Путин настройва руснаците, че ядрената война е нещо нормално

Какво би се случило, ако пропагандата спре?
31 мар 2023 21:22, Нели Христова
186
Путин настройва руснаците, че ядрената война е нещо нормално
Снимка: БГНЕС

Руските власти може да са закрили вестника му, но журналистът Дмитрий Муратов отказва да замълчи.

Сега обаче главният редактор на Новая газета и носител на Нобелова награда за мир се притеснява докъде ще стигне Кремъл в конфронтацията си със Запада.

"Две поколения са живели без заплахата от ядрена война", казва Муратов пред BBC. "Но този период приключи. Ще натисне ли Путин ядрения бутон или няма? Кой знае? Никой не знае това. Няма нито един човек, който да може да каже със сигурност."

Откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., ядреното дрънкане на оръжие на Москва е силно и често.

Високопоставени служители отхвърлиха неделикатни намеци, че западните нации, въоръжаващи Украйна, не трябва да тласкат Русия твърде далеч. Преди няколко дни руският президент Владимир Путин обяви планове за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.

Тогава един от най-близките му сътрудници Николай Патрушев предупреди, че Русия има "модерно уникално оръжие, способно да унищожи всеки враг, включително САЩ".

Блъф и самохвалство? Или заплаха, която трябва да се приеме сериозно? Муратов забеляза тревожни признаци в Русия.

"Виждаме как държавната пропаганда подготвя хората да мислят, че ядрената война не е нещо лошо“, казва той. "По телевизионните канали тук ядрената война и ядрените оръжия се рекламират така, сякаш рекламират храна за домашни любимци. Те обявяват: "Имаме тази ракета, онази ракета, друг вид ракета. Те говорят за атакуване на Великобритания и Франция, за предизвикване на ядрено цунами, което отмива Америка. Защо казват това? За да са готови хората тук."

Наскоро по руската държавна телевизия виден водещ на токшоу предложи Русия "да обяви всяка военна цел на територията на Франция, Полша и Обединеното кралство за законна цел за Русия".

Същият водещ е предложил и "сравняване на остров със стратегически ядрени оръжия и извършване на пробно изстрелване или стрелба с тактически ядрени оръжия, за да не си прави илюзия".

И все пак държавната пропаганда тук представя Русия като страна на мира, а Украйна и Запада като агресори. Много руснаци вярват в това.

"Хората в Русия са облъчени от пропаганда", казва Муратов. "Пропагандата е вид радиация. Всеки е податлив на нея, не само руснаците. В Русия пропагандата е дванадесет телевизионни канала, десетки хиляди вестници, социални медии като VK, които обслужват изцяло държавната идеология ."

Но какво ще стане, ако утре пропагандата изведнъж спре? Ако всичко затихне? Какво биха си помислили тогава руснаците?

"Нашето по-младо поколение е прекрасно", отговаря Муратов на тези въпроси. "То е добре възпитано. Близо милион руснаци са напуснали страната. Много от тези, които са останали, са категорично против това, което се случва в Украйна. Те са против ада, който Русия създаде там. Убеден съм, че веднага щом пропагандата спре, това поколение – и всички останали със здрав разум – ще проговорят."

"Те вече го правят", продължава той. "Двадесет и една хиляди административни и наказателни дела са образувани срещу протестиращи руснаци. Опозицията е в затвора. Медиите са затворени. Много активисти, цивилни и журналисти са обявени за чуждестранни агенти.

"Има ли Путин база за подкрепа? Да, огромна. Но това са възрастни хора, които гледат на Путин като на собствен внук, като на някой, който ще ги защити и който им носи пенсията всеки месец и им пожелава Честита Нова година всяка година. Тези хора вярват, че техните истински внуци трябва да отидат да се бият и да умрат", казва Муратов.

Миналата година Муратов продаде на търг своята Нобелова награда за мир, за да събере пари за украинските деца бежанци. Има малък оптимизъм за бъдещето.

"Никога повече няма да има нормални отношения между хората на Русия и Украйна. Никога. Украйна няма да може да се примири с тази трагедия", на мнение е той.  "В Русия ще продължат политическите репресии срещу всички противници на режима."

"Единствената надежда, която имам, е в младото поколение, онези хора, които гледат на света като на приятел, а не като на враг и които искат Русия да бъде обичана и Русия да обича света. Надявам се, че това поколение ще надживее мен и Путин", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
6
 
10
 
! Отговори
Нетърпимо е преди 1 година
Как волята на един комплексиран мъж може да заличи живота на земята. На всеки е ясно,че само от Путин зависи дали да унищожи живота. Е, това не е нормално...Дано Копейкин да е последният оцелял за да се радва на победата...
93
5
 
16
 
! Отговори
Стивън Кинг преди 1 година
Путин трябва да умре преди да избие всички нас. По един или друг начин.
92
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната тлъста нагла лъжа! Западът и неговите купени предатели видимо се изнервя и от развитието на събитията и вече лъже безогледно и без всякакви скрупули.
91
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Русофилчета, бащицата ви Путин каза, че при ядрена война руснаците, като мъченици, ще отидат в рая. А останалите просто ще пукнат, дори няма да имат време да се покаят. Като чета коментарите ви пълни с любов към Русия и омраза към Запада сигурно и на вас ви е обещал място в путинославният рай?
90
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30 + години западните "ценности" убеждават българския народ, че мизерията е нещо нормално...
89
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли русофил със здрав разум въобще?! Няма такива вкземпляри. За Путин ядрената война е нормална, защото според него, агента на КГБ, е нормално хората да бъдат убивани като жертви подчинени на интересите на някакъв партиен идеал, както е било при СССР. Затова и старците в Русия мислят, че внуците им трябва да бъдат убивани като герои в името на висшата цел на Путин - бащицата. 90116
88
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропагандата ви е гола вода става само за обора у нас не върви.
87
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не настройва руснаците, а пианото на Ролдугин.:) Истината дойде от другия бряг на океана: CNN твърди, че решението на Президента Путин да разположи ядрени оръжия в Белорусия, сдържало колективния запад да поддържа киевския режим.
86
11
 
16
 
! Отговори
бай брадър преди 1 година
Да гори в Ада джуджето дето мирише на пръст, ако отнеме бъдещето на децата ни.
85
19
 
6
 
! Отговори
До 112 преди 1 година
Говорили сме с възрастни хора и за никакви изнасилвания от руснаци не са ни разказвали. Ако не знаеш, имало е безжалостен и незабавен военен съд за такива юнаци. Възможно е на твоята баба да са и разковали клоаката, но вероятно това се е случило понеже е била селското кypвeнце.
84
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гласуваме за Възраждане!
83
0
 
0
 
! Отговори
888 преди 1 година
До 828Да почва се с черния дроб,после язвата,дванадесетопръсника и така нататък до като се намеси попа накрая ,спирай алкохола.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С това представление няма да се сдобие с нов оскар.
81
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
13961878: България е под Османско владичество1879-1944: Свободна България9 Септември 1944-днес: България е под Руско контрол. Ако някой си мисли, че комунизма е свършил когато БКП са сменили буква в партията си да види от коя партия ни е президента, в какво е обвинен и чий хора са всичките ни министри. Зверствата на комунизма никога нямат край.
80
8
 
14
 
! Отговори
Бийте десен мигач преди 1 година
В комунизма ако някой донесе кока-кола или пусне някаква нормална музика, всички са ококорвали очи и не са могли да повярват, че има по-хубав свят. Тези хора са ни изкарали от комунизма с мечти за свобода и просперитет. Възраждане искат да ни върнат обратно в мизерията и да станем като Беларус и Чечня. Не, благодаря. Това няма да го допусна, готов съм да пусна кръв, но няма да върна задна към Бай Тошово време. Така че, оберете си лактите, да не ви начокам канчето. Бийте десен мигач, карам бързо.
79
8
 
18
 
! Отговори
АПЕЛИРАМ за РАЗУМ преди 1 година
Даже в Русия няма толкова страстни привърженици на Путин, каквито има в проcта България. Аз дори съм си говорил с хора от ромската прослойка, които ми казват "Аз харесвам Костадин Костадинов, за мен той говори най-искрени неща и ще гласувам за него." .... абе хора?! Съберете си акъла, пощръкляхте тотално. Огледайте се. Вижте света къде върви, какво се случва... не сме 89-та година от 34 години вече... вразумете се.
78
7
 
13
 
! Отговори
Прямо куме во очи... преди 1 година
САЩ бяха първите, но Руснаците искат да са последните, които ще пуснат атомна бомба над мирни, невинни и никому виновни граждани. Така че кой първи посегнал към атома, кой последен... подготовката за престъпление също е престъпление. Само да ви кажа. Едното е било преди почти ВЕК, другото в модерни времена. Това е непростимо. Трябва всички да реагираме много остро и безкомпромисно към руския агресор. Дори тези които имате симпатии към Путин... ако имате малко здрав разум в главата.
77
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във всеки случай не руснаците са ползвали атомна бомба срещу хора.
76
6
 
3
 
! Отговори
10 за креативност преди 1 година
Туршия=Турция+Русия, доста оригинално, браво. Не го бях чувал :)
75
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1829-30 година Туршия освобождава Гърция и Сърбия с наша помощ, а България я подминава като пътен знак