Защо Путин и Си Дзинпин не обсъдиха мирния план на Украйна?

Пекин не е отговорил на Киев за присъединяване към украинската мирна формула
22 мар 2023 22:15, Йоана Цонева
255
Защо Путин и Си Дзинпин не обсъдиха мирния план на Украйна?
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин не са обсъждали формулата за мир на Киев по време на разговорите си в Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Не, украинската формула за мир не беше обсъждана, имаше размяна на мнения по китайския мирен план", отбеляза той.

По негови думи съжалението на украинския президент Володимир Зеленски, че Пекин не е отговорил на предложението му да се присъедини към мирната формула на Киев, е "въпрос, който засяга двустранните отношения между Китай и Украйна".

Песков припомни, че при разговорите си с китайския президент вчера Путин е докладвал за обсъждането на китайския мирен план. Руският лидер посочи, че много разпоредби от китайския мирен план за Украйна могат да бъдат взети като основа за украинското уреждане, когато Западът и Киев са готови за това. В същото време той отбеляза, че към момента не се наблюдава такава готовност.

В периода 20-22 март Си Дзинпин е на посещение в Русия. Това беше първото държавно посещение на китайския лидер след преизбирането му за трети мандат.

Навръх първата годишнина от войната Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

Още по темата
В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия. Планът включва апел за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на всички страни в областта на сигурността, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и отмяна на едностранните санкции, наложени без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН.

В публикувания документ Китай определя диалога и преговорите като единствения начин за разрешаване на кризата в Украйна и призовава всички страни да подкрепят Москва и Киев в "движението един към друг", както и в ранното възобновяване на пряк диалог. Подчертава се, че световната общност трябва да създаде условия и да предостави платформа за подновяване на преговорите.

По-рано украинският президент съобщи, че китайските власти не са отговорили на предложението му да се присъединят към украинската мирна формула.

На срещата на върха на Г-20 в средата на ноември Зеленски обяви, че Киев има свой собствен "мирен план" от десет точки. Сред тях са ядрената, продоволствената и енергийната сигурност, размяната на затворници, както и изтеглянето на руските войски и възстановяването на териториалната цялост на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
7
 
7
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Аз съм руснак. Путин заслужава публичан екзекуция, стар е вече за затвор доживотен.
101
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркомана евреин унищожи Окрайна. С неговият план от 10 точки може да отиде в тоалетната и да си избърше за д ника.
100
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как защо? Защото Си не отиде де обсъжда, а да разпорежда.
99
0
 
1
 
! Отговори
Да но преди 1 година
Веселяка цъфна наведнъж с четири лайка дето рекъл оня върви си няма смисъл .
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е най мощния фактор и каквотонксал това ще е .А техния добър сателит може да унижи всяка голяма държава направо директно да я унищожи Северна Корея краварите ще ядът голям пердах от тях само очите чакат да тупне нещо и кравата може да я няма повече съвсем реално е
97
7
 
6
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
А как се бяха натопорчили "соловьеви". Провал и на фронта,провал и на международна арена. Изправиха се от колене,само за да се подложат на Китай. То си е унижение. Срам за Ботокса да докара страната до подобно дередже.
96
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже платените сорросоидни трролове покровителствани от управниците си позволяват грубо да надписват лайки загубих интерес към форума и си лягам.
95
9
 
17
 
! Отговори
Веселяк преди 1 година
Е,можем да кажем със сигурност,че надеждите за военна подкрепа приключиха. Няма да има и "сила сибири 2",поне в близките години. А това означава,че путинландия ще потъва скоростно. С продажба на газ на европейския пазар,поддържаха цените на вътрешния ниски. Сега руския мужик, не само ще го търси военкомата,а и банката за неплатено парно. Ще плаща все още в рубли,а не в юани.
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че в дебелите книги пише : Не съди за да не бъдеш съден.
93
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои хора вместо да пишат глупости поне да вземат да гласуват по ще е от полза. Писането не е за всеки.
92
9
 
14
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Заличаването на руската федерация ще бъде най хубавото нещо за човечеството от началото на цивилизацията! Цял свят се надява да е скоро!
91
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайския план ще бъде приет защото няма и не може да има друг план.
90
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"2023 HiPhi Z Exterior and Interior, this car comes from 2041!" - 670 конски сили, 90 хил долара, БМВ, Тесла, Мерцедес могат само трева да пасат.
89
8
 
2
 
! Отговори
Браво Шефред преди 1 година
Путин
88
8
 
2
 
! Отговори
BYD HAN преди 1 година
Новият BYD HAN 2023 разбива теслата и немските по-всички показатели - технически параметри и пърформанс, комфорт и поведение на пътя, сигурност, дизайн, цена. Салонът на BMW изглеждат като скърцаща пластмасова кухня от евтини материали в сравнение със салона на BYD.
87
0
 
5
 
! Отговори
Да преди 1 година
До чистата истина Но червените милиардери, едва ли са направили милиардите си от сътрудничество и сделки с Русия!
86
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин трескаво търси пазари и партньори. Изтърва питомното, търси сега дивото.
85
8
 
16
 
! Отговори
Русофилчета прости! преди 1 година
Глобалната политика не е за празните ви кратуни. Пийте си ракията без да се излагате тук, колко сте т"ъ"пи! Да русофилчета... , отдавна знам, че вие сте "по-умни" от всички останали хора и западни експерти....(явно глyпocтта ви нацяло ви е откъснала от реалността...)
84
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е не много кравари във форума задушават свободното слово и фалшифицират.
83
5
 
2
 
! Отговори
АКО ЖЕЛАЕТЕ преди 1 година
ВИЕ ОТ НАТО ЩО СИ НЕ П M