Ще бъде ли Китай могъщият приятел, който ще подкрепи Русия срещу Запада?

Путин посреща Си Дзинпин в критичен за Москва момент
Обновена: 20 мар 2023 07:15 | 20 мар 2023 07:00, Анисия Иванова
375
Ще бъде ли Китай могъщият приятел, който ще подкрепи Русия срещу Запада?
Снимка: БГНЕС

Три дни след като бе обвинен от международен трибунал във военни престъпления в Украйна, руският президент Владимир Путин ще търси повече от всякога проява на солидарност от китайския си колега Си Дзинпин, посрещайки го в Москва днес.

Си ще бъде първият световен лидер, който ще стисне ръката на Путин, след като в петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския лидер във връзка с депортирането на украински деца в Русия от началото на войната.

Русия ще представи пътуването на Си - първото му, след като този месец получи безпрецедентен трети мандат - като доказателство, че има могъщ приятел, готов да я подкрепи срещу враждебния Запад, който според нея напразно се опитва да я изолира и победи.

Нито Москва, нито Пекин са членове на Международния наказателен съд, чието действие според Кремъл е възмутително, но юридически невалидно. Но с обявяването на Путин за издирване в 123 държави практически в навечерието на пътуването на Си, съдът постави в нелицеприятна светлина срещата, която и без това беше деликатна за китайския лидер.

Докато руската армия се бие в Украйна, а Съединените щати предупреждават Китай да не снабдява Москва с оръжие, Пекин е изправен пред избор, който се надяваше да избегне, казва Джонатан Еял от Кралския институт за управление на обединените сили, лондонски мозъчен тръст.

"Или не правят нищо и рискуват да видят Русия унизена в Украйна, което не е в интерес на Китай. Или ще се притекат на помощ на Русия и ще рискуват много по-голямо влошаване на отношенията си със САЩ и други западни държави", каза той в телефонно интервю.

В интервю за китайски вестник, публикувана на уебсайта на Кремъл късно в неделя, Путин заяви, че възлага големи надежди на посещението на своя "добър стар приятел" Си, с когото миналата година подписа стратегическо партньорство "без граници", пише в анализ за "Телеграф" Марк Тревилиън.

Путин приветства и готовността на Китай да посредничи в конфликта.

"Благодарни сме за балансираната позиция на (Китай) във връзка със събитията, които се случват в Украйна, за разбирането на тяхната предистория и истинските причини. Приветстваме готовността на Китай да играе конструктивна роля в разрешаването на кризата", заяви той.

Миналия месец Китай публикува документ от 12 точки, в който призовава за диалог и уреждане на конфликта в Украйна, но той съдържа само общи изявления и никакво конкретно предложение за това как може да се сложи край на продължаващата вече година война.

Украйна предпазливо приветства китайското предложение, но твърди, че всяко уреждане ще изисква Русия да се изтегли от всички завзети от нея територии, включително Кримския полуостров, който анексира през 2014 г.

Съединените щати реагираха крайно скептично на участието на Китай, като се има предвид отказът на Пекин да осъди руската инвазия.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви в неделя пред Fox News, че всеки призив на Путин и Си за прекратяване на огъня сега би бил неприемлив, защото просто би "ратифицирал досегашните завоевания на Русия".

"Всичко, което ще се случи е да се даде на г-н Путин повече време да се преоборудва, да се обучи, да се пренасочи и да се опита да поднови офанзивите в избран от него момент", каза още Кърби, цитиран от БГНЕС.

От днес започва тридневното държавно посещението на председателят на Китайската народна република Си Дзинпин в Русия. Визитата е по покана на президента Владимир Путин. Очакванията са двамата лидери да обсъдят китайския мирен план за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
1
 
! Отговори
двамата диктатори преди 1 година
ще се подкрепят, докато образованите руснаци и китайци се изнасят далеч от Русия и Китай. Умен човек не търпи грубо отношение.
262
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе къде изчезна зеленото наркоманче? По 6 пъти на ден се изказваше и все побеждаваше
261
4
 
3
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Ко, КНР е натрупал планини от долари. Изглежда добре, но не е съвсем така. Вашингтон прави една девалвация с 10-20 % (случвало се е при Никсън) и китайската финансова система ще изгърми.
260
11
 
4
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Азиатецът ти си усмихва до уши и се кланя да колене, но си мисли, - ще ми паднеш бели дяволе -. Сега Путин им е -паднал-. Такова шоу ще подредят на Москва китаиците, че светът ще се смее.
259
8
 
2
 
! Отговори
Ко преди 1 година
Китай ще сътрудничи на тези с парите! Демек Запада. На рашките ще им се мазнят толкова,колкото да ги църцат за еврини ресурси. Когато срыедностатестическия руснак стигне средностатистическия европеец или американец,тогава можете на онанирате на такива новини.
258
1
 
13
 
! Отговори
Щатите все още преди 1 година
живеят с илюзията,че те(заедно със западните страни от ЕС)са критерий за това кое е добро,кое зло.Този критерий е кой им харесва(защото им играе по svirката)и кой не,защото си позволява сам да взема решения.Трябва Западът да се осъзнае,че тази позиция си отива с нарастващи темпове.Русия и Китай са непреодолими фактори-Русия заради атомните си оръжия,Китай и заради тях и заради икономическата си доминация.
257
1
 
14
 
! Отговори
До 263 преди 1 година
Демокрацията е френчайз на САЩ, нещо като МкДоналдс! Звучи вкусно, но като го ядеш е пълен шиит! Да умираш за правото да ядеш МкДоналдс пък е най голямата глупост, която само екраинска тиква може да вярва!
256
1
 
16
 
! Отговори
До 263 преди 1 година
Миналата седмица Китай осъществи отромен дипломатически пробив- примирие и договор за сътрудничество между враговете Иран и Саудитска Арабия! С тази крачка, САЩ вече не е играч и няма влияние в Средния Изток!
255
0
 
8
 
! Отговори
До 263 преди 1 година
Хаха даже президента на Конто, Мали итн. казаха същото на Макрон и на немците, когато ги изгониха от Африка! Европейците искаха Африка да заеме странта на САЩ и да не търгува с Китай, а африканците им казаха: Ние не сме повече колония! Може да търгуваме с когото си искаме ;)
254
0
 
15
 
! Отговори
Странен пасквил преди 1 година
Съшити с бели конци разни изказвания на този каза,онзи рече,трети мисли,друг предположи,пък някой си там заяви... С две думи,Си директно каза на Бай Дрън,че никой няма право да налага на Китай какво да прави и какво да не прави! Подобно беше изказването на Джайшанкар за политиката на Европа - "Когато Индия има проблем,това си е проблем на самата Индия! Когато Европа има проблем,това било проблем на целия свят!Индия представлява 1/5 от населението на земята и може самостоятелно да решава! "
253
2
 
10
 
! Отговори
До 258 преди 1 година
Демокрацията в Канада също е гениална-където нсеки протестиращ против експерименталните ваксини го арестуваха и ме замръзиха банковата сметка! А в демокрацията Гирмания направо забраниха със закон протистасрещу задължителното инжектиранена експериментални лекарства в тялото!!
252
2
 
11
 
! Отговори
До 258 преди 1 година
Най ме кифи демокрацията във Франция, къдито Луи || Макрон въведе закони и реформи без съгласието на Парламинта и въпреки продължаващите месеци масови протести!
251
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 258А това нещо като демокрация ли ти харесва щото се оказа,че демокрацията е само за едни ,а други трябва да умират за техните интереси.
250
0
 
3
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Всяка монархия, по презумпция е форма на диктатура..
249
2
 
0
 
! Отговори
Диктатурата, байно преди 1 година
е най-успешната форма на съществуване за всяка една държава..Исторически потвърждения за което, валяло..
248
6
 
2
 
! Отговори
258 преди 1 година
много фенове на диктатурите във форума, бря! Що така бе хора, обичате да ви е гадно ли?
247
1
 
13
 
! Отговори
много ербап преди 1 година
А какво се боите от Китай и Русия? Нали Китай нямали технологии, само хора, пък руснаците били с допотопни оръжия. Нищо няма да стане, споко.
246
3
 
6
 
! Отговори
До 254 преди 1 година
Ще минат няколко месеца >>> Е мина вече едно година, втора тече пък нищо не стана ясно :) Русия ни само че не се разпадн и не е изолирана, даже фалирала не е и посрещат гости!
245
0
 
2
 
! Отговори
предишни глупости преди 1 година
Май не правиш разлика между Китай да помага на Русия и взаимноизгодно сътрудничество, по другаря Си..За твоя сметка си е, дет се вика..
244
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже всички предишни глупости (Киев вече е превзет за три дни, Европа вече е умряла от студ, края на света дойде щото нямаме руска газ, безаналоговните оружия на Русия вече избиха когото си поискат, всички молят Русия на колене да им продаде малко газ и тн) вече имаме нова глупост , както винаги е в бъдеще неопределено време. Китай щял да помага на Русия. Ще минат няколко месеца и както всяка от предишните глупости ще стане ясно че май не е точно така.