Рискът от ядрен конфликт се увеличава непрекъснато

Мреминаваме червени линии, посочи Любомир Кючуков
31 мар 2023 23:15, Анисия Иванова
90
Рискът от ядрен конфликт се увеличава непрекъснато
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Подкрепата на Запада за Киев увеличава опасността от избухване на ядрена война в Украйна. Това, което в момента се случва, целият този дебат, показва колко далеч сме стигнали в ескалацията на военните действия. Това е логиката на войната - всяко действие от едната страна води до действие от другата на по-високо ниво, което повишава риска от глобален конфликт", коментира бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

Все пак той не очаква, че ядрена война би могла да започне скоро. Но такава не трябва да бъде изключвана от възможните сценарии на ескалация на напрежението.

"Рискът се увеличава непрекъснато. Самият факт, че говорим за обеднен уран, използват се приемливи прилагателни, означава, че ние в съзнанието си сме склонни да преминем граница, която е опасна. Войната първо се случи в нашето съзнание. Вървим по същия път по отношение на ядреното оръжие", посочи Кючуков.

Бившият зам.-външен министър подчерта, че единствената сфера, в която САЩ и Русия поддържат контакт, е опитът за контрол на ядреното оръжие.

По думите му, ако ЕС вземе решение за изпращане на войски в Украйна, това би било обрат в европейската политика и в политиката на НАТО.

"Още преди войната Байдън и Столтенберг заявиха, че НАТО и САЩ няма да воюват с Русия на територията на Украйна, защото това прави възможността за глобен конфликт много реална. Ние една след друга преминаваме червени линии, в продължение на една година", каза още гостът.

И отправи упрек, че политиката се свежда до инструмента, а не търсене на алтернативни решения извън войната.

"Това, което си струва да се каже, е че по данни на Института за световна икономика в Германия, който е най-миродавният, България е на 6-о място в света по размер на помощта за Украйна по размер от БВП. България участва много активно, въпросът е каква е политиката. Дали българската политика е в търсене на алтернативно, мирно и политическо решение в рамките на ЕС и НАТО", попита Любомир Кючуков.

Гостът добави, че за България, бидейки част от Черноморския регион, рисковете са по-различни от тези страни, които са в другия край на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
23
 
! Отговори
Да да .... преди 1 година
И ще стане, след като янките и военнопромишленият комплекс на ЕС и Фащ продължават да наливат оръжия в Окрайна.
39
6
 
1
 
! Отговори
До анонимен 43 преди 1 година
А бе ти си бил много *** бе Саше.Казвам саше защото не си пишеш името.
38
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната врачка си донесла кристалното кълбо в някакво тв стио и ни врачува. Нямаме нужда от прогнозите ти и сами виждаме накъде тласка нещата любимият ти запад. Между другото-да припомня, че още когато ракета падна в Полша и утепа полските трактористи. Поляците се разврещяха и поискаха нато да употреби ядрено оръжие срещу Русия. Много искаха, но Байдън се уплаши и каза, че ракетата не е руска. Малко да ви опресня паметта. И за бомбите с обеднен уран, що не кажете нещо?
37
21
 
14
 
! Отговори
аз преди 1 година
Do 53. По коя логика НАТО е нападнало Русия? И по коя логика Украйна няма право да се защищава от руската агресия?
36
14
 
14
 
! Отговори
РУСИЯ СИ ОТИВА... преди 1 година
ИДВА КИТАЙ И НЕЩАТА КОРЕННО СЕ ИЗМЕНЯТ...
35
8
 
14
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 1 година
НАДУВАТ ВИ ШУШОНИТЕ ЗА ДА ВИ Е ШУБЕ!!!!
34
10
 
13
 
! Отговори
гост преди 1 година
И после какво? ... Свят без руZZия ....
33
17
 
24
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Хиперзвуковите Руски ракети са в действие,докато хиперпростотията на съюзниците САЩ и Китай е изяждаща и последните надежди за по-сетнешно лицемерие.Да живее Русия !
32
33
 
25
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
На Кючуков трябва да му се обясни, че с терористи, убийци и комунисти, което е едно и също, не може да се преговаря за мир. Позицията му е позиция на недоубит комунист.
31
8
 
18
 
! Отговори
Чекист преди 1 година
В ГУЛАГ има свободни места господа.И работа за всички ЗЕК.
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А е ве, пускайте бомбите и да се свършва с нефилитното човечество.
29
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо да изгърмят цялото ядрено оръжие. Тъкмо ще отърват планетата от най-голямото зло случвало се някога. Човека.
28
4
 
18
 
! Отговори
Всичко се плаща. преди 1 година
Русия плаща с хора, Украйна плаща с територия и хора.
27
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По коя логика Русия няма право да се защитава от експанзията на нато?
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клишетата от двайсти век вече не са актуални. Вече други са реалностите.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ангел Ангеле точно това е големия проблем което спорет тебе не е проблем.
24
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой въвлече света в този проблем. Който нарече Русия агресор. Който непрекъснато дава оръжия. Това да не е втората световна война. 21 век е.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ангел как да не е големия проблем. Не виждаш ли че те са толерирани и се разкарват като генерални директори. Преди малко разбрах че правителството им е отпуснало 250 000 /двеста и петдесет хиляди бг.лева за Контактен център.
22
9
 
2
 
! Отговори
Babmorda преди 1 година
Винаги трябва да има някой , който да господства над света. Ако не е САЩ ще е Русия или ако не е Русия ще е Китай. Лошото е , че който и да е господар , винаги ще има такива като теб , които само ще мрънка, че нещо им е несгодно и точно това увеличава риска от ядрена война. Разбираш ли?
21
14
 
29
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Украйна не е големия проблем. Ако небеше Украйна щеше да е нещо друго. САЩ от десетилетия налагат тоталитарна и деспотска "демокрация" по света чрез пропаганда ,цензура,фондации и платени медии.Това трябва да приключи един път завинаги.Ако цената ще е Ядрена Война така да бъде.Тяхното господство над света е по лошо и от ядрен ад !!!