Явор Куюмджиев: Около 70% от газа в нашата мрежа пак е руски

Отново плащаме повече за синьото гориво, смята той
26 апр 2023 03:00, Анисия Иванова
58
Явор Куюмджиев: Около 70% от газа в нашата мрежа пак е руски
Снимка: БГНЕС

Нов коридор за азерски газ ще увеличи доставките за Европа. В София беше подписан меморандум по инициативата Solidarity ring, чиято цел е да се даде възможност азерският газ да стигне през България до други европейски държави.

"Ще се правят усилия за разширяване на съществуващите газови коридори от Азербайджан насам. Тези газопроводи са с ограничен капацитет. До няколко години с инвестиции от няколко милиарда може да се прокарат нови газопроводи, които да докарат повече газ", обясни енергийният експерт Явор Куюмджиев в предаването "Денят ON AIR".

"Азербайджан граничи на север с Русия, на юг - с Иран. В двете държави има много газ, но той е лош газ. Азербайджан произвежда около 39 млрд. кубични метра газ, от които 23 млрд. може да изнася. В момента започва да използва за собствено потребление лош газ и да ни дава своя", посочи още той.

По думите на Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR чисто търговски и финансово сме независими от руския газ, но физически около 70% от газа в нашата мрежа пак е руски. В същото време отново плащаме повече за газа.

"За този скъп газ има само две опции - да се продаде евтино и "Булгаргаз" да фалира или да бъде на прага на фалита, или да се разпуска постепенно - да се миксира с по-евтиния газ. В цяла Европа се купиха колосални количества газ на абсурдни цени. Европа извади късмет, че зимата беше адски топла и не се наложи голяма част от газа да се ползва", смята Куюмджиев.

Енергийният експерт е на мнение, че в ядрената енергетиката няма как да бъдем 100% независими от Русия и може да купуваме френско гориво, което обаче пак е руско. Също така не можем да избягаме от руското оборудване на ядрените ни централи.

"Няма на кого да продадем тези два реактора. Пак ли на руснаците? Не става. Украинците имат един полупостроен блок, за който им липсва реактор. Продължава да е много голям натискът да им го подарим. За строителството на АЕЦ "Белене" трябва да се решат финансов, технически и политически проблем", подчерта Явор Куюмджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
4
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
Аман от 4000-ници!!! Видя се, че без ГАЗПРОМ няма да умрем....
43
1
 
3
 
! Отговори
Славка Пенева преди 1 година
Чесно казано, не мислля, че има значение какъв е газа, руски, турски от Африка и т.н. Нас потребителите ни интересува само доставната цена, която в момента има тенденция да намалява.
42
5
 
6
 
! Отговори
Путинландия капут преди 1 година
Производителите и консуматорите на енергийните ресурси си остават едни и същи. Само пазарът се преразпредели. РФ ще продава на Китай и Индия на половин цена от това, което изкарваше от ЕС, а ЕС ще си набавя от комбинирани доставчици на пазарна цена. Спасиба и досвиданйе на товариш Путину.
41
1
 
4
 
! Отговори
И какво от това? преди 1 година
Не важно какъв е газът,а каква е ЦЕНАТА Му!И точнот това е ролята на политиците и държавата - да направят цените на енергоносителите поносими за потребителите!Как - това е тяхна работа и тяхна задача.за това сме ги избрали и за това има държава-да зашитава интересите на народа си.Ако няма такава защита значи нямаме и държава.Просто е!
40
5
 
5
 
! Отговори
1212 преди 1 година
Смешни сте. Значи не внасяме директно от Русия а пред 10 броя посредници за да може на нас да ни е скъпо. Не мога да го разбера. И за какво за Украйна с която да сме съпричастни, ама Украйна дали е съпричастна към България. Смешни политици, всички сте за изриване.
39
2
 
4
 
! Отговори
46 преди 1 година
Ако Украйна влезе в ЕС ,тава ше е края й
38
2
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
Да ,ама на каква цена ?
37
2
 
7
 
! Отговори
..... преди 1 година
Да и като мине през няколко прекупвача и хоп цената става голяма.Нали Киро обеща кораби с газ от Америка къде са, щели да бъдат по-евтини?
36
3
 
4
 
! Отговори
Митьо преди 1 година
Време е за Изхождане
35
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е евро атлантиците да си пълнят джобовете а безмозъчните *** глави да им ръкопляскат как са наказали Русия.
34
5
 
5
 
! Отговори
Тоз пък! преди 1 година
До абе Бъдете сигурни ,че по- скоро Украйна ще влезе в ЕС и НАТО ,отколкото ние ще излезем и ще отидем в Азиатския ке н еф !
33
8
 
8
 
! Отговори
Кърмаза глава преди 1 година
До Анонимен Добре, че сме в ЕС и НАТО, колкото и да ни ви се иска, ра ши стки гъ зол изци.
32
9
 
5
 
! Отговори
АМАН преди 1 година
БОРиСОВ и ТИМИНУЖКА ПЕТКОВА нацепиха на БЪлгария два ненужни РЕактора.. КАКВИ МИЛИОНЧЕТА СА ИМ ДАЛИ ЗА ТОЗИ ГРАБЕЖ..чрез нагла имитация на строителство Нанесени щети за над 3 670 000 000 лева народни Откраднати са реактор и друго оборудване от Белене за милиарди долари. Престъпниците ОЩЕ НА СВОБОДА...АМАН от нагли крадци на ВЛАСТ..
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жендърите вън! Време е за Възраждане
30
2
 
2
 
! Отговори
Внимателно преди 1 година
Славяно Българската държава Русия е наследница на Велико преславска България и на КИевска РУСь.НАрода там е братски ,славянски,пише на БЪлгарски руския език е близък до разрешения за богослужения Черковно славянски. След жестокачумна пандемия - ЮСтинианова - 532 ... е наредено ОХРАНАТА НА ИСточна ЕВРОПА ДА СЕ ОСИГУРЯВА ОТ СЛАВЯНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ И ЖИВОТНОВЪДИ. Прабългарите обезпечават военна ОХРАНА вкл на Византия.
29
0
 
4
 
! Отговори
Да се провери преди 1 година
Експерти да докладват колко от платения Америкаснки газ ще стигне до потребителите в БЪлгария. НЯМАЛО ДА СТИГНЕ САМО ДА НАПЪЛНИ ГАЗОПРОВОДА>> Тази диверсия бе оповестена преди въленията в САЩ по повод измани избори..НАпомнят как свалиха Доналд Тръмп .насложиха на негови изказваия мръсни клипове с жесто мимичен проклетисващ терор Експерти да огледат какс е увреждат зрители сжестомимичен превод по време на гледане на новини .уврежданията са тежки.
28
0
 
1
 
! Отговори
Сергей преди 1 година
Които са за на приятели елате при на за да помагате във военната операция ,а не да говорите глупости за нефт и газ.Вие сте от другата страна срещу нас и с коментари не став,а с доказана лоялност и преданост като братя.Ще получите всичко необходимо за помощта и средства за семействата ви.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И оти ги ручахме жабетата? Само да спечелят фирмите на прекупвачите.
26
3
 
18
 
! Отговори
абе преди 1 година
ясно ли ви е дже.ндъри? както и да се въртите и огъвате като чер-веи, без ВЕЛИКА РУСИЯ не става!
25
3
 
14
 
! Отговори
Боко Т. преди 1 година
Слава на Урсула :)))