Явор Куюмджиев: Около 70% от газа в нашата мрежа пак е руски

Отново плащаме повече за синьото гориво, смята той
26 апр 2023 03:00, Анисия Иванова
58
Явор Куюмджиев: Около 70% от газа в нашата мрежа пак е руски
Снимка: БГНЕС

Нов коридор за азерски газ ще увеличи доставките за Европа. В София беше подписан меморандум по инициативата Solidarity ring, чиято цел е да се даде възможност азерският газ да стигне през България до други европейски държави.

"Ще се правят усилия за разширяване на съществуващите газови коридори от Азербайджан насам. Тези газопроводи са с ограничен капацитет. До няколко години с инвестиции от няколко милиарда може да се прокарат нови газопроводи, които да докарат повече газ", обясни енергийният експерт Явор Куюмджиев в предаването "Денят ON AIR".

"Азербайджан граничи на север с Русия, на юг - с Иран. В двете държави има много газ, но той е лош газ. Азербайджан произвежда около 39 млрд. кубични метра газ, от които 23 млрд. може да изнася. В момента започва да използва за собствено потребление лош газ и да ни дава своя", посочи още той.

По думите на Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR чисто търговски и финансово сме независими от руския газ, но физически около 70% от газа в нашата мрежа пак е руски. В същото време отново плащаме повече за газа.

"За този скъп газ има само две опции - да се продаде евтино и "Булгаргаз" да фалира или да бъде на прага на фалита, или да се разпуска постепенно - да се миксира с по-евтиния газ. В цяла Европа се купиха колосални количества газ на абсурдни цени. Европа извади късмет, че зимата беше адски топла и не се наложи голяма част от газа да се ползва", смята Куюмджиев.

Енергийният експерт е на мнение, че в ядрената енергетиката няма как да бъдем 100% независими от Русия и може да купуваме френско гориво, което обаче пак е руско. Също така не можем да избягаме от руското оборудване на ядрените ни централи.

"Няма на кого да продадем тези два реактора. Пак ли на руснаците? Не става. Украинците имат един полупостроен блок, за който им липсва реактор. Продължава да е много голям натискът да им го подарим. За строителството на АЕЦ "Белене" трябва да се решат финансов, технически и политически проблем", подчерта Явор Куюмджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всеки ден храните поскъпват, но тук един пурко ни обяснява, че нищо такова нямало, а всеки в европа знае на какво се дължи инфлацията
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага започна канонадата от умнокрасавците, начело със СатаБАШ-умния...Някакъв умилително назоваващ се Яворчо, клонинг на същия......Изобщо не им обръщайте внимание, те са гранто-продуктово позиционирани...а ако не вземат поне нещо в шепата за глупостите, които са принудени да пишат са дистойни за съжаление!!!!!
22
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия "експерти" са за изгонване в Сибир. Там всичко е руско и ще живеят в пълно щастие и хармония с руската си севест.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 23 яворчо - кажи кога е било да плащаме най-много за газ в европа по време на делян добрев плащахме 150 евро за 1000 кубика, а ако беше станал южен поток щяхме да плащаме още по-малко
20
27
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
В цяла Европа се купиха колосални количества газ на абсурдни цени. Европа извади късмет, че зимата беше адски топла и не се наложи голяма част от газа да се ползва ------////------- Европа извади късмет, че Украйна разби на пух и прах плановете на Путин за светкавична война. За което платиха с хивотите на десетки хиляди украинци. А такива като този гнил експерт се подиграват с жертвите на руския фашизъм.
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
снарядите с обеднен уран вече са в украйна - неможем да я задържим хайде да я отровим след като изнасят и горния слой но украйнския чернозем
18
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Явор го знаем, той без Русия не може да прръдне.
17
11
 
11
 
! Отговори
яворчо преди 1 година
Я кажи мамин , колко плащахме, когато газа бе 100 процента руски.... мълчиш, нали?Теб и твоята партия и Тиквата ви видяхме--то не беше троен шлем не беше потоци, не беше фанфари как сме ценътр на балканите.... и плащахме най много в Европа за газ.....Така ,че сус бре....
16
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 19 - като ни е руски президентът, ходи си направи харикири
15
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даа, ама го плащаме по американски цени. А разликата отива в джобовете на разни кирливи кирчовци
14
20
 
7
 
! Отговори
Бай араб преди 1 година
С руски президент - руска газ
13
1
 
19
 
! Отговори
До "и парите в преди 1 година
Не е въпросът какъв е газа,а дали не плащаме излишно на посредник. Ако ще и от Марс да е, важното е да е евтин.
12
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Европа извади късмет, че зимата беше адски топла" - това все едно Путин го е казал. "Адски топла зима". "Райски топла зима" беше за Европа. Платените от Путин веднага се издават.
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И парите в банката така се смесват и не знаеш кои са твоите пари точно. Ще забраним и пощенските преводи и плащанията с карта, защото получаваш чужди пари и не се знае твоите пари къде са точно в банковата система. Така ще направим, Дърво яворово. Дървен философ яворов.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По думите на Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR чисто търговски и финансово сме независими от руския газ, но физически около 70% от газа в нашата мрежа пак е руски. Енергийният експерт е на мнение, че в ядрената енергетиката няма как да бъдем 100% независими от Русия и може да купуваме френско гориво, което обаче пак е руско. То и нефтът е руски. И пропан бутанът, брех брех брех
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яворе, ще прекараме отделен газопровод за всеки газ, за да не се смесват. Всеки газ да си знае тръбата. Ще прекараме газопровод 2 цола до Азербайджан.
8
11
 
11
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Според руското газово лоби без руска газ идва края на света.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явор си мислеше, че газът обикаля из тръбите и всеки газ си знае пътя. В тръбата се разминават руския и азерския газ в различни посоки. А то не било така.
6
2
 
14
 
! Отговори
До 5ти преди 1 година
Много зависи, какво ще пиеш, а ако в бидона на Девин ти наливам Банкя и ти е продавам за Девин, какво ще пиеш? Не етикета прави съдържанието върху диспенсъра
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А добър ден! Ми 'къв да е? Газта е руска, но минава през посредничество от съседни държави и посредници и ни идва на двойни и тройни цени за по - евтино.