Падат цените на зърното след подновяване на сделката с Украйна

Украйна твърди, че договорът е удължен с още 120 дни
Обновена: 20 мар 2023 14:53 | 20 мар 2023 14:53, Анисия Иванова
33
Падат цените на зърното след подновяване на сделката с Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пшеницата поевтиня след подновяването на споразумението, което позволява на Украйна безопасно да изнася зърно от ключови черноморски пристанища, въпреки че продължителността на последното удължаване беше оспорвана.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви през уикенда, че договорът е удължен с още 120 дни, но Русия и неназован турски служител заявиха, че удължаването е само за 60 дни. Двете основни стоки, доставяни по споразумението, са пшеница и царевица, чийто цени спаднаха.

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на фючърсите на пшеницата през първата половина на 2022 г. поради опасенията за сериозни смущения в доставките. Черноморската инициатива за зърно позволи да се осъществи износ, след като беше договорена с посредничеството на Организацията на обединените нации и Турция през юли, което допринесе за намаляване на инфлацията при храните.

Фючърсите върху пшеницата в Чикаго се понижиха с 1,7% до 6,985 долара за бушел към 13:49 ч. в Сингапур, след като в петък отбелязаха първия седмичен ръст от началото на февруари. Царевицата се понижи с 1,1% до 6,275 долара за бушел, което е първият спад от пет сесии насам.

Въпреки пониженията в понеделник, разминаването между Русия и Украйна по отношение на продължителността на удължаването вероятно ще увеличи рисковата премия в сравнение с това, ако двете страни се договорят от самото начало, каза Денис Вознесенски, селскостопански анализатор в Rabobank Group, базиран в Сидни.

"Ако срокът е само 60 дни, той ще изтече точно преди прибирането на зимната реколта в Украйна", каза Вознесенски. "В този момент Русия вероятно ще има повече възможности за договаряне, защото светът ще има по-голяма нужда от украинското зърно от сезонна гледна точка. Ако срокът е 120 дни, това ще покрие поне първоначалния период на прибиране на реколтата.", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

По данни на украинското аграрно министерство десет региона в Украйна са започнали да сеят пролетни култури пшеница и ечемик по-рано от 2022 г. Въпреки това фермерите в страната може да засеят само 8,7 млн. хектара зърнени култури тази година, което е с над 20% по-малко от предходната година, сочат предварителните оценки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименБългария НЕ ИСКА отровено украинско зърно! Това е престъпление!Като не искаш, плащай 10 лв за бутилка олио и храни мутрите прекупвачи и спекуланти.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите имат ефекта на бумеранг..Но това го схващат само аборигените..Белите господари, го разбират, чак кога ги изпатка в тила неподготвени..
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно е как работят санкциите . Борсите падат , банки фалират , зърното пада , колко логично работят санкциите .............
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След зеленчукопроизводството и животновъдството, на път сме да си съсипем и зърнопроизводството, под малоумното ръководство на ЕС
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
М даааааа , затова земята в Добруджа е 5000 лева на декар (ако продава някой изобщо)
8
3
 
16
 
! Отговори
Зърнената сделка е преди 1 година
печалба за борсовите грачи в ЕС. Никой друг не печели от това. В Европа се произвежда 3-5 пъти повече зърно от колкото Украйна в най-добрата си година. Зърното не достига до т.н. "бедни страни", а отива в джоба на големите борсови играчи. Вземат зърното от Украйна за без пари, продават го за колко решат, бутайки цената на местните. А когато местните зърнопроизводители се видят принудени да продават на супер ниски цени, тия същите идват и купуват всичко, след това повтарят свръхпечалбите отново.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България НЕ ИСКА отровено украинско зърно! Това е престъпление!
6
3
 
13
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
дори соросогадите вземат рента, на есен ще питат къде е, да си я търсят от Брюксел и правителството, което сами си избраха, позволило вноса от украйна .. българите ще изядат оше лопати по главата
5
2
 
14
 
! Отговори
Не може преди 1 година
Не ме интересува Украйна и нейния негативизъм ,нито руския нито турския нито западния нито американския ,прекрасен ден и усмивки повече и бъдете свободни и мъдри ,не зависими и подтиснати !
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли от днес хляба в наше село е с 10 стинки нагоре оти зърното е евтино?
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на Ляба в магазина?
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гадният Путин разреши износа на зърно?!? Или уркопитеците победиха пак?
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете се бе , имам рента да вземам !