ЕС реши: Ракети и 1 млн. снаряди за Украйна, нови санкции за Русия

Лидерите призовават Москва да върне депортираните от Украйна, особено децата
Обновена: 23 мар 2023 20:22 | 23 мар 2023 20:21, Анисия Иванова
540
ЕС реши: Ракети и 1 млн. снаряди за Украйна, нови санкции за Русия
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряди за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.

"Като се вземат предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави от ЕС, Европейският съвет приветства споразумението, постигнато в Съвета на ЕС спешно да бъдат доставени артилерийски боеприпаси и муниции "земя - земя" на Украйна и ако бъдат поискани, ракети", се казва в заключенията, цитирано от БНР.

В документа се отбелязва, че това може да стане чрез съвместна поръчка и мобилизиране на съответните средства, в т.ч. и от европейския механизъм в подкрепа на мира. Лидерите призовават Русия незабавно да върне депортираните от Украйна, особено децата.

"ЕС е изцяло ангажиран да търси пълна отговорност за военните престъпления, в т.ч. и чрез създаването на съответните механизми за преследването на агресивните действия. В този смисъл Общността приветства споразумението за създаването на Международен център за преследване на престъпленията на агресия срещу Украйна в Хага, който ще бъде свързан със съществуващия съвместен разследващ екип, подкрепян от Евроюст.

ЕС остава ангажиран да поддържа и увеличава колективния натиск върху Русия чрез евентуални допълнителни санкции, както и да продължи да работи за таван на цените на петрола заедно със своите партньори. Европейският съвет е твърдо решен да предотврати и пребори заобикалянето на ограничителните мерки от трети страни, казват още лидерите.

Изразена е подкрепа за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Отправен е призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от Украйна според международно признатите граници на нападнатата страна.

Европейският съвет приветства споразумението за създаване на нов Международен център в Хага за наказателно преследване на престъплението "агресия" срещу Украйна и изразява подкрепа за разследванията на прокурора на Международния наказателен съд. Държавните и правителствените ръководители от ЕС отбелязват необходимостта от спазване на наложените европейски санкции и за следене те да не бъдат заобиколени. Лидерите изразяват очакване институциите на ЕС да подготвят предложение за съгласуван общоевропейски подход по тези въпроси.

В заключенията се изразява подкрепа за въвеждането на международен списък за нанесените от Русия щети на Украйна. Допълва се, че ЕС ще продължи работата за насочване на запорираното руско имущество за възстановяването на Украйна и за изплащане на обезщетения по силата на международното право, съобщава БТА.

Европейският съвет осъжда това, че Иран и Беларус предоставят военна помощ на Русия, и призовава държавите по света да не оказват каквато и да било подкрепа на Москва във войната.


540
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
2
 
3
 
! Отговори
Моше преди 2 месеца
А САЩ за пореден месец отбелязват УВЕЛИЧЕНИЕ на стокооборота между Русия и САЩ ...... ахахахах. Не че на тях им трябва нещо от Блатная , ама да го продават с наценка на Европейския съюз , щото те евротолерастите нали нищо не искат да купуват директно от Диктаторска Русия ....
429
2
 
2
 
! Отговори
До 402 преди 2 месеца
Да има да вземаш, че Украйна е Европа с тези Бандеровски фашисти и да има пак да вземаш ,че светът е Украйна-не всички по света са фашисти, само ЕК ,САЩ и Великобритания.
428
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не споменават колко е нормата за изтребване на хора и деца за тези един милион снаряди , все пак пари се дават....
427
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски който скоро ще получи от човеколюбците демократи в Англия и САЩ, ОБЕДНЕН УРАН (отпаден продукт при обогатяването на уран) Този високо токсичен материал с период на полуразпад 4.5 милиарда години ще бъде изхвърлен по полетата на Украйна и безвъзвратно ще отрови почвите и хората там. А ето ги и резултатите в Ирак от тази алтруистична политика на нашите братя от САЩ: https://youtu.be/4Aj7yOLhWW4
426
1
 
5
 
! Отговори
до 455 преди 2 месеца
И в тази връзка, колко ОБЕДНЕН УРАН ще получим от нашите кумири САЩ? Време е да ги помолим да пратят и на нас! Ето САЩ изхвърли в Ирак, в Сърбия а скоро и в Украйна десетки хиляди тонове ядрени от-па-дъ-ци под формата на снаряди от ОБЕДНЕН УРАН. А за нас защо няма? Ето още едно видео от резултатите в Ирак от тази човеколюбива политика. https://youtu.be/RNi_1pbSqGY
425
0
 
3
 
! Отговори
А от Лондон УРАН преди 2 месеца
От Лондон казаха, че обеднения уран бил на народни цени! Даже накупили хиляди тонове и щели да пращат към житницата на Европа. В Ирак и в Сърбия изхвърлиха, скоро и в Украйна. Който проявява интерес да звънне на Ричи Сунак. Раздава за без пари! А ето и видео от резултатите в Ирак от тази човеколюбива политика на нашия демократичен пътеводен фар САЩ. https://youtu.be/RNi_1pbSqGY
424
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
страшна работа са...
423
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не пускайте украинци под наем в жилищата си,като излизат унищожават и крадат всичко.
422
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АМИ ДАВАЙТЕ ИМ. ДНЕС ПО ДОНЕЦК ОТО НАПРАВЛЕНИЕ НОВИ НАД 380 УКРОПИТЕКА СА НАСАДЕНИ. А ПО КУПЯНСКО НАПРАВЛЕНИЕ 2 БАТАРЕЙ "КРАБ" ПОЛСКИ ЗАЕДНО СЪС ПРИСЛУГАТА СА СЕ РАЗХВЪРЧАЛИ.
421
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коментиращите, които пишат, че в Русия плашели с ядрена война, явно не могат да мислят логично. Никой от елитите няма интерес от подобна ескалация на конфликта, тъй като това означава радиация, разрушение, липса на контрол и край с яхтите и забавленията по резиденциите. Набийте си го в главите и мислете малко с тези големи глави !
420
12
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 месеца
Не, че нещо. Но по Руските телевизии, всеки ден се отправят заплахи за ядрени бомбардировки по Европейски столици и САЩ. Най-редовно се обстрелват жилищни квартали в украинските градове. Путин официално обяви, че иска връщането на границите от 1997 г. за Русия и васалитет за Източна и централна Европа. Опитва се да пали война на балканите в Молдова и Грузия. Хибридните атаки (включително през сайтове като този) не се спират. Какво се очаква, посрещане с хляб и сол ли? Джепане и лобут за рашизма.
419
4
 
8
 
! Отговори
тя преди 2 месеца
Ти да видиш !Като гледам Европарламента , заобичах нашия !
418
6
 
8
 
! Отговори
тя преди 2 месеца
Този ЕС се н ---а на наш гръб !
417
5
 
6
 
! Отговори
емо преди 2 месеца
Европейски механизъм за подкрепа на мира!?ще купува ракети?звучи нелогично,хаха
416
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако искаха да има мир щяха вече да са притиснали и двете страни да преговарят, а сега накрая ние ще го ядем. "Приятелите" от сащ са далеко.
415
5
 
22
 
! Отговори
Наско ментата преди 2 месеца
155mm снаряди са НАТОвски стандарт,разбирай че американците поръчват Европа плаща и произвежда и изпраща на Украйна ,която взима заеми от МВФ да плати тези снаряди на американския им доставчик ЕВала за схемата същата като с ваксините едни поръчват за други и накрая всички плащат .
414
7
 
13
 
! Отговори
Путин преди 2 месеца
смята, че народите в част от източния блок го подкрепят за разлика от техните корумопирани елити, и е абсолютно прав.
413
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една сутрин а това като гледам ще е много скоро и даже май неизбежно като се събудиме в провинцията София и някои други европейски столици няма да ги има и пишещите тука също няма да ги има
412
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 474 - Ненормалник! Провокатор!
411
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И кой ще го произведе, бе?