Първият пряк сблъсък между Русия и САЩ – защо беше свален дронът над Черно море?

Русия отрича нейни самолети да са направили това, американската страна протестира
15 мар 2023 07:00, Елка Василева
439
Първият пряк сблъсък между Русия и САЩ – защо беше свален дронът над Черно море?
Снимка: архив, БГНЕС

Руското министерство на отбраната заяви, че нейни изтребители не са влизали в контакт с американски безпилотен самолет, който по-рано се разби в Черно море, като вместо това Москва твърди, че дронът се е разбил поради "рязка маневра", предаде Ройтерс.

"Руските изтребители не са използвали бордовите си оръжия, не са влизали в контакт с безпилотния летателен апарат и се върнаха благополучно на летището, на което са базирани", заявиха от министерството на отбраната.

Още по темата
Според Москва причина за падането на американския дрон MQ-9 (Ем Кю-9) е извършване на рязка маневра, поради което “машината премина в неуправляем полет, губейки височина и се удари във водната повърхност”, предаде ТАСС.

Бяхме принудени да разбием своя Ем Кю-9 “Рийпър” поради повредите, причинени на безпилотния самолет за наблюдение от руски самолет, съобщи от своя страна Пентагонът, предаде Ройтерс.

"Заради повредата се оказахме в положение да се наложи самолетът да се разбие в Черно море", заяви бригаден генерал Пат Райдър пред журналисти, като добави, че дронът не е можел да лети след повредата.

Москва разглежда инцидента с участието на руски изтребител Су-27 и американски военен дрон над Черно море като провокация, заяви междувременно руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент на САЩ във връзка със случая, предаде Ройтерс.

Вашингтон съобщи, че американският дрон е бил свален от изтребителя, но Русия отрече това.

Американската страна изрази протест във връзка с "непрофесионални действия", както казаха от руска страна,  каза Антонов пред репортери след консултациите в Държавния департамент. Той каза, че руски изтребители не са използвали оръжия срещу американския безпилотен самолет MQ-9 (Ем Кю-9), който е изпълнявал разузнавателна мисия над Черно море. "Искам да подчертая, че руските пилоти са действали много професионално, не е имало никакъв контакт, не е имало никакво използване на оръжие от нашите изтребители", каза той, цитиран от ТАСС.

"Този апарат е летял с изключени транспондери и е навлязъл в зоната на специалната военна операция. (За тази зона беше съобщено) по международните канали. Ние, Русия, предупредихме всички за това. Смятам, че това е истинска провокация. Провокираха ни да предприемем определени действия, след което да могат да обвинят Русия, руските военни в непрофесионализъм", отбеляза дипломатът.

Антонов каза, че американски самолети и кораби нямат работа близо до границите на Руската федерация. "Представяте ли си такъв самолет, дрон, внезапно да се появи близо до Ню Йорк или Сан Франциско? Представяте ли си каква би била реакцията на американските медии, на Пентагона по отношение на такъв дрон?", запита той е допълни: "Това е многофункционален атакуващ дрон, който може да носи 1700 кг експлозиви".

Руската страна не е заинтересована от конфронтация, а от прагматични отношения със САЩ в интерес на народите на Русия и САЩ, подчерта посланикът.

От своя страна британският министър на отбраната Бен Уолъс призова Москва да спазва международното въздушно пространство, след като САЩ съобщиха, че Русия е причинила вчера падането на американски безпилотен самолет в Черно море, предаде Ройтерс.

"Ключовото тук е всички страни да спазват международното въздушното пространство и ние призоваваме Русия също да прави това", заяви Уолъс пред Ройтерс.

"Американците казаха, че според тях това е непрофесионално", добави той.

Инцидентът с участието на руски изтребител Су-27 и американски дрон MQ-9 (Ем Кю-9) е първият толкова пряк сблъсък между двете сили, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година, и рискува да задълбочи напрежението между Вашингтон и Москва.
 (БТА, Пламен Йотински, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банките им се"срутват"една след друга,като при Земетресение с тази разлика, че са финансови институции.А те си играят с играчки-плачки.Но не знаят, че парите"горят" пред силата на оръжието.Може да имаш много пари но като нямаш оръжие с което да ги защитиш си изгорял жив.
266
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващия път ще им го върнат невредим"но с"честитка"за Бялата къща.
265
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Султаня свали един "цял" руския самолет и уби пилота, накрая нищо. Русия пак си търгува с Турция все едно нищо не е станало.
264
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отнесен от вихъра.
263
20
 
4
 
! Отговори
до 322 преди 1 година
няма рассйски дронове, внос са! мое да пратат некой двуплощник от музея или кинжаль, те дроновете са ги пропуснали, проспали са тоя перйод - пропили са го
262
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен ми е любопитно, ако Русия праща дронове да разузнават по крайбрежието на САЩ, дали няма да вдигнат цяла ескадрила да ги унищожава? Видяхме какво се случи с китайските балони.
261
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя цу е от 80-те на миналия век, а дрона с 20-тина години по млад - антики, пунта мара!
260
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснанащината се лекува с куршум между очите, русофилията - със забита кирка в главата.
259
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дронът си е търсил ''майстора'' , и го намерил !
258
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на дрона е да дава данни на украинците, така че руснаците са си прави.
257
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали ще доживеем за 2-рият сблъсък ,... ядреният !
256
7
 
37
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Чии го дири краварски дрон на 10 000 км от оградата на граварника? За кого разузнава. Хубаво е че са го свитнали братушките.
255
1
 
9
 
! Отговори
j преди 1 година
До Боби вече и видея има от Су-то в телеграмите, как минава покрай дрона :)
254
1
 
15
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До j SBC показаха... АНИМАЦИЯ - тези дронове имат камера на носа постоянна (излитане и кацане) на тила на предавателния купол тип рибешко око за контролиране на криле, опашка и двигател и основната ФЛИР система на корема 360*180 градуса с каквито се сетиш благинки - вариобективи лазерни далекомери и прочие. САЩ не са публикували записи от нито една камера.
253
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До j - Ми много ясно, че Су само са го издухали! Ако е имало контакт, нежели пък сблъсък - щеше и единия Су да е под вода сега
252
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русомраз ХI разряд - Ще напръскаме срещу такива като теб още утре! Не се притеснявай, ще живеем на чисто! )))))))))
251
35
 
5
 
! Отговори
Русомраз ХI разряд преди 1 година
Наглостта на руснака и малойуммието на русофила са две безкрайни величини, преливащи дори в съседните паралелни вселени. За съжаление в България имаме прекалено много представители и от двете категории. Иде пролет, време за щателно пролетно чистене на дома.
250
1
 
32
 
! Отговори
j преди 1 година
SBC показаха, какво се е случило с Дрона :) Дронът, по същество не е свален, просто е напръскан със самолетно гориво- инцидент :) и след това е паднал, сам :) Тъй че, бутафорните ви заглавия - пряк сблъсък..... ала бала, не са актуални
249
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди седмица тежък американски разузнавателен самолет е летял право по посока Санкт Петербург. Съвсем малко преди да навлезе в руско пространство е завил рязко на юг по посока Балтийските държави. Американски и британски самолети, летящи на много голяма височина и способни да шпионират на стотици километри, неведнъж летят над Черно море.
248
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 303 - че то и този дрон не е бил само с камери и рулетки, ама оператора му в Италия, като е видял на задната камера 2 броя Су-27 - е пооцапал гащята си, изпуснал е пулта и е забил дрончето във водата