Русия вече има нова Концепция за външна политика

Твърд отговор на антируските стъпки от страна на неприятелски държави
31 мар 2023 18:00, Елка Василева
122
Русия вече има нова Концепция за външна политика
Снимка: архив, БГНЕС

Днес беше публикувана нова версия на Концепцията за външна политика (КВП) на Русия, одобрена от президента Владимир Путин, съобщи ТАСС.

Документът определя приоритетните области, целите и задачите на международната дейност на страната и ще бъде пътна карта за руското външно министерство и други министерства и агенции.

Предишната версия на концепцията беше приета през ноември 2016 г.

На среща с членовете на Съвета за сигурност президентът Путин посочи, че новата външнополитическа концепция на Русия ще послужи като добра основа за по-нататъшната работа в областта на международните отношения.

Още по темата
"Представената концепция според мен ще послужи като добра доктринална основа за по-нататъшната ни работа по международните въпроси", заяви той.

Путин изтъкна, че разширяването на връзките с конструктивни партньори и създаването на условия неприятелските държави да се откажат от враждебната политика спрямо Русия изискват специално внимание.

Освен това президентът призова за укрепване на суверенитета на Русия, засилване на нейната роля във формирането на по-справедлив, многополюсен световен ред. "При перспективното планиране на нашите действия е важно да отчитаме целия спектър от фактори и тенденции в международните отношения, да работим за укрепване на суверенитета на Русия, да увеличаваме ролята си в решаването на световните проблеми и формирането на по-справедлив, многополюсен световен ред", подчерта президентът.

Актуализираната версия на концепцията за външната политика на Русия предполага, че антируските стъпки от страна на неприятелски държави ще бъдат последвани от твърд отговор, посочи руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата на Путин с постоянните членове на Руския Съвет за сигурност.

Основната цел на новата КВП на Русия е установяването на многополюсен световен ред с акцент върху полицентризма и суверенното равенство на всички държави, заяви Лавров.

Според дипломат №1 на Москва от Русия ще зависи дали Западът ще следва препоръката за неконфронтационна политика спрямо Москва.

"Ясно е фиксирано, че ние не се изолираме от англосаксонските страни и континентална Европа, нямаме изначално враждебни намерения към тях. Те обаче трябва да са наясно, че прагматичното взаимодействие с Русия е възможно, само ако са наясно с безсмислието на конфронтационната политика и ако на практика отхвърлят тази политика", заяви министърът. “От нас ще зависи до каква степен Западът ще бъде готов да следва тези препоръки.“

Що се отнася до страните - непосредствени съседи на Русия, в концепцията се посочва, че основната цел на Москва в този регион е да се превърне в зона на мир, добросъседство и благоденствие. Отделно в документа се подчертава, че Русия се стреми към мирно разрешаване на международните въпроси в Арктика.

Ройтерс обърна внимание на казаното от Сергей Лавров, че Русия е изправена пред "екзистенциални заплахи" за сигурността и развитието си от "неприятелски държави".

Руският външен министър заяви в предавано по телевизията заседание на руския Съвет за сигурност в Кремъл, че новата концепция ще очертае как Русия може да предприеме "симетрични и асиметрични мерки в отговор на неприятелски действия срещу Русия", като се позова на "безпрецедентния натиск", оказван върху Русия от западните й врагове.

(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неприятелски държави. За съжаление и ние сме между тях.
83
8
 
9
 
! Отговори
Шматка преди 1 година
Русия приключи за следващите 50 60 години със Запада. Индия, Китай, северен корейски ***, Венецуела и няклоко неориентирани африкански държави са бъдещето й. Може би, е за добро, може и да не е. След 3г ще стане ясно, към 2026 ще приключи войната с Украйна, между 4 и 500 000 руснаци ще бъдат убити, 250 000 украинци също. 2029г войната ще започне наново:-( Русия ще загуби два пъти.
82
2
 
2
 
! Отговори
До 123 преди 1 година
11% са починали, приятел.
81
3
 
13
 
! Отговори
123 преди 1 година
До До до 61. Намалели сме с 11 % защото вече сме свободни да живеем и работим където си поискаме. Защото всеки който е кадърен и работлив може да избира къде да работи. Според тебе колко от тия 11 % са в Русия ? Еми нито един - всички са в "загнилия " запад.
80
6
 
14
 
! Отговори
До 84 преди 1 година
Ми не мога да забравя тез уродливи години...тогава московците си идваха без визи кат че им е бащиния. Сега ако нямат паспорти емигрантите са или в лагери или ги връщат. Прав си много станаха...а дано да спре таз емиграция...но първо войните да спрат Украйна, Сирия, Афганистан. И дано Господ е с нас...щото виж кво става в Турция без война....а е също толкова.лошо и тежко за хората!!
79
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднорога е нервен,не може да насмогне да си сложи лайковете :)
78
1
 
5
 
! Отговори
До това е преди 1 година
Забрави като ни държаха на каишка, визи, простотии. Сега пуснаха талибаните без документи. Как става това?
77
8
 
18
 
! Отговори
Тва е преди 1 година
Стига глупости. Свободния Свят винаги е бил многополюсен!!! Всеки е СВОБОДЕН да пътува, да избере къде иска да живее и работи и т.н. Това с еднополюсния модел го дъвчат тези, които са ЗАТВОРени за Света...масковия, с.корея
76
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То светът си е многополюсен и сега. Проблемът на Русия е друг - че тя не е никакъв полюс.
75
6
 
4
 
! Отговори
До до 64 преди 1 година
11% как ти се струва за десет години? Не ми обяснявай,че навсякъде намалява.11%. Чума ли има тук?
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднорога толкова се развилня,че спряха коментарите в статията заради него. Чак на редактора му стана неудобно от глупостите които пише :)
73
2
 
6
 
! Отговори
До 64 преди 1 година
М.и чети. В много страни населението намалява...дори и в Китай, което е изненада. В България са много факторите и причините.
72
2
 
6
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
А рюбим3ят шоколад на московците е белгийският...м.а въпрос на вкус!!!
71
3
 
10
 
! Отговори
До 71 преди 1 година
Пък виж к.в.о прави в собствената си страна...ужасно е
70
5
 
19
 
! Отговори
Путин е най-големият преди 1 година
терорист на Земята
69
1
 
14
 
! Отговори
Още Горбачов преди 1 година
Обеща на Рейгън, че отговорът на СССР на програмата за космически войни ще бъде асиметричен. И наистина, СССР се разпадна съвсем асиметрично.
68
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм русофил , но Путин е 10000 пъти по-террористичен. терорист от Осама Бин Ладен.Путин погуби безброй мирни граждани , бомбардирайки болници, училища, детски градини, жилищни сгради.
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднорога ще си счупи пръстчетата да си слага лайкове:)
66
7
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
Издържаш на дядо си шлифера...
65
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държави, които са 300 години назад от цивилизования свят с БВП на глава от населението максимум наполовина на бедна България, като Китай, Русия, Индия, КНДР, Иран и подобни не ме интересуват. Това са крепостни роби, които издържам аз. Няма ли ме мене, богатият европеец, те фалират.