Западните търговци на зърно напускат Русия, което е от полза за войната

На Ленин се приписва, че е нарекъл пшеницата "валутата на валутите"
Обновена: 1 апр 2023 07:19 | 1 апр 2023 07:19, Анисия Иванова
147
Западните търговци на зърно напускат Русия, което е от полза за войната
Снимка: БГНЕС

На Владимир Ленин се приписва, че е нарекъл пшеницата "валутата на валутите“. Ако е така, излизането на най-големите имена в световната търговия със зърно от руския вътрешен пазар би трябвало да накара един друг Владимир да изтръпне. Но руският президент Путин няма от какво да се тревожи.

Нито има повод за тревоги за останалия свят, въпреки че Русия е най-големият износител на пшеница в света, което я прави жизненоважен фактор за глобалната продоволствена сигурност. Страната е и гигантски производител на царевица, ечемик и слънчогледово семе.

Въпреки напускането на най-големите западни търговци, руското зърно и други култури ще продължат да навлизат на световните пазари. Вътре в страната местните търговци ще изместят чуждите. А извън нея – там, където свършва авторитетът на руските пристанища и започва дейността на корабите под чужд флаг – западните търговци ще продължат да превозват руско зърно.

Това не е сравнимо с напускането на Big Oil (петролните гиганти) от Русия през 2022 г. – резултат от политическия натиск на Запада върху компании, включително Exxon Mobil Corp. и BP Plc. Излизането на Big Grain до голяма степен е продукт на натиск от Русия. Както каза един изпълнителен директор в индустрията, Путин им показа вратата.

Какви се променя? Не много. Кремъл ще продължи да събира данъци върху износа на зърно, за да финансира войната си срещу Украйна. Москва също така ще продължи да използва своя износ на храни като дипломатически лост на влияние в Глобалния юг. Руското зърно се озовава в страни като Египет, Бангладеш и Турция, всички симпатизиращи на Путин - или поне некритични.

Единствените корекции ще бъдат в имената по табелките, указващи собствеността върху логистичните активи, които пренасят зърно от фермите по Волга до пристанищата на Черно море. Западните търговци ще бъдат принудени да се разделят с тези силози и експортни терминали, в процеса на отписвания на стойност няколкостотин милиона долара всеки.

Новите собственици ще бъдат руснаци – група зърнени олигарси, които искат да използват войната, за да засилят властта си над местния земеделски сектор. Те ще купуват евтино части от веригата за доставки. Руските търговски екипи, работили за чуждестранни компании, ще получат визитни картички, отразяващи новите им шефове. А руските търговци ще създадат офиси в градове в Близкия изток и Азия, готови да свържат новите собственици със старите. Ще се изненадам, ако някой не регистрира компания с името "Експортхлеб" - старата съветска организация за търговия със зърно - в Дубай или Хонконг.

Местните фермери са вероятните губещи: те ще имат по-малко възможности да продават реколтата си. Вече притежаваните от Русия търговски къщи за селскостопански стоки като RIF, Grain Gates и United Grain Company контролират голяма част от износа на пшеница в страната, като взимат тлъстите маржове от транспортирането на пшеница от ферма до пристанище.

Cargill Inc., американската компания, която е най-големият търговец на зърно в света, беше много внимателна, когато обясни напускането си. В изявление тази седмица тя каза, че до юли ще прекрати своите дейности за „вдигане“ на руското зърно – търговски жаргон за бизнеса със закупуване на култури от местни фермери, съхраняването им в силози и използване на терминал за износ за „вдигане“ на зърното от земята в кораб. Но Cargill заяви, че „възнамерява да продължи да доставя зърно от Русия до целевите пазари в съответствие с целта ни да храним света“.

Viterra, търговец на зърно, подкрепян от стоковия гигант Glencore Plc, планира подобни ходове. Друг голям търговец, Bunge Ltd., вече напусна Русия миналата година. Други в индустрията, като Louis Dreyfus Co., Archer-Daniels-Midland Co. и Olam International Ltd., със сигурност ще трябва да следват заповедите на Путин.

Както и в търговията с петрол, руското зърно ще се премести в сянка. Без западни търговци, които купуват и продават реколта в сърцето на Русия, Вашингтон и Брюксел ще загубят ключов източник на разузнавателна информация. Ако не друго, Кремъл ще има по-силна дума за това къде и на каква цена отива зърното му, мощно икономическо оръжие. Потайност, пари и политическо влияние е това, което ще получи Путин. Ленин би се гордял.

Анализът на Хавиер Блас е публикуван на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност тази година реколтата на Русия няма да е толкова голяма.Защото в Украинските анексирани райони заради войната сеитба нямаше ,а в празните силози не остана пшеница ,понеже руснаците откраднаха всичко налично - зърно,комбайни,сушилна техника.
122
1
 
2
 
! Отговори
До 127 Опала преди 1 година
Продава намакяти прашките
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предложението ми е да се внася готов хляб от Турция но на разумни цени. Там хляба е от хлебна пшеница .
120
3
 
5
 
! Отговори
Опала преди 1 година
Долара слаб, слаб, а рублата по-слаба. Ко стана? Руската банка продава от златния резерв за да държия и тоя мизерен курс.
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Риба си и риба ще си останеш. Иска ти се наготово а , иска ти се ама няма. Върви на фронта бе.
118
4
 
2
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Ние имаме проблем с незачитането на суверенитета на държавите и провеждането на война в Европа, а не с евтиното руско зърно, младите рускини и другите им полезни изкопаеми. Путин и да изчезне, ресурсите си остават, пак до нас ще стигнат.
117
11
 
9
 
! Отговори
д анонимен преди 1 година
"""Колкото и да са прецакали запада, Русия не я чака нищо добро в дългосрочна перспектива.""""" ------- Твойту Запад първу да доживей до "Перспективата", пък после шъ видим кой какво е "Дочакал"! -))))
116
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжат, бе!!! Откъде шъ вземат зърно за хляб, ай? Ами изкуствени торове??? Русия е топ производител на зърно - евтино и качествено, а зърното знайш ли, може да се складира за две-три години и цената му шъ расте и шъ расте... А, да, сетих съ, шъ го "пишат" украинску пък шъ *** купуват от Русия, като газтъ и нефтъ, уж от Америка, пък те от Русия!!! - ))))
115
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да са прецакали запада, Русия не я чака нищо добро в дългосрочна перспектива.
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав им път.
113
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия има пазар , Индия , Египет , Иран , Сирия .Китай.. Някои от тях без Русия не могат да оцелеят
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо слагаш минус не четеш ли етикети. На уж модерни вносни дрехи пише 25 % рециклиран памук 35 % рециклиран полиестер останалото памук от бамбук и тръстика. Никой не знае полиестерното влакно като се рециклира какво става.
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като купувате прескъпа бяла тоалетна хартия в лъскава найлонова опаковка знаете ли от какво е произведена. Само се питам и аз не знам. Нещо ме съмнява. Много бяла бе.
110
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само в храните слагат скакалци и палмови мазнини. Запада прави дрехи от рециклирани носени дрехи а също и от бамбук тръстика и други. Четете етикети.
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората са два вида нормални и заmлъстели и заmъпели. Вторите преобладават .
108
7
 
8
 
! Отговори
Полза от войната преди 1 година
НЯМА.ПОЛЗА ЩЕ ИМА АКО ЕСЕС СЕ РАЗПАДНЕ И Г7 И ГЕ.Й ДВОЙКИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ.МАРШ ОТ ТУК НЕГОДНИЦИ ПРОСТИ ЗАПАДНИ Б.КЛУЦИ
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато погледнеш хората по улиците на градовете разбираш как се хранят. Дебелите хора са изяли много и абсолютно некачествена храна. Когато тялото затлъстява и сърцето и ума затлъстява. Работодателите затова ги предпочит...
106
6
 
9
 
! Отговори
Престанете преди 1 година
Да ми триете мнението и постовете т.олове европедалски.Ще ви счупя ***.ераските пръстчета,ако ви набарам офисчето къде е!ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВО ,КАЛКО *** ПОДПЛАТЕНИ ОТ ТЛЪСТИ ЧИЧКОВЦИ,ЗА ДА ПИШАТ ГЛУПОСТИ ТУК И ДА ХВАЛЯТ ЕВРОПУМИЯТА И ДА ХУЛЯТ БЪЛГАРИТЕ,КОЛКО СМЕ ПРОСТИ ПУТИНИСТИ!БРАТЯ БЪЛГАРИ СПАСЕТЕ ДЪРЖАВАТА ОТ ЕЙ ТАКИВА С МОЗЪЦИ ,КОИТО НЕ ЗНОЯТ ОТ КОЙ ПОЛ СА!!!ЩЕ ВИ ДАМ ЕДНИ ПУТИНИСТИ ПУ.ИЯРИ,НИЕ СМЕ.БЪЛГАРИ ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ РОБУВАМЕ НА НИКОЙ.И РУСИЯ АКО ПЛАЩАШЕ ТУК СЕГА НЯМАШЕ ДА ИМАМЕ НАТО
105
6
 
6
 
! Отговори
Право на избор преди 1 година
До 999 до 109Пълни глупости . Изнасят през Одеса по сделката . В Африка нямат пари и за това изнасят в Европа . Тяхното зърно не отговаря на европейските стандарти , но политика .
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупостта процъфтява със страшна сила лъжи и измами само това виждам .