Русия срещу Франция заради признаването на Гладомора за геноцид

Захарова припомни на Париж престъпленията от колониалния период
1 апр 2023 22:30, Анисия Иванова
205
Русия срещу Франция заради признаването на Гладомора за геноцид
Снимка: БГНЕС

Русия определи днес като "отвратително антируско усърдие" вота в Националното събрание (долната камара на френския парламент) на решение, с което се признава за геноцид Гладомора - глада, предизвикан в началото на 30-те години в Украйна от съветските власти и стоящ основата на няколко милиона смъртни случая там, предаде Франс прес.

"Антируското усърдие на френските депутати изглежда още по-отвратително предвид това, че Франция все още не е затворила, самата тя, страницата на своите престъпления от колониалния период", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Националното събрание прие резолюцията си във вторник с почти единодушие (168 гласа "за" срещу 2 "против"). С нея депутатите признаха Гладомора за геноцид, призоваха правителството на Франция да направи същото, за да отговори на силното очакване от страна на Киев във връзка с един толкова болезнен спомен, съживен от руската инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

В приетия текст се признаваше официално "геноцидния характер на принудителния и планиран от съветските власти глад срещу украинското население през 1932 г. и 1933 г.

Според Мария Захарова още веднъж Русия се сблъсква с двуличието и русофобията на европейските й противници. Говорителката разкритикува двойните стандарти на колективния Запад и определи стъпката на Франция като едно "лишено от смисъл действие, организирано набързо, за да се хареса на режима на Киев".

Известна като житницата на Европа заради плодотворните си земи, Украйна изгуби няколко милиона жители по време на големия глад през 1932  - 1933 г. на фона на колективизацията на земите, организирана, според историци, от Сталин, за да се потъпче всякакъв стремеж за независимост на тази страна, която по онова време беше съветска република.

В средата на декември Европейският парламент също определи като геноцид Гладомора. Украинският президент Володимир Зеленски вече приветства решението на френския парламент и го определи като историческо за Украйна, съобщи БТА.

Русия отказва категорично тази квалификация за случилото се и изтъква, че големият глад през 30-те години е причинил не само смърт на украинци, но и на руснаци, казахстанци и на други народи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гладомора не засяга само Украйна, а и други републики и области на СССР! КОМУНИСТИТЕ, не руснаците изеемват от глупост и житото за посев на земеделците. Това, ако не е грозно изопачаване на историята, здраве му кажи. Но франсета мълчат за Волонското клане. За Хатин също мълчат, а точно сега има годишнина. Много странно за какво са се сетили, другото пропускат? Ами посмърто да наградят с Ордена на почетния легион Бандера и Васюра, "Героите на Украйна"!
104
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Захарова признава , че е имало см*рт от глад.Сега нека направи още едно усилие...Да признае , че е планиран от руската държава..
103
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз я обичам, а Тя си знае. Не се съмнявам. Спя спокойно.
102
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е била пример и за България в извършване на геноцид над собственото си население при вземането на комунистическата власт! И тук е имало насилствена колективизация.
101
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 139.....Робството и колкониализма е осъден от всички държави по света.Включително и САЩ и Франция.Но Русия никога не е признала своя колониализъм и геноцид.
100
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да се осъди и руското насилие.
99
9
 
9
 
! Отговори
тхб преди 1 година
а франсетата в африка какво правеха да кажат
98
22
 
14
 
! Отговори
Колев преди 1 година
Брей ,специалиската по френска любов ,товаришката Захариева само и вижте ,джуките,учи на морал френският парламент,също като началника и прелюбодеец,и блудник,според Закон Божий ,товариш Путин,и той разведен с любовници ходи има копилета от Канева,има и руснаци писаха че такава точно Lesbih
97
5
 
18
 
! Отговори
999 преди 1 година
И къде е изнасяно житото от СССР тогава?Защо за събития,случили се през 1932 - 1933 г.се говори сега в долната камара на френския парламент?
96
13
 
21
 
! Отговори
ДОБРО УТРО !! преди 1 година
До ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ!!!!!..........Сигурен съм, че сега след тези тежки слова на Франция, Русия си го е преместила в другия крачол !!!!
95
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в България гладомора или геноцида ще го признаят ли някой ден?
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствено мозъчен оток причинен от мнителност.
93
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да има моментен пристрастен политически отенък, но идеята Франция да не допуска глад в никоя държава в света не е лоша, все пак да видим как ще го реализират и дали са сериозни.
92
16
 
16
 
! Отговори
ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ преди 1 година
Предполагам, сега след тези тежки слова на Zахарова, Франция ще си го премести в другия крачол?
91
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Удри таз руска кочииина :))))))))))) Гаврата с руската имзееет е пълна :))))))))))
90
6
 
3
 
! Отговори
Ами сега КВО? преди 1 година
Исус Христос и всички Християни през 64 година от Христа Римската съдебна система ги обвинила че са секта от ВАМПИРИ в Юдеизма подпалила Рим заради почитателя на огнените палежи и воюването с огнени оръжия но в ОТВЪДНИЯТ свят:Исус ХРИСТОС
89
9
 
1
 
! Отговори
Йосиф РАЗСЛЕДВАЩ преди 1 година
Осиновения милиардер от род на Юдеистки фарисей Йосиф Мътеняху-Флавий като римско ЧЕНГЕ разобличили Кой точно е Исус Христос и това бил бившето римско ченге Свети ПАВЕЛ имащ реномето на Велик Интелектуалец и Троянски кон при римляните..................Йосиф Мътеняху твърдял че САВЕЛ е ШЕФЪТ на САВСКА Царица наричана още с името голата ужчернокожа блудница Мария Магдалена която с черни африкански магии от Еритрея помогнала на Свети Павел от отвъдният свят да подпалят Рим
88
21
 
22
 
! Отговори
Руските педерасти преди 1 година
са варвари и това изобщо не подлежи на съмнение.
87
10
 
10
 
! Отговори
Омакрон: преди 1 година
"Ние защитаваме демократичните ценности по света..." Президента на Конго:"Бухаххахахахаахахахахахахахахахахахаха!"
86
21
 
16
 
! Отговори
1914-1917 преди 1 година
Укрите правят затвори за руснаци ако приказват на руски и ги държат голи при минус 10.