Ядрени оръжия в Беларус - отговорът на Путин на мирните идеи за Украйна

Оттам дори ракети с малък обсег могат да поразят Украйна или Европа
27 мар 2023 21:32, Анисия Иванова
493
Ядрени оръжия в Беларус - отговорът на Путин на мирните идеи за Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Да се надяваме, че китайският президент Си Дзинпин ще приеме това действие като лична обида и веднага ще проведе разговор със своя „приятел“ в Москва.

Само преди дни Си беше на посещение при руския президент Владимир Путин - за да обсъди тяхното сътрудничество, но също така и за да го убеди да излезе от ядрена ескалация и да се включи в мирен процес с Киев. Този уикенд Путин направи точно обратното.

В може би най-коварната от многото си ядрени заплахи срещу Украйна и Запада, Путин обяви, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, негова друга диктатура и васална държава на запад от Русия. Оттам дори ракети и реактивни самолети с малък обсег могат да поразят цели в Украйна или Централна Европа.

Неискрено, както винаги, Путин твърди, че този ход няма да наруши задълженията на Русия по Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Логиката му е, че той, а не беларуският диктатор Александър Лукашенко, ще запази контрола върху бойните глави и ракетите, които ще ги носят. Това изглежда прави ситуацията ОК.

В действителност Путин отново пренебрегва - или може би се наслаждава - на горчивата ирония на коварния път, който следваше до този момент в историята. В така наречения Меморандум от Будапеща от 1994 г. Украйна и Беларус - както и третата бивша съветска република, която тогава притежаваше ядрени оръжия, Казахстан - се съгласиха да предадат своите атомни арсенали в замяна на гаранции за сигурност от Москва.

Толкова за руските гаранции за сигурност. Тези дни Путин твърди, че Украйна изобщо не е нация и трябва да бъде подчинена или унищожена. И той гледа на Беларус като на лично владение, предназначено в крайна сметка да бъде обединено в „Съюзна държава“ с – очевидно – Путин начело.

Урокът за тирани и агресори навсякъде - от Северна Корея до Иран и отвъд - е ясен. Само ядрените оръжия могат да им предложат застраховка срещу ядрено изнудване от безмилостни агресори като Путин и могат едновременно да служат като собствени инструменти за изнудване. Да, Путин току-що постави началото на нова ера на разпространение на ядрени оръжия.

Неговата ескалация е особено омразна, защото е ехо от спирането му миналия месец на участието на Москва в "Нов СТАРТ", единственият останал договор за контрол на оръжията, ограничаващ стратегическите ядрени оръжия. (Тактическите бойни глави, които могат да имат сравнително „малки“ мощности, са предназначени за използване на фронта, за да печелят битки, докато стратегическите ядрени оръжия са предназначени за разполагане срещу родината на врага като средство за апокалиптично възпиране.

Както винаги, Путин използва пълния репертоар от методи на КГБ, които е научил в ранната си кариера, изкривявайки реалността, за да създаде разкази, които руснаците и „полезните идиоти“ в други страни ще разпространяват. Изпращането на ядрени оръжия в Беларус е само пропорционален отговор на британските планове да дадат на Украйна снаряди, направени от обеднен уран, предполага той. Но обедненият уран не може да причини делене и снарядите, които го съдържат, не са ядрени оръжия.

Още по темата

Путин също така се опитва да свърже собствените си планове в Беларус с дългогодишната практика на САЩ да разполагат ядрени бомби в съюзнически държави като Белгия, Холандия, Германия, Италия и Турция. Но тези арсенали - каквито и да са заслугите им по това време - датират от Студената война. Нито Вашингтон, нито която и да е друга столица, контролираща ядрените оръжия, не биха мечтали да поставят такива бойни глави по-близо до Русия в сегашното състояние на напрежение.

Така че Украйна е права да свика незабавно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Русия има място в него, но същото има и Китай, който трябва да използва новото си влияние пред Путин, за да го разубеди от тази лудост. Още по-добре, Си трябва да вдигне телефона веднага и да напомни на Путин къде свършва тяхното приятелство.

А беларусите – включително висшето командване на армията – трябва да обмислят отново да агитират срещу своя диктатор, за да попречат на Путин да ги въвлече в катастрофа със себе си, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Междувременно Украйна и Западът не трябва да позволяват на Путин да ги вкара в истерия. Руският президент е станал толкова непредсказуем и безразсъден, толкова побъркан във възгледите си за света и собствената си съдба в него, че само стоманената решителност и спокойната сила могат да го възпрат от това да влоши неизмеримо лошата ситуация.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейската политика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Русия и трябва млада вълна политици. Тия старци са отживелица само им вижте мислето от преди 50 години
221
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Какви мирни идеи!защо лъжете...
220
8
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До Бесогон Неудачниците са в Русия и на фронта в Украйна, украинците ги мелят на кайма. На никой от българите (русофилите не сте българи) не му/ни дреме за Лилипутин, какви небивалици сънуваш? Истинските хора имат принципи - не на войната, не на изтреблението на бели мъже в боеспособна възраст, не на мародерството и геноцида срещу което и да е мирно население. Ако беше русофил, щеше да си против войната, защотоо руснаците не са безсмъртни. Ти си обикновен путинист и идолопоклонник.
219
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре написана статия, браво
218
5
 
7
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Всичко това е в отговор на снарядите с обеднен уран който Англия иска да праща на Украйна и струпването на Полска война край границата с Калининград което е особенно притеснително за Русия но нашите медии нито дума по въпроса. Истината е, че много малко е необходимо да се започне масирана ядрена война
217
8
 
6
 
! Отговори
Бесогон преди 1 година
Баща му го навика, че е станал *** на 30 години и по цял ден лежи и пърди и го хранят, на него Путин му е виновен.Не може да събере пари за коз - Путин му е виновен.Никоя мацка не го отразява, щото е по - скучен от шоуто на цитиридис - е, Путин пак е виновенСмеят му се, че се шляе по улиците като хамовото семе и е посмешището на града - он се пени, псува, обвинява Путин, КГБ, ДС к комунистите.
216
11
 
5
 
! Отговори
Бесогон преди 1 година
На неудачниците и отритнатите от обществото. Путин им е виновен за проваления живот, да не си помислите, че са некадърни или мързеливи, нееееееее
215
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После в 3.15 да се готви Париж, те ше са вече будни и ше видят с очите си.
214
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запушете си ушите, в три часа взривяват Ню Йорк, взрива от рушката Сърма с ядрена глава отпреде ше се чуе чак до Джакарта. Който е заспал, сори, ше се събуди.
213
6
 
6
 
! Отговори
Бесогон преди 1 година
Путин само да плюне и келявия остров, населяван от рожби на инцест и пакистански мигранти ще е само спомен. Но Путин не е луд, че да вади атома, защото от ядрени взривове никой по света няма полза.
212
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А краварски ядрени ракети в еВРОПА може ?! А в България има ли ?? Някой да е проверил краварските бази ?? Хах ... Уродливи политици
211
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия вече е изплашена, само чуйте Путин и кликата му. А вие как сте, взривихте ли вече ЮКей или след 15 минути ще го взривите?
210
5
 
5
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Ясно, специалната операция върви по план щом трябва да се слагат ядрени оръжия в Беларус.
209
9
 
17
 
! Отговори
Бесогон преди 1 година
Как ще уплашиш руснака бе, анонимнико колибарин?! Как се плаши народ, който е завладял 1 /7 от цялата земна суша, как се плаши народ, който при 5 градуса температура е по потници, как се плаши народ, който пръв прати свой човек в най - неизвестното пространство - Космоса, как се плаши народ, който десетилетия наред обираше медалите по олимпиадите? Идете уплашете дядо Иван, да се заредим с пуканки и ви гледаме сеира как ще уплашите такъв народ.
208
8
 
13
 
! Отговори
Бесогон преди 1 година
Каква Русия ще плашите бе, нежняци, руснаците ти кажат за някой град, че е близо, погледнеш - той се окаже на 1200 километра и за тях това наистина е близо. Ей в такива мащаби разсъждават жителите на необятната руска земя, в която цяла Европа се нанася почти три пъти. Ето срещу такава страна си мислите, че можете да воювате и да победите - ха - ха, но само в мечтите ви, рече и отсече Владимир Владимирович.
207
0
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
До АнонименНие сме спокойни, ама вие доста голямо внимание обръщате на алъш-верижа между Цар Путин и Крал Лукашенко ахахах, що не си лягаш, ами тролиш из целия сайт ?
206
2
 
14
 
! Отговори
излезте от филмчето преди 1 година
Кой знае какво станало, това са съюзници, могат си разменят квото искат.Вие в къв филм живеете, че си мислите, че единствения съюз на тая планета е нато, не искам си представям ако утре Китай и Северна Корея се включат в украйна, ахахах.
205
6
 
11
 
! Отговори
Бесогон преди 1 година
Само комплексирани, социално осакатени индивиди, хомосексуалисти и наркомани злобеят срещу Русия. Няма нормален човек, който да не подкрепя братушките и Путин в борбата му за запазване на мира и традиционните семейни християнски православни ценности.
204
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми било бесогон, най ми било трольчик на самогон.
203
5
 
8
 
! Отговори
Бесогон преди 1 година
Няма го пияндурника Елцин да харизва на пиндосите руски национални богатства. ВЕЛИКИЯ ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН е тук и вие ще усетите с цялата му тежест величавия гняв на РУСКАТА МЕЧКА, ястреби не, а пилета проскубани.