Първият пряк сблъсък между Русия и САЩ – защо беше свален дронът над Черно море?

Русия отрича нейни самолети да са направили това, американската страна протестира
15 мар 2023 07:00, Елка Василева
439
Първият пряк сблъсък между Русия и САЩ – защо беше свален дронът над Черно море?
Снимка: архив, БГНЕС

Руското министерство на отбраната заяви, че нейни изтребители не са влизали в контакт с американски безпилотен самолет, който по-рано се разби в Черно море, като вместо това Москва твърди, че дронът се е разбил поради "рязка маневра", предаде Ройтерс.

"Руските изтребители не са използвали бордовите си оръжия, не са влизали в контакт с безпилотния летателен апарат и се върнаха благополучно на летището, на което са базирани", заявиха от министерството на отбраната.

Още по темата
Според Москва причина за падането на американския дрон MQ-9 (Ем Кю-9) е извършване на рязка маневра, поради което “машината премина в неуправляем полет, губейки височина и се удари във водната повърхност”, предаде ТАСС.

Бяхме принудени да разбием своя Ем Кю-9 “Рийпър” поради повредите, причинени на безпилотния самолет за наблюдение от руски самолет, съобщи от своя страна Пентагонът, предаде Ройтерс.

"Заради повредата се оказахме в положение да се наложи самолетът да се разбие в Черно море", заяви бригаден генерал Пат Райдър пред журналисти, като добави, че дронът не е можел да лети след повредата.

Москва разглежда инцидента с участието на руски изтребител Су-27 и американски военен дрон над Черно море като провокация, заяви междувременно руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент на САЩ във връзка със случая, предаде Ройтерс.

Вашингтон съобщи, че американският дрон е бил свален от изтребителя, но Русия отрече това.

Американската страна изрази протест във връзка с "непрофесионални действия", както казаха от руска страна,  каза Антонов пред репортери след консултациите в Държавния департамент. Той каза, че руски изтребители не са използвали оръжия срещу американския безпилотен самолет MQ-9 (Ем Кю-9), който е изпълнявал разузнавателна мисия над Черно море. "Искам да подчертая, че руските пилоти са действали много професионално, не е имало никакъв контакт, не е имало никакво използване на оръжие от нашите изтребители", каза той, цитиран от ТАСС.

"Този апарат е летял с изключени транспондери и е навлязъл в зоната на специалната военна операция. (За тази зона беше съобщено) по международните канали. Ние, Русия, предупредихме всички за това. Смятам, че това е истинска провокация. Провокираха ни да предприемем определени действия, след което да могат да обвинят Русия, руските военни в непрофесионализъм", отбеляза дипломатът.

Антонов каза, че американски самолети и кораби нямат работа близо до границите на Руската федерация. "Представяте ли си такъв самолет, дрон, внезапно да се появи близо до Ню Йорк или Сан Франциско? Представяте ли си каква би била реакцията на американските медии, на Пентагона по отношение на такъв дрон?", запита той е допълни: "Това е многофункционален атакуващ дрон, който може да носи 1700 кг експлозиви".

Руската страна не е заинтересована от конфронтация, а от прагматични отношения със САЩ в интерес на народите на Русия и САЩ, подчерта посланикът.

От своя страна британският министър на отбраната Бен Уолъс призова Москва да спазва международното въздушно пространство, след като САЩ съобщиха, че Русия е причинила вчера падането на американски безпилотен самолет в Черно море, предаде Ройтерс.

"Ключовото тук е всички страни да спазват международното въздушното пространство и ние призоваваме Русия също да прави това", заяви Уолъс пред Ройтерс.

"Американците казаха, че според тях това е непрофесионално", добави той.

Инцидентът с участието на руски изтребител Су-27 и американски дрон MQ-9 (Ем Кю-9) е първият толкова пряк сблъсък между двете сили, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година, и рискува да задълбочи напрежението между Вашингтон и Москва.
 (БТА, Пламен Йотински, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
43
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е путинофилчета? На никого не му пука за вас и пак се изявявате като безименни разбирачи по форумите ли?
286
41
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Американците казаха, че според тях това е непрофесионално",...добре ама дрона го няма вече и ,ако не отвърнете както трябва руснаците ще изпаднат в дълбока заблуда.
285
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До338.Ами мисля,че сме много близо до безрасъдството да изпратим оръжие и съответно в последствие да си понесем последиците от товаСамо се моля, като преместим паметника на Съветската Армия(която вече не съществува)след това да не се наложи"шепата"останали българи след"апокалипсиса"да строят нов наРуската армия,щото е било веднъжА тия дето сега"вият"срещу Рус,вероятно първи с букети ще посрещнат руснаците наДунав мост И това се е случвало предиКато нищо може да се случи и за 3-и път.Пази Боже.
284
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До338.Ами мисля,че сме много близо до безрасъдството да изпратим оръжие и съответно в последствие да си понесе последиците от товаСамо се моля, като преместим паметника на Съветската Армия(която вече не съществува)след това да не се наложи"шепата"останали българи след"апокалипсиса"да строят нов наРуската армия,щото е било веднъжА тия дето сега"вият"срещу Рус,вероятно първи с букети ще посрещнат руснаците наДунав мост И това се е случвало преди.Като нищо може да се случи и за 3-и път.Пази Боже.
283
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само си представете руски дрон да доближи бреговете на ФАЩ.
282
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига ФЕЙКОВЕ. Американците много ясно казаха, че те САМИ са си свалили дрона, след като е бил прихванат от руската патрулна двойка изтребители.
281
43
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пърл Харбър-втора част.Този път не е в Хавай а в Черно море.Някой иска да събуди американския гигант.Руската мечка е колкото мишка в сравнение с американския слон.Германия и Япония имаха най-боеготовите армии и немската и японска нация са били винаги едни от най-високотехнологичните.Загубиха войната защото не можаха да издържат икономически.Америка на ден произвеждаше на седмица десетки самолети и кораби.Нещо което за двете страни беше невъзможно.Русия ще отрича защото знае какво следва.Лошо.
280
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До j 1. Сигурен ли си че е точно това Су и точно този дрон? 2. Дрона на видеото е с един допълнителен резервоар (несиметрична конфигурация тоест още по-трудно управляем ако се стигне до ексцесии)
279
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върху дрона е оказано техническо въздействие със средства за радиоелектронна борба! Руснаците отричат да са откривали огън по него. Между другото, този дрон отдавна лази по нервите на кримската противовъздушна отбрана. Следили са го изкъсо и са го дебнали да стъпи само леко накриво.
278
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Пич Според западните медии е било на 75 мили от Крим Крейсерска скорост на дрона 330км/ч максимална 480км/ч без допълнително оборудване.
277
38
 
6
 
! Отговори
Пич преди 1 година
"близо до границите на Руската федерация" Пичове, забележете как вече не става въпрос за границите на Руската федерация, ами "близо до границите" на Руската федерация. Това "близо" може да е където си поискат руснаците, и съвсем спокойно може да си свалят самолети и дронове. Няма значение дали става въпрос за международни води или не, важното е руснаците да се решили, че са "близо". Чудя се България дали е "близо", как мислите?!
276
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото търсил - туй намерил. Айде следващият!
275
1
 
14
 
! Отговори
Яш ми хуяя преди 1 година
Минаха под него гледах по фокс новините.Може от течението се извърте на една страна когато слизад надоле.
274
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия отатък"голямата вода"още не са разбрали,че скоро ще има нов филм"Отнесени от вихъра"с други режисьории и с други артисти. Старата версия вече се изтърка. Така,че да приготвят нови награди за"Оскарите".Филма"Навални"е ерзац-култура,понеже е"пропит"с политика.А тия две категории са не само различни а и противоположни. Ама Чичо Сам, от къде да го знае, като за него тъпотията е върхът на на културата?
273
4
 
24
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 1 година
ФАЩ /Фащисаните/ наблягат на "белото".
272
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Краварите" имат стрелящи дрончета с които джуджето повече няма да посмее да излиза на отворен стадион. Имат и снимки от космоса с такава резолюция, че виждат всяко местене на ракети по складове, и всеки конвой след излизане от бункера.
271
23
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Най-забавното е, когато нeграмотни русофили се правят на разбирачи и военни "експерти" ...
270
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банките им се"срутват"една след друга,като при Земетресение с тази разлика, че са финансови институции.А те си играят с играчки-плачки.Но не знаят, че парите"горят" пред силата на оръжието.Може да имаш много пари но като нямаш оръжие с което да ги защитиш си изгорял жив . И да крещят и да вият"Слава Украйне" нещата не опират само до пари а и до силата и възможностите на оръжието.Това е факт,след фалитите на банките.
269
13
 
14
 
! Отговори
Първия сблъсък? преди 1 година
Русия не "воюва ли" с НАТО, още от 2рия месец на войната, като разбраха че гризкат дръвцето в Украйна. Не твърдяха ли че Крайцера Мацква е ударен от британска ракета и в небето е имало дрон на НАТО? Мацква нали твърдеше че базите в Крим ударени с американски ракети, защото Укеайна няма такива? Ро цо филите не воюват ли срвщу НАТО завдно с кремлевската психушка?
268
16
 
12
 
! Отговори
Крундел преди 1 година
спокойно др0гаре и консуматори на кремълски бииотходи, не се напъвайте да не разтеглите сухожилие някое... "краварите" имат повече дронове отколкото истинската ви родина има самолети от ерата на диското.Пък и следващият ще носи ракети на разузнавателната си мисия и следващите кандидат пръскачи с керосин ще бъдат неприятно изненадани, тогава ще има - не сме ние, те са паднали сами, както сега руснаците разправят...тая игра я могат и други, нали помните иранците как научиха това по трудният начин?