Тагарев: Говори се, че заканите на Медведев са под влияние на алкохол

Няма условия за мирни преговори между Украйна и Русия, смята Пламен Димитров
21 мар 2023 12:00, Анисия Иванова
162

Държави членки на Европейския съюз постигнаха споразумение за съвместна доставка на боеприпаси за Украйна.

"Това е много необходима помощ за Украйна, защото се въоръжи със западни системи, но боеприпасите, които са на склад, са ограничени. През миналата седмица еврокомисарят Бретон беше у нас, посети ВМЗ Сопот, договаряше разширяването на производството, включително на такива боеприпаси. България в крайна сметка излезе от този формат, който подкрепя тази помощ за Украйна, което е странно. Още по-странно е обяснението на военния министър: "Ние не участваме, защото не разполагаме с такива калибри". Този проект е за Украйна, ние показваме поредна странна позиция", коментира бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че тази помощ е и геостратегическа, тъй като гарантира по-голяма сигурност за западните държави.

"Ясно е, че ако Кремъл постигне целите си в Украйна, няма се спре в Украйна. Важно е Путин да бъде спрян, Украйна да възстанови своята цялост, да се възстанови в Европа и нормалната архитектура за сигурност, която се оказа странична жертва на агресията на Кремъл", каза проф. Тагарев.

Още по темата

Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество също посочи, че България е трябвало да се съгласи с производството и доставките на боеприпаси за Украйна.

"Този план има няколко цели - помощ за Украйна, попълване на капацитета на страните. Това показва, че по мнението на ЕС този конфликт ще продължи дълго и трябва да се попълват тези запаси. Би било добре България да участва в този план и също така да печелят военните заводи у нас", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Двамата гости бяха на едно мнение - няма условия за провеждането на мирни преговори между Украйна и Русия, а Китай няма реално желание да бъде посредник между Путин и Зеленски.

"Ако Китай търсеше ролята на медиатор, трябваше да чуем, че ще има посещение и в Киев поне на висши китайски ръководители с висши украински. Няма как да сте медиатор между двете страни, ако говорите само с едната", коментира проф. Тагарев.

"Това е първото посещение на Си Дзинпин след избора му за трети мандат. С този свой ход той реално последва ходовете на Путин преди няколко години. Показа му, че прави като него - наруши подход, изграждан десетилетия в Китай за приемственост - лидери да не остават прекалено дълго, защото се разпространява тоталитарния режим на управление", подчерта бившият военен министър.

Той допълни, че за Китай Русия се е превърнала в "суровинен придатък" и взима "каквито суровини си иска - на каквито си цени иска".

И Пламен Димитров припомни приятелските отношения между Путин и Си Дзинпин.

"И двамата са застаряващи политици, които управляват безконтролно страните си, които са велики сили с ядрено оръжие. Целта на Дзинпин е да направи така, че Русия да не загуби войната, а Путин да не загуби властта", прогнозира Димитров.

Очакванията му са да бъде обявен втори газопровод "Силата на Сибир" и Русия да се опита да пренасочи газовия пазар, който загуби от санкциите.

Проф. Тодор Тагарев коментира твърденията на Медведев за готовността на Русия да използва хиперзвукова ракета.

"Каквото и да представлява тя, дори и да е готова за използване, няма да бъде използвана срещу европейска столица. Това е твърдение на Дмитрий Медведев - злите езици твърдят, че е под влиянието на алкохола. Правейки това, Медведев е удобен за Путин, който да покаже, че в сравнение с Медведев изглежда нормален политик", анализира проф. Тагарев.

И двамата гости бяха категорични, че България сама се поставя в позицията на най-уязвимата държава в ЕС и НАТО.

"Ако положим усилия, можем освен изграждането на батальонни групи, да поискаме допълнителни сили - авиация, разузнавателни средства. Да се възползваме от възможностите за тристранните сделки, да подпомогнем процесите на превъоръжаване. Тук става въпрос за стотици милиони долара. 200 млн. долара стоят, заделени от американското правителство. Ние само трябва да кажем "даваме това", и да ни кажат "поръчвайте си въоръжение". Ние не го правим", каза още проф. Тагарев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 68 Абе те искали,ама дали ЕС ги е искал е друг въпрос.Това,че ги притиснаха страните от ЕС с НАТО не означава,че някой е искал украинците в ЕС.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-голяма простотия не можахте ли да измослите.?
67
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ОФчов....А ти с коя част на тялото си разсъждаваш.... ще ти кажа.....Ако Русия победи Ъкрайна във войната, с България е свършено за дни.Ако ти се милее за България помисли. Ама не така ....
66
4
 
11
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Ако този "биоматериал" в студиото е най-доброто, с което разполагаме като "експерти", Бг като държава е обречена в рамките на 20-30 години!
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 65.....До 2022 година 65 процента от украинците искаха да бъдат в ЕС...След вероломното нахлуване на фашистка Русия в Украйна, 99 процента от украинците искат да бъдат в ЕС....Така стои въпроса и по отношение останалите държави.Не се съмнявам , че си русофил с твоите коментари мечти. Но трябва да приемеш фактите такива каквито са. Иначе вие заминавате в небитието
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58, който сам се е именувал че е де.... Ако ти си изучил историята до 1944 година не ме учудваш. Вземи се запознай с всичката история до 1944 година. Научи , че Русия е била империя. Но основното което трябва да знаеш е , че с войни нищо не се постига. Ако си на страната на Путин , значи нищо не си разбрал
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ***.... Ако ти си изучил историята до 1944 година не ме учудваш. Вземи се запознай с всичката история до 1944 година. Научи , че Русия е била империя. Но основното което трябва да знаеш е , че с войни нищо не се постига. Ако си на страната на Путин , значи нищо не си разбрал
62
4
 
9
 
! Отговори
Да се знае, че преди 1 година
ЕС заминава в небитието независимо дали САЩще и помага или не. Мокрите сънища и болни фантазии на евродебилите ги чета денонощно и ясно се вижда, че са неадекватни
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Магарев пак се изказва неподготвен.Нещо по поръчка плямпа ми се струва.
60
2
 
8
 
! Отговори
Зельоньй : преди 1 година
Молодец тавариш МагаРЕВ! Я дам тебе большой кусок кокаина... Наздаровя,окраинская подложка,МагаРЕВ! Веселиться,дурачок любимой,красавчик!
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60 Е ти си най-адекватния ми се струва.Айде тичкай да буташ Русия де що стоиш тук и дрънкаш само.
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимни алкохолици преди 1 година
Тангарев е наш уважаван член в ръководството на алкохолиците ,значи мнението му е миродавно
57
13
 
7
 
! Отговори
Да се знае, че преди 1 година
Фашистка Русия заминава в небитието независимо дали Китай ще и помага или не. Мокрите сънища и болни фантазии на русофилите ги чета денонощно и ясно се вижда, че са неадекватни...
56
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тагарев щото е пияница и си мисли че и другите говорят само ако са се почерпили солидно!? Спрете да го интервюирате тоя пияница!
55
1
 
4
 
! Отговори
Дебил преди 1 година
До АнонименИма ,разбира се, какво да казва. Участието на Румъния във втората Световна война на страната на Германия, Окупацията на Одеска област, Сталинград и много други неща.Учете историята. Иначе тя ще ви научи !!!! )))))
54
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От цяла Европа, само у нас руските шпиони ще си постигнат целите, да съсипят държавата!
53
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България трябва да се говори повече за истината. А коя е тя......Всеки нормален и здравомислещ човек я знае.Всеки здравомислещ българин ще подкрепи Украйна. И не заеади нечии интереси. А защото това ще спре Путин в по нататъшните му амбиции. А те са ... Да запали война в Европа. Точно обратно мислят подкрепящите Путин. Че не подкрепйки Путин , войната ще се избегне.Трябва повече гласност . А това е работа на българския политически елит. Който се е захванал с вътрешни дялби и печалби. И така ще
52
3
 
13
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 година
Другаря Тодър Тагарев пак цепи руски глави..Яссууу
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен ... и така ще загубим България. За пореден път
50
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България трябва да се говори повече за истината. А коя е тя......Всеки нормален и здравомислещ човек я знае.Всеки здравомислещ българин ще подкрепи Украйна. И не заеади нечии интереси. А защото това ще спре *** в по нататъшните му амбиции. А те са ... Да запали война в Европа. Точно обратно мислят подкрепящите Путин. Че не подкрепйки Путин , войната ще се избегне.Трябва повече гласност . А това е работа на българския политически елит. Който се е захванал с вътрешни дялби и печалби. И така ще