина ефективно и съществено... Останалите 85 се крадът от некадърната мързелива руска администрация. При САЩ , ЕУ или НАТО - ТОВА НЕ Е ТАКА !!! НО кой да го обясни на малкия бункерен плъх, че ако изключим ядреното оръжие, в всичко останало русия е едно малко "джудже" !
536
8
 
10
 
! Отговори
питанка преди 1 година
До Анонимен дам , вярно е, и аз се опитах и не става...пак русоробите са хакнали евтиния сайт.... беззащитен е пред дребните руски хакерчета.... а бе ДНЕС - вземете малко инвестирайте и в антихакерски защити
535
13
 
52
 
! Отговори
Една преди 1 година
от тия ракети изстреляна по Даунинг Стриит 10 ще увеличи шанса за мирно уреждане на конфликта в Украйна. Ефекта ще е доста отрезвяващ най-вече за англосаксонците, които са действителните подпалвачи на тази война.
534
1
 
5
 
! Отговори
577 и 578 преди 1 година
Касае админа на Днес бг. В момента снимаме получаващото се и това какви коментари триете. Не ви прави чест
533
27
 
15
 
! Отговори
statistik преди 1 година
Ми да, рушняка си показа своя максимум и таван и се кефи на макс. Едновременно с това ни обяснява и че не воюва с Украйна а с НАТО :) :) :) смяххххххх....... То ЕУ и САЩ засега само си чистят складовете от старото и вече ненужно оръжие. Не са показали и дали на Украйна нищо от това което е произвеждано след 2000 например... да не говорим какво се произвежда и разработва между 2015-2022.... САЩ имат тоолкова трилиони $$$ вкарани във военната индустрия , че ..........няма смислъл да пиша нататък.
532
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както виждате украинците даже и не правят опити да стрелят по тях. Нека си ги гърмят. Освен за престиж пред крепостните , те друга цел не могат да постигнат. Колко ракети изстреляха тази зима? Някой да е забелязал Украйна да остана без ток? Вече всичко е възстановено и то по време на война. Вложете малко мисъл. Колко са жертвите от последната атака струваща 50 млн$ - няколко човека и няколко трафопоста. Показуха товарищи. При нас - байрак, тъпан и съдрани ***
531
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не може да се лайкват анти руски коментари.Случайно нали. Муахахаха
530
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не може да се лайкват анти руски коментари.Случайно нали. Муахахаха
529
13
 
14
 
! Отговори
Луд русофил преди 1 година
Украйна коварно ни нападна и сега миролюбиво се защищаваме!
528
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък в Голямата Северна бензиностанция без ракетами, все за оръжие дрънкат.Тия са болни хора,луди са,вярвайте. Смерт рашистких окупантов.
527
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И не забравяйте *** петолъчковци, че тия ракети са срещу самолети и ракети. Приличен обсег, сравнително добра точност, много висока цена и взрив колкото една малка авиобомба. Когато гръмнеш ракета за 2 млн$ и удариш и разрушиш панелен вход без жители или трансформатор за 10000$, нали се сещате, колко е сметката? Та да си стрелят с гаубиците М30 , да поддържат 20 -те километра фронтова линия и солдатите да ***, докато роднините им почнат да поумняват. Поняли?
526
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кинжалите се унищожават с лазерно оръжие
525
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 572 Те за това бързат да ги изстрелят, докато не са дошли модерните ПВОта, че тогава съвсем за смях ще станат руските безаналогови техналогии. Както стана безаналоговите им танкове, камимони, БМПта, и ПВОта.
524
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 563 "ракетите в Русия са, като в реклама на Бор Чвор" Верно е, такива са :))))
523
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама как звучи само "непобедими" Вярно имали между 20 и 100 броя , ама непобедими. Горките украинци с тяхната ПВО техника от 80-те години. Любопитен съм като почнат да получават антиракетни системи, вярно пак от 80-те години, ама правени от други държави и по други технологии, колко ще струват "непобедимите" 20 ракети. Е, дотогава и Султана може да го шкартират и войната да спре, ама терминът "непобедими" ще остане в овчите мозъци
522
9
 
9
 
! Отговори
Абе преди 1 година
РФ сега като мобилизира нови 400К от самолета без парашут ли ще ги хвърлят десант да правят. Лопати сапиорки дано поне има.
521
15
 
10
 
! Отговори
Една година преди 1 година
А трябваше да са 3 дена. Който разбрал разбрал.
520
15
 
13
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Русофилите ще чдат кинжали виждам аз.
519
14
 
32
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 1 година
Мумията в Белия дом се изпоти да трепери от страх