Поискаха 25 години затвор за Владимир Кара-Мурза

Здравословното му състояние се е влошило много
6 апр 2023 20:54, Нели Христова
38
Поискаха 25 години затвор за Владимир Кара-Мурза
Снимка: БГНЕС

Руски прокурор поиска 25 години затвор за критика на Кремъл Владимир Кара-Мурза, който е подсъдим по няколко обвинения, включително в държавна измяна, заради критични коментари за офанзивата в Украйна, съобщи адвокатът му.

"Да, потвърждавам, че са поискани 25 години затвор", заяви адвокат Вадим Прохоров пред АФП след закрито заседание.

Прочутият съдебен процес е последният от поредицата дела срещу опозиционни гласове в Русия в рамките на репресиите, които се засилиха, след като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна миналата година.

41-годишният Кара-Мурза е обвинен в държавна измяна, разпространяване на "фалшива" информация за руската армия и принадлежност към "нежелана организация".

Високопоставеният активист страда от полиневропатия - заболяване, което според адвокатите му се дължи на два опита за отравяне през 2015 и 2017 г.

Състоянието му се е влошило в затвора и той е бил твърде зле, за да присъства на някои от изслушванията, въпреки че днес е присъствал.

Журналистът, получил западно образование, беше близък сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г., и на Михаил Ходорковски, бивш олигарх, превърнал се в критик на Путин.

Повечето руски опозиционери са в затвора или в изгнание.

Гласовитият критик на Путин Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от нападение с отрова, за което обвини Кремъл.

През декември опозиционният политик Иля Яшин беше осъден на осем години и половина затвор за разпространяване на "фалшива информация" за настъплението на Русия в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
фашисти преди 1 година
фашистите използват украйна да смачкат Русия, така както разбиха Югославия.Защо не нападнаха Испания когато избиваше хора искащи своя държава и да се разделят от Испания??? Защото нямат интерес!
22
3
 
1
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Параноидно-шизофреничната държава Русия.
21
3
 
7
 
! Отговори
нормално е преди 1 година
В полу-военно време, като днешната ситуация в Русия - много ясно, че ако членуваш в организация, спонсорирана от врагове и работиш срещу интересите на СВО - ще си докараш 25 г. затвор. Във военно време биха го разстреляли на място
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин: Поискаха 25 години затвор за Владимир Кара-Мурза. Аз се съгласих.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин: Поискаха от мен да върна смъртното наказание за държавна измяна и предателство на родината. Аз се съгласих.
18
4
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
''Робът обича господаря си и мрази този роб, който иска да е свободен'' - Фридрих Ницше.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Егати тъмния и суров режим, който е наложил Путин в Русия!" ------------------------------------------------------------------------------ Първо, "режим" в твоето изречение е подлог, следователно се пише "тъмниЯТ". Второ, освен български език не знаеш и английски, за да можеш сам да си прочетеш, че много хора участвали в протеста на Тръмп пред Капитолия през Декември преди 3години имат обвинения от по 10 години за вътрешен тероризъм и нямат право да се качват на самолет до края на живота си.
16
5
 
6
 
! Отговори
Еее, преди 1 година
Нищо лошо, 25 годинки са добра цифра! В колонията ще му лепнат още десетина годинки. Жив и здрав да е, към 75/78 ще излезе на свобода с окончателно излекувана полиневропатия (от чистия въздух в Магаданска област)!!!
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топки друг път. Хващай пътя към азовстал кво си се заврял тука да ми дрискаш коментари по цял ден. Аман от диванни нацисти, а всъщност тротинетки дрънкащи за топки
14
10
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Mъж с топки, малко са такива в Русия, останалите са роби, чиито преклонени глави сабя не ги сече.
13
7
 
5
 
! Отговори
Асардж преди 1 година
Ша го бесят ли или ще го трепят не разбрах, щото то това е демокрацията в САЩ?
12
6
 
9
 
! Отговори
Малко му е преди 1 година
В Америка за такава дейност дават доживотна или направо електрически стол
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горкият агент Грозев с 5те псевдонима се обяснява от някое посолство :)) укропитек като симулираш с хиляда ника минусчета и какво ли не да не мислиш че си в положение ? Такъв дрисок като теб изобщо не може да си намери друга работа
10
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент Грозев хубаво да гледа
9
15
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
завършил Кеймбридж е това е достатъчно да знаеш що за човече е
8
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинистите са болни хора.
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ленин е казвал за привържениците на болшевиките в Европа, които са живеели в демократични държави "Полезни ***". Защото всички те са били наистина ***. Полезни за болшевиките, но *** защото не са разбирали човеконенавистната същност на болшевизма.
6
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха кара мурза пръв носител на демокрацията ти да видиш. Тоя "демократичния" долу вече и Джохар къде взриви бостънския маратон ще се опитва да оправдае, защото Москва предварително беше предупредила за него там.
5
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1: Изкарай от речника си думата "путинист", която показва дебилност, търси надеждни геополитически източници, запознай се с матрицата на западната пропаганда (може и на руската, ако искаш), за да имаш изобщо някаква основа за разговор, и тогава след няколко години може да проведеш смислен разговор с разумен човек, защото нивото, което си показал с тази драсканица, е далеч дори от минималните критерии за дискусия или опит за обяснение и никой не би си губил времето с теб.
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати тъмния и суров режим, който е наложил Путин в Русия!