3 години затвор за руснак, написал виц за Путин и Шойгу

Критиците обвиняват Кремъл, че се връща към терора в съветски стил
16 мар 2023 20:00, Нели Христова
197
3 години затвор за руснак, написал виц за Путин и Шойгу
Снимка: БГНЕС

Мъж е изправен пред угрозата да лежи до три години в затвор в Русия заради шеги за войната в Украйна. Критиците обвиняват Кремъл, че се връща към терора в съветски стил.

Василий Болшаков е бил повален на земята от въоръжена полиция, която нахлула в дома му в района на Рязан, твърди съпругата му пред правозащитната група OVD-Info. Той е обвинен в "дискредитация" на руската армия.

Шегата, която разгневи официални лица, била за измислен разговор между президента Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу след оттеглянето на руските сили от град Херсон. Болшаков публикува вица във VK, руската версия на Facebook.

"Сергей, защо се оттегляме от Херсон?" – пита Путин. "Володя (съкратено от Владимир), ти сам нареди освобождаването на Украйна от фашистите и нацистите", отговаря Шойгу.

Градът беше освободен от руска окупация през ноември, седмици след като Путин се закле, че ще бъде част от Русия "завинаги".

Кремъл предприе по-строги мерки срещу недоволството, след като Русия нахлу в Украйна.
Опозиционери бяха осъдени на до осем години и половина затвор за критики към войната, включително в социалните медии.

Владимир Кара-Мурза, виден опозиционен активист, е изправен пред до 25 години затвор по обвинения в държавна измяна, след като говори срещу войната в Съединените щати миналия март. Той беше арестуван, когато се върна в Русия месец по-късно, когато се опита да ръководи антивоенни протести. Процесът срещу него започна при закрити врати в Москва в понеделник.

"Върнахме се към сталинските времена, към огромните сталински присъди", казва Вадим Прохоров, един от неговите адвокати, пред The Times. "Властите искат да уредят всичко с бърза скорост." Следващото съдебно заседание е в четвъртък.

Дългогодишен критик на Кремъл, 41-годишният Кара-Мурза преживя две отравяния, за които обвини специалните служби на Путин. Той е завършил Кеймбридж и има двойно британско-руско гражданство.

OVD-Info съобщи за по-малко известни случаи, включително руски съд, който заплаши да отнеме 13-годишно момиче от баща й, след като тя нарисува антивоенна картина по време на урок по изобразително изкуство в училище.

Алексей Москалев и дъщеря му Маша привлякоха вниманието на полицията миналия април, когато тя нарисува жена, приютяваща дете от летящи ракети, заедно с украински и руски знамена.

Тя е докладвана от директора, а няколко дни по-късно е посетена в училище от офицери от службата за сигурност на ФСБ. Дни по-късно баща й беше обвинен в "дискредитиране" на руската армия след антивоенен коментар, който направи в социалните медии. През декември срещу него е образувано наказателно дело и Маша е настанена в сиропиталище.

В Москва има малко явни признаци, че страната води война срещу Украйна, но Кремъл е уплашен от поредица от трансгранични атаки, включително украински боен дрон, който се приближи на 65 мили от столицата миналия месец.

Имаше гняв относно изсичането на горите в поне три зелени зони на града, за да се освободи място за системите за противовъздушна отбрана S-400. Уебсайтът Insider цитира местен полицай, който казва: "Шокирани сме, но знаете откъде идват подобни заповеди."

Системи за противовъздушна отбрана са монтирани и на покривите на правителствени и военни сгради в Москва, както и в резиденциите на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ си знае работата ! Настъпва Ерата на Водолея ! Страхът, Тиранията и Хаосът ще бъдат победени ! ЛЮБОВ и СЪЗИДАНИЕ ще управляват !
127
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И НИЕ ТРЯБВА ДА ПОВЯРВАМЕ !!!! СЕГА ИЛИ ВЕДНАГА!!!!!!!
126
8
 
1
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До до 147 Да то Русия реве всеки ден за оръжия, техния президент се прегръща с мъже като един "ПОЛ", техния президент обикаля света и си живурка, докато неговият народ загива за една американска кауза. Дали някой ще помогне на Русия е друг въпрос, но дори да им помогнат, не хленчат за чужда помощ. Нито техните нелегални имигранти паразитират на гърба на данакоплатеца под слогана "БЕЖАНЦИ". Освен това на фронта украинците гинат като мухи.
125
3
 
9
 
! Отговори
до 147 преди 1 година
О, пука му на путин и то как. Този страхливец е склонен на всичко, само и само да оцелее. А на теб, щом ти е толкова мил, предлагам да се запишеш доброволец в руската армия, за да видим как помагаш на путин-чо за "че се разправи със ЗЕЛЕНИТЕ".
124
2
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
много, много, много, ама мноооого познато! И при нас беше така! И явно продажната путинофилия тука, само за няколко копейки на пост, иска ПАК да ни ВЪРНЕ към онези мракобесни времена! това е путинофила предател и продажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ!
123
9
 
2
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Кой е "ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИЗТОЧНИК" на тази нелепост. Пука му на Путин за вицовете. Пък така или иначе че се разправи със "ЗЕЛЕНИТЕ" рано или късно.
122
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е поредната дезинформаия и фалшива новина. Чета руски форуми в които не се спестяват както вицове, така и критики, и няма никакви информации за задържани, арестувани, обесени, заклани и каквито се сетите още. Просто това е поредната *** дезинформация от проамериканските медии!!!
121
0
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 година
До malgiorno a tuttiЗа джуджаната от садамаскавитския кремлин иде реч, да не стане объркване ;).
120
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно . Не е време за шегички. Шегичките после. Ако разбира се, новината не е фейк. Къде проверихте, преди да го напишете?
119
17
 
6
 
! Отговори
Браво на Русия! преди 1 година
Z.
118
14
 
8
 
! Отговори
100% преди 1 година
украйна свърши....
117
1
 
23
 
! Отговори
Хааха преди 1 година
Много точен виц !
116
1
 
20
 
! Отговори
рушофилски трол преди 1 година
Позната пародия от преди 32 години. МонголоиднитеПримати не са мръднали на йота от 1917....
115
16
 
4
 
! Отговори
Ядрен русофилZ преди 1 година
Русия сега е обединена.В началото на.операцията не беше.Обаче Путин направи така че руснаците да се обединят по някакъв чуден начин.Много прилича на тактиката на Сталин във войната с германците.Много пропаганда и харизма доведоха до издигането на Путин до божествено ниво.Путин е готов да отиде и до края.
114
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зло е наказатекния кодекс ;) там пише че за насаждане на омраза по национален признак чрез информацинни системи ще лежиш до 5 години и 10000 лева глоба. . Не пише нищо за "космонавти" "наблюдатели" 999 и подонните ти никове че имали право да дрънкат каквото си поискат.
113
5
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Русия е зло.Винаги е била зло.
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на Сталин до Сталин стига само важното а не вицовете на някой нпо активист. Просто защото нпо е нямало. Агентите са вербувани по друг начин и почти не са се занимавали със създаването на "социални напрежения". Тяхната цел са били оръжията заводите и какво става в командния щаб.
111
11
 
7
 
! Отговори
Ядрен русофилZ преди 1 година
Малко му е.По времето на.Сталин щеше да бъде пратен директно на дълга почивка в ГУЛАГ.За кокошка няма прошка.Не може да се разправят вицове за руският цар.Това трябва да е обеца на ухото на другите като него.
110
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янките винаги са хвърчали първи от балона, факт е. Още Волен разкара американският посланник. Онзи се оказа че пушеше трева и янките побързаха да го сменят.
109
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте един български: Руснак, българин и американец летели с балон, но балонът започнал да пада и се наложило всеки да изхвърли най-скъпото си. Американецът изхвърлил парите, руснака изхвърлил водката, а българинът изхвърлил руснака. Не е много смешен, нали. ;>D