Путин подкрепя китайският план за мир в Украйна, но Киев и Запада не били готови

Си Дзипин заяви, че Китай е на "правилната страна на историята".
22 мар 2023 07:00, Нели Христова
243
Путин подкрепя китайският план за мир в Украйна, но Киев и Запада не били готови
Снимка: БГНЕС

Китайският мирен план за Украйна може да се използва като основа за прекратяване на войната, заяви Владимир Путин след срещите си със Си Дзинпин, съобщи АФП.

Но Путин заяви, че планът може да бъде представен само когато са готови "на Запад и в Киев".

Руският лидер се срещна с китайския президент Си Дзинпин във вторник в Москва, за да обсъдят конфликта, както и отношенията между двете страни.

Китайският план, публикуван миналия месец, не призовава изрично Русия да напусне Украйна.

Изброявайки 12 точки, той призовава за мирни преговори и зачитане на националния суверенитет, без конкретни предложения.

Украйна обаче настоява Русия да се изтегли от нейната територия като условие за всякакви преговори - а няма признаци, че Русия е готова да го направи.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в понеделник, че призивът за прекратяване на огъня преди Русия да се изтегли "на практика би означавал подкрепа за ратификацията на руското завоевание".

На съвместна пресконференция след края на разговорите със Си Дзинпин Путин заяви: "Много от разпоредбите на китайския мирен план могат да бъдат взети за основа за уреждане на конфликта в Украйна, когато Западът и Киев са готови за това."

Но Русия все още не е видяла такава "готовност" от другата страна, добави той.

Застанал редом с руския лидер, Си Дзинпин заяви, че неговото правителство подкрепя мира и диалога и че Китай е на "правилната страна на историята".

Той отново заяви, че Китай има "безпристрастна позиция" по отношение на конфликта в Украйна, опитвайки се да представи Пекин като потенциален миротворец.

Двамата обсъдиха и нарастващите търговски, енергийни и политически връзки между двете страни.

"Китай е водещият външнотърговски партньор на Русия", заяви президентът Путин, като обеща да запази и надмине "високото ниво" на търговия, постигнато през миналата година

Китай "не е безпристрастен по никакъв начин", заявиха от Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
5
 
7
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Запада и Украйна подкрепят Украинския план за мир, но Русия и Путин още не са готови.
127
3
 
4
 
! Отговори
Публикуваното преди 1 година
в съседство изказване на Зеленски, който казва на китайците какъв ТРЯБВА да е планът им - показва, че Путин е прав.
126
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН Ти не разбра ли,че има българи ,които не ви харесват и не руснаци пишат.Да и само един българин може да разбере когато някой се представя за такъв,а не е .Не ви харесваме с вашите лъжи и опити за манипулации,а сме достатъчно интелигентни,за да намираме информация и да преценяваме и за това всичките ви измислици не вървят.Объркали сте хората и мястото.Ходи си в бандерията и там си крякай глупости.Тук просто не става
125
5
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПУТИНИСТИТЕ ПИШАТ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА МОРДОРСКОВИЯ И СА НА СМЕНИ !
124
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН Ти не разбра ли ,че не си актуален бе хохъл .Не си тоя който ще дава информация и никой не се интересува от брътвежи на един отчаян просят,жалка работа.
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 160 Ти си гледай това васал,а освен,че е такъв е клоун щото иначе си е чист присяк
122
3
 
6
 
! Отговори
емо преди 1 година
да фалират още няколко големи банки,и ще са готови!
121
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е вече правило на произнасяме и пишем името на китайския васал - Пу Тин.
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 158 . АнонимеН Ти не разбрали,че има достатъчно източници на информация и никой не се интересува от твойте бъртежи.
119
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН.Нд ни занимай с твоите мечти и фантазии,не се интересуваме от тях.Сънувай си бълнувай си в бандерията.
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 147 - Ама ти пишеш твоите мечти като твои оценки. Значи - зАб-ра-ви!!! )))))
117
8
 
8
 
! Отговори
Joker преди 1 година
С две думи, Русия се наведе на Китай! Путин, надцени възможностите си, така не се става световен хегамом, трябва и акъл!
116
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоблатото става суровинен придатък на МАО-китайците а те имат много да си връщат особено на болшевикитe и накрая търпеливо дочакаха момента!
115
8
 
2
 
! Отговори
3254362 преди 1 година
Китай бил най-големия им търговски партньор...е много ясно, никой нормален не иска да прави търговия с тях, само контрабанда.
114
0
 
2
 
! Отговори
Риб-Мол преди 1 година
Рибентроп и Моллотов разбраха ли се и този път?
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
игр.филм "Призови ме с твоето име"/2007г,носител на Оскар за адаптиран сценарийизлъчен наскоро по Нова тв.Това е трогателната история за приобщаването на едно непълнолетно момче към хомосексуалния рай.Филмът е направен майсторски,от него се лее такава хармония и красота,та дори можете да пропуснете да забележите,че става дума за брутална педофилия.Той предлага изключителни прозрения и худож. внушениянапример,малкият новопокръстен мастурбира в една праскова,еякулира в нея и след това едва възпира прелъстителя си да не я изяде.Прасковата на джендърите е далеч по-опасна,от ябълката на Е.в.а.
112
7
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПО МОЯ ОЦЕНКА В КРАЯ НА АПРИЛ 2023-ТА МОРДОРСКОВИЯ ЩЕ Е СМАЧКАНА ФИНАНСОВО НАПЪЛНО! ПРИРОДНИЯ ГАЗ СИГУРНО ЩЕ Е 10 ЕВРО СЕГА ОЩЕ СЕ ПРОДАВА ЗА 40 ЕВРО ЕДНА БЕЗОБРАЗНО СКЪПА ЦЕНА ОТ КОЯТО МОРДОРСКОВИЯ СИ ПЪЛНИ ЯКО ГУШАТА! МОРДОРСКОВИЯ Е ПРОДАВАЛА И НА 5 ЕВРО ПРЕЗ 2020-ТА ГОДИНА! НОВ ТАРГЕТ! 5 ЕВРО ЗА ПРИРОДНИЯ ГАЗ В МОМЕНТА Е 40 ЕВРО ЕДНА БЕЗОБРАЗНО ВИСОКА ЦЕНА! ДАНО ДО КРАЯ НА АПРИЛ ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ ДА Е 5 ЕВРО ЗА МЕГАВАТ ЧАС! 40 ЕВРО В МОМЕНТА Е БЕЗОБРАЗИЕ :D
111
2
 
6
 
! Отговори
КИТАЙ.Е... преди 1 година
Пряко зависим от западните технологии и сравнително беден на суровини! РУСИЯ ЗА ТЯХ Е СТАР СЪПЕРНИК И КОНКУРЕНТ!!!
110
0
 
1
 
! Отговори
2 преди 1 година
Китайските компании доставящи в Русия използват вериги от посреднически компании, които могат да включват повече от дузина фирми. В други случаи описанията на пратката може да са умишлено неясни или да подценяват общото количество на изпратените стоки.
109
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
The New York Times: Китай продължава да продава дронове и резервни части на Русия. Американското издание пише, че Пекин става все по-важен стълб за военните усилия на Русия в Украйна. Според официални данни на руските митници през годината от началото на CBO продажбите възлизат на повече от 12 милиона долара. Сложните канали за дистрибуция и неясните описания на продуктите в данните за износа затрудняват недвусмисленото определяне дали китайските продукти съдържат американски съставки.