"Вагнер" планира да наеме още 30 000 бойци до май

Хората на Пригожин понесоха тежки загуби край Бахмут
18 мар 2023 20:52, Анисия Иванова
87
"Вагнер" планира да наеме още 30 000 бойци до май
Снимка: БГНЕС

Руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" планира да наеме още около 30 000 бойци до средата на май, съобщи днес нейният основател Евгений Пригожин, цитиран от Ройтерс.

В аудиосъобщение в мрежата "Телеграм" той каза, че наборните центрове на "Вагнер", каквито според него са открити миналата седмица в 42 руски града, наемат средно по 500 до 800 души на ден.

Ройтерс отбеляза, че шефът на частната армия не е привел доказателства в подкрепа на тези цифри, а агенцията не може да ги провери чрез независими източници.

Хората на Пригожин понесоха тежки загуби, изпълнявайки важна роля в руската кампания за превземане на украинския град Бахмут, за който от миналото лято се водят най-продължителните и кървави боеве от започналата преди повече от година война.

По оценки на САЩ от януари "Вагнер" е имал тогава около 50 000 бойци в Украйна, включително 40 000 затворници, набрани от Пригожин от руските затвори с обещание за помилване, ако оцелеят шест месеца, припомня Ройтерс.

Украински висши представители твърдят, че около 30,000 от бойците на "Вагнер" са дезертирали или са били убити или ранени, но тези данни не могат се проверят по независим начин.

Пригожин каза, че набирането на бойци върви по-добре от очакваното и че доброволците са в по-добра физическа форма от затворниците, които наемаше преди.

"До средата на май планираме да увеличим броя на бойците в нашите части с около 30 000 души", заяви той.

Пригожин от месеци води активна пиар кампания, изтъквайки ролята на "Вагнер" в руската офанзива. Той често се оплаква, че висшето военно ръководство не няма достатъчно доверие в армията му и дори го обвинява, че я лишава от боеприпаси - твърдение, което министерството на отбраната отрича. (Десислава Иванова, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСКАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ БИЛА САМО ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ , БЕ....!!!!
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60 - С лопати се бият. Толкова са добри с лопатите, че като видят дронове, мятат по една лопата над морето и дрона пада.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те нямат боеприпаси и за редовната им армия...
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ройтерс отбеляза, че шефът на частната армия не е привел доказателства в подкрепа", а Зе-клоунът привежда ли доказателства в подкрепа на своите ежедневни фантасмагории? Ройтерс само на на подкрепили откачените си приказки с линия/бело ли вярва?
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен38 И понятие си нямаш от военно дело и анализ на фронта, ама да кажеш някоя глупост.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52.А що така си мислиш,щото на теб ти изнасяха .Може да иска да си увеличи броя на наемниците.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А украинците имат над 100 000 души груз 200. Всеки ден по няколко стотин *** за кефа нз чичо Байдън и задкулисието, което го управлява. Жалка картинка.
40
3
 
4
 
! Отговори
абе преди 1 година
интересно, украинци колко са останали, колко са избити и избягали....май са останали баби и дядовци, такива сведения е забранено да се дават, украинската армия върви напред...към киев!
39
6
 
2
 
! Отговори
ПРЕДВИДИЛ ЛИ Е ЧУВЛИ преди 1 година
ДЕМЕК ДО МАЙ ХОРАТА ЩЕ МУ НАМАЛЕЯТ С 30 000?
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 Е какви загуби бе 9000 убити и то основно затворници,а това не е основата на Вагнер или ти си мислиш ,че той ги набира само щото имал загуби ,а що не кажеш нещо за украинските загуби.
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 А дали децата на украинските олигарси са си в Украйна и се борят срещу лошите руснаци или там останаха само будалите.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно дали децата на олигарсите и държавната дума са в Украйна ,да се борят срещу лошият запад и технологиите му !?
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, ако успеят, ще им промени много статистиката на оцеляването на фронта, но щом са решили - добре. А следващия път ще се опитат да наемат 1 милион, и ще е все тая. Защото са несретни ***.
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Неутралитет в Урайна и сваляне на санкциите '' .................................. чекай чекай малко ... нали санкциите не ви притесняваха, какво сваляне на санкциите искате ?? Или искате сваляне на санкциите за да може 1% приближени до путин милиардери бандити пак да се разхождате из цивилизования свят, докато 99% от народа ви плаща сметките и умира за дворците и яхтите ви ??
33
5
 
6
 
! Отговори
HIMARS преди 1 година
Ще посрещна и тези празноглави крепостни.Осигурявам обратен транспорт като ГРУЗ-200.
32
4
 
9
 
! Отговори
леле преди 1 година
що бе досегашните избегаха ли :)
31
4
 
9
 
! Отговори
Хайде Росоробиии преди 1 година
Хайде росоробиии,напред към матушка да се записвате! В коментарите личи,че сте много на ТИ с военното дело,стратегии и оръжие! Знаете всичко за вагнеровците и казвате как мачкат наред! Демек няма от какво да се страхувате,а и ше заработите най-после някоя рубла. Стига само драскане от дивана.
30
6
 
11
 
! Отговори
Хохохо преди 1 година
*** защо бе?! Нали вагнеровците мачкат наред? Бахмут е вече руски и т.н?! Защо мобилизират още затворници? Да не би просто това да е идеята? Да изчистят затворите,та да се освободят малко пари? Неее,не може да бъде. Санкциите не са засегнали изобщо рашистите,а те са най-мислещите за народа хора,абсирд да пратят пушечно месо на война.
29
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полските танкове Леопард не стигнаха до фронта.Унищожени с ракети във вагоните на жп гара Подмосковск.Още им гърмят мунициите.
28
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво ! Копейкин и компания направо да отиват да се записват, Болен вече е дърта пиянkа не става ...