Вече я няма онази Русия, която мнозина смятаха за алтернатива на Запада

Според политолога Иван Кръстев страната е ликвидирана за поколения напред
22 апр 2023 13:39, Йоана Цонева
559
Вече я няма онази Русия, която мнозина смятаха за алтернатива на Запада
Снимка: БГНЕС

"Онази Русия, която мнозина смятаха за алтернатива на Запада, вече я няма, а в Европа Русия е ликвидирана за поколения напред", казва реномираният политолог Иван Кръстев в интервю за "Газета Виборча", предаде DW.

В интервю, публикувано в полския "Газета Виборча", политологът Иван Кръстев заявява, че начинът, по който европейците са реагирали на войната в Украйна, е положителна изненада за него и казва: „Европейските държавни и правителствени ръководители изведнъж извършиха нещо, което никой не беше очаквал от тях – противопоставиха се на Русия. "Те отрязаха достъпа до руските суровини, а избирателите дори ги подкрепиха. Нещо повече: подкрепата за Украйна не само не намалява, а се увеличава. И днес повече европейци вярват, че победата на Украйна е по-важна от бързия край на войната".

Увеличи се доверието към Европа

Според Кръстев европейското единство е увеличило доверието към Европа като цяло. Той казва: „Днес гледат на ЕС като на по-голяма сила, отколкото преди войната“. В обширното интервю за полското издание Кръстев заявява, че е трудно да се предвиди какъв точно ще е изходът от войната и казва:

„Според мен една украинска победа би имала две измерения: едно териториално и едно, което е свързано със сигурността. Украинската победа ще означава, че украинците за първи път сами ще определят съдбата си и икономическото си развитие – за първи път отделно от Русия, за добро или за лошо“.

Във връзка с очакваната през пролетта или лятото украинска офанзива (в рамките на която украинците ще се опитат да постигнат победа, за да принудят Русия да преговаря), Иван Кръстев заявява, че не би бил изненадан, ако се стигне до драматична ескалация, „тъй като днес и двете страни смятат, че са подобрили позициите си. А най-важното при определянето на границите ще е това, което се е случило на бойното поле“, казва Кръстев.

Консенсусът за разрив с Русия е много широк

В интервюто, дадено за „Газета Виборча“ и препечатано от „Ди Велт“, политологът изтъква, че след една година война Путин вероятно е успял да убеди някои от своите сънародници в това, че Русия е била нападнатата страна, но не и останалите европейци. „Дори тези, които не изпращат оръжие, не вярват, че Русия е жертва. Затова европейският консенсус за разрив в отношенията с Москва е много широк.“

Иван Кръстев е предпазлив в прогнозите си за бъдещия световен ред след края на войната и казва, че със сигурност няма да има никакво завръщане към старите отношения. Новият ред, според него, не трябва да е непременно по-лош или по-добър, но просто ще е различен. „В Европа обаче, Русия е ликвидирана за поколения напред. Анкетите сочат, че дори в страни, които са приятелски настроени към Русия, както и в традиционните антиамерикански кръгове никой вече не вярва, че Москва има какво да предложи. Онази Русия, която мнозина смятаха за алтернатива на Запада, вече я няма“, казва Кръстев.

Поляризация или фрагментация на света?

Според политолога не Путин е разрушил установения ред след края на Студената война – Кръстев твърди, че той се е бил изчерпал още по-рано: „Путин само устрои погребението на този ред. А от това Русия по-скоро ще загуби“, посочва Кръстев, който обаче смята, че са възможни и други сценарии – в зависимост от това дали Китай няма да застане зад Русия, което би довело до много голяма глобална поляризация. Но може и вместо до поляризация, да се стигне до фрагментация на света. „Всички възможности са открити, а кои от тях ще се наложат, зависи от много неща, включително от такива, които са извън нашия контрол“казва политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


559
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
465
0
 
2
 
! Отговори
Антирусофоб преди 1 година
Не преписвайте русофобските глупоссти на Дойче зеле, а погледнете БЪЛГАРИЯ - страната с най-бързо намаляващото население в света! През 1989 - близо 9 милиона, 2021 - нямаме и 7 милиона!! Не ми приказвайте лъжи колко е хубава демокрацията, защото демографията е един от най-важните критерии за благосъстоянието на една нация
464
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А УКРАЙНА ЦЪФТИ ТНА ВРЪЗВА...
463
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КРИВИ СИ УСТАТА И ГОВОРИ НЕ ТОВА КОЕТО МИСЛИ А СИ НАЛАГА АВТОЦЕНЗУРА ПРОДАЛ СИ Е СЪВЕСТТА ЩО Е ТО?
462
1
 
3
 
! Отговори
Песков свири Вагнер преди 1 година
в Московската Филхармония ! Що не ръкопляскате ?
461
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владислав Амосов от Якутия, екс офицер от Главно Разузнавателно Управление ГРУ на РФ премина на страната на Украйна. Защото Русия започна бандитска война. Той създава Сибирския Батальон от бойци от Сибир, решили да свалят Путинския престъпен режим.
460
26
 
22
 
! Отговори
КГБ преди 1 година
Тя Русия си все там, още я има, но Европа едва ли ще издържи дълго без Украйна и Русия. Разпадането и фалита на ЕС,са необратими.
459
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога не съм имал нищо против Русия, но въобще не съжалявам, че кремълските бандити я съсипаха за поне 15-20 години напред.
458
10
 
26
 
! Отговори
брей! преди 1 година
на тоз геврек бая мангизи са му набутали да дрънка глупости!....скоро ще видиш новия световен ред ама ще се свиеш като коза в дъжд!
457
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво пише в тази статия, но щом прочетох заглавието си помислих, че отдавна я няма и онази Америка!.. Америка на Марк Твен!... В детството ми, постоянно се говореше срещу Запада.. А сега слушам същите приказки, този път в обратна посока... Сега ме манипулират синовете на онези, които плюеха по Запада само преди 40 години... А пък аз съм потомък на най-старата европейска цивилизация...
456
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе от Америка ли се взеха тия филантропи цял ден ги нямаше сега се домъкнали айси. Трракат като празни тенекии по нанадолнището. Все тая.
455
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нощната смяна бачка яко.
454
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния с кого си говориш бе ? Монолог някакъв ?!?
453
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен до 502 ако си мислиш 4е на някой в тая ситуация му дреме дали е Украйна или от Русия зна4и си по т,,ъ,,п и от путин ....а 4е рускини проституират тук е факт и неса малко а сега санувай Нимарс в окопа и приятно хранене на 4ервейте ... като толкова ти се мре за 70 годишен крадлив дърт пръдлю и не ни занимавай с зомби пропаганда Като са ви криви Сащ бийте се с тях страхливи бо,,,клуци от блатная
452
8
 
26
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Като Сорос му плаща Иван Кръстев, същия за пари и за дявола ще каже, че е Бог. Така хитрия Кръстев си е един най- обикновен про-ционистки послушко, "демократичен" манипулатор...
451
18
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Иначе имам и едно друго ходене в Просията, но в глубинката. Там ни затвориха в милицията заради местния ни домакин българин, който реши на пияна глава да ни води на гости при рускинята си. Там всеки нашенец си имаше рускиня. Та, към 10-11 вечерта ни арестуваха цивилни милиционери, на него му разбиха устата, щото взе нещо да им надига. Та ни държаха в участъка към 2 часа, да ни глобяват. Но като цяло идьодска държава, груби хора, неприветливи, полицейщина... Това беше Март, 1997 г
450
16
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
За пет дни престой в Москва поне десет пъти ми просиха цигари на улицата - момичета, войници, всякакви. Тогава за първи път видях големите 2,5 литра бутилки бира - момичета по двийки седяха по пейките в Александровский сад и си пиеха биричка. Някои с ученически престилки. В България още не се продаваха такива големи бири, в пластмасови бутилки беха само коли, фанти и швепсове.
449
10
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
До Сата НАТО лъжец си. пияни и бездомни хора не се допускат в московското метро. -----//----- Нямам идея дали сега се допускат, но през Август 2001 тия ги беха допуснали. И ела да ми кажеш, че съм лъжец, за да ти разбия рузката муцуна.
448
6
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Тия па се надпреварват да ми слагат минуси... Повърна ви казвам, издрайфа се като вулкан, не знам колко беше изпил, но мезе почти нямаше. Бяха мъж и жена, абсолютен уайт ***. Мъжът едва се държеше на крака, залитна назад и един здрав молодец със стиснати зъби само го подпря с юмрук в гърба и го отбутна от себе си и тогава тоя се изля като цунами. Не знам колко често се случва, на мене в България още не ми се е случвало, но там ми се случи.
447
2
 
20
 
! Отговори
Кръстев си е НПО- преди 1 година
продукт и говори от името на Запада.Така че нищо ново не казва,а ретранслира употребявани чужди (западни)тези.Ако иска да се прави на обективен,да изрази гледните точки на Китай,Индия,Бразилия и другите от Латинска Америка,Африка, останалата част от Азия.Да,ама те се различават от наглосаксонските,чийто говорител е Кръстев.Тоест да го слушаш и четеш значи да си губиш времето и се задръстваш с ненужна и едностранчива информация(дезинформация).Благодаря!
446
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО лъжец си. пияни и бездомни хора не се допускат в московското метро.