Путин подкрепя китайският план за мир в Украйна, но Киев и Запада не били готови

Си Дзипин заяви, че Китай е на "правилната страна на историята".
22 мар 2023 07:00, Нели Христова
243
Путин подкрепя китайският план за мир в Украйна, но Киев и Запада не били готови
Снимка: БГНЕС

Китайският мирен план за Украйна може да се използва като основа за прекратяване на войната, заяви Владимир Путин след срещите си със Си Дзинпин, съобщи АФП.

Но Путин заяви, че планът може да бъде представен само когато са готови "на Запад и в Киев".

Руският лидер се срещна с китайския президент Си Дзинпин във вторник в Москва, за да обсъдят конфликта, както и отношенията между двете страни.

Китайският план, публикуван миналия месец, не призовава изрично Русия да напусне Украйна.

Изброявайки 12 точки, той призовава за мирни преговори и зачитане на националния суверенитет, без конкретни предложения.

Украйна обаче настоява Русия да се изтегли от нейната територия като условие за всякакви преговори - а няма признаци, че Русия е готова да го направи.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в понеделник, че призивът за прекратяване на огъня преди Русия да се изтегли "на практика би означавал подкрепа за ратификацията на руското завоевание".

На съвместна пресконференция след края на разговорите със Си Дзинпин Путин заяви: "Много от разпоредбите на китайския мирен план могат да бъдат взети за основа за уреждане на конфликта в Украйна, когато Западът и Киев са готови за това."

Но Русия все още не е видяла такава "готовност" от другата страна, добави той.

Застанал редом с руския лидер, Си Дзинпин заяви, че неговото правителство подкрепя мира и диалога и че Китай е на "правилната страна на историята".

Той отново заяви, че Китай има "безпристрастна позиция" по отношение на конфликта в Украйна, опитвайки се да представи Пекин като потенциален миротворец.

Двамата обсъдиха и нарастващите търговски, енергийни и политически връзки между двете страни.

"Китай е водещият външнотърговски партньор на Русия", заяви президентът Путин, като обеща да запази и надмине "високото ниво" на търговия, постигнато през миналата година

Китай "не е безпристрастен по никакъв начин", заявиха от Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 133 - Всъщност - не! Китайците разбират, че е много по-изгодно да търгуват с Русия и Индия, от които ги делят 1-2 граници само, отколкото с Германия, Италия, САЩ. И че техните партньори в това дело трябва да са силни икономически, инак и те самите НЕ МОГАТ да са силни икономически
107
2
 
3
 
! Отговори
2 преди 1 година
Според украинския министър Федоров въоръжените сили на Украйна са създали 60 нови ескадрили ударни безпилотни летателни апарати, но отказът на Мъск да сътрудничи и радиоелектронната борба на въоръжените сили на РФ не позволяват на укронацистите да използват пълния потенциал на БЛА. "Руснаците са много, много добри в това, което правят. Те използват черна магия за защита срещу електромагнитни смущения. Те могат да заглушат честотите, да подправят GPS, да изпратят дрон на грешна височина, така че той просто да падне от небето", казва източник от индустрията.
106
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 година
Мъск блокира ВСУ на Starlink в зоната на СВО The Economist. Илон Мъск постави ограничения за GPS проследяването. Новата "функция" автоматично прекъсва дрона, ако скоростта му е над 100 км/ч и ако се движи над вода. Въпреки това ВСУ се научиха да използват комбинации от множество приемници с по-скъпо оборудване. Други доставчици на комуникационни канали (най-вероятно това са британски и американски разузнавателни служби) допринасят за прелитането на бойни БЛА над ДНР, ЛНР и дълбоко в Русия.
105
3
 
8
 
! Отговори
До 129 преди 1 година
Аз имам много обще с България, но ти ми кажи защо не си в родината си рашистан да се биеш на фронта! Там сега военна мобилизация правите! Бегай да помагаш на родината си! Така хем веднага ще идеш в рая, хем ние тука в България ще се отурвем от путинофили като тебе!!! :)
104
1
 
4
 
! Отговори
Барута на Запада.. преди 1 година
..."СВЪРШИЛ"?!?!Новата дъвка на комунистическите коментатори по ТВ-то..хахаха
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай няма интерес от силни съседи и съперници!!!!
102
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН Не ни забивай с твоите глупости уркопитешки ,ама ходи да просиш.Та Русия си се оправя.
101
0
 
7
 
! Отговори
КИТАЙСКИЯ ПЛАН Е... преди 1 година
...ОБЩИ ПРИКАЗКИ ЗА НАИВНИЦИ ДОКАТО КИТАЙ СИ НАЛОЖИ ИНТЕРЕСИТЕ В ЦЕЛА АЗИЯ!Типична АЗИАТСКО лицемерие и хитрост!
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 126.Какво Ошо имаш ти с България бе просяк.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 123 - Много ясно, че Запада ще приеме такава сделка, но никой няма да им я даде )))
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН.Ти май нямаш връзка с главния на мозък тия снаряди не могат да се произведат,а докато се направи това сигурно няма да и трябват на Украйна,а и не са по-мощни от руските 152мм,а и май нямало нужната артилерия,която с изстрелва големи количества 155мм снаряди.Цирка е отнел.
97
5
 
7
 
! Отговори
Дo 117 преди 1 година
Путинофил си! а путинофила е предател и продажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖА! Абря путинфиле, ти знаеш ли какво прави рашистан в Украйна! дефашизира ли или ????? ай да ви видим путинофили с путинофили успяхте л ида научите щп е фашизъм що е нацизъм и има ли разлика м/у тях? Бах го как може да има толкоз НЕ знаещи и НЕ можещи путинофили бре!!!!!!!????
96
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН,Пак нещо не си разбрал,цените са за мегават час,а не за 1000 кубични метра, за 1000 куб.метра е около 400 евро ,и ти си чакай Русия,да фалира,ам Украйна фалира и тия дето я подкрепят и пращат оръжия.
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците запазват част от отнетата територия. Там се издига новата велика китайско-руска стена. Китайците забравят за Тайван. Това е сделката, която Запада ще приеме.
94
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
1 МИЛИОН СНАРЯДА КАЛИБЪР 155 ИЗВЕСТНИ КАТО СЛОНСКИЯ РАЗМЕР ЩЕ БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ЗА СЕ РАЗПОРИ МОРДОРСКОВСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА АРМИЯ! МОРДОРСКОВИЯ ПРИКЛЮЧИ!
93
0
 
2
 
! Отговори
Хохохо преди 1 година
Ще подкрепя я...смее ли да не подкрепя!
92
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На режима в Киев нищо друго не му остава освен да играе вабанк. Тази контраофанзива вече е отнела живота на над 55 хиляди украински войника, а общо досега те са над 250 хиляди и Зеленски заедно с военно престъпниците от Киевската хунта или ще трябва да дава отговор пред народа за загубените човешки животи и територии, или пред военен трибунал за престъпления срещу човечеството, или да бягат в САЩ,Израел,Англия, Австралия, Нова Зеландия или Канада. Това са им вариантите, т.е. Украйна губи войната.
91
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като фашизмът в Украйна беше ударен и унищожен в зародиш,на Зеленски и хунтата не им остава нищо друго освен да играят ролята на невинни жертви пред световната общност,които нямат нищо общо с Айдар,Азов,Десен сектор,които не са провъзгласили един фащист убиец на хиляди руснаци и поляци,като Бандера за национален герой и да извършват престъпления след престъпления против човечеството, като прехвърлят вината на руснаците-Буча,Юзум,Запорожката АЕЦ,теракта с/у Дугина и кримският мост.
90
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имало и няма да има! Зеленски и фашистката му клика защитават на първо място фашистката си идеология и на второ място му трябва територия на която да осъществи тази идеология, но крайните южноевропейски територии на Русия са населени с етнически руснаци и планът му не успя! Още в Зародиш Русия унищожи нацистите и опитите им да създадат фашистка държава подобна на Германия през 30-те и 40-те години на миналия век.
89
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава Украйна няма, не е имало и никога няма да има. Руснаците отиват на фронта за да спасят сънародниците си от една безумна фашистка идеология, подклаждана умело от САЩ и ЕС сред националистическите бандеровски среди в крайните южни европейски територии на Русия. Русия ще победи в тази война защото истината и справедливоста са с нея!