Разкриха план на Кремъл за влияние върху балтийските държави

Един от инструментите на Москва е енергетиката
26 апр 2023 21:12, Стела Стоянова
180
Разкриха план на Кремъл за влияние върху балтийските държави
Снимка БГНЕС

Разследване на журналисти от Германия, Литва, Латвия и Естония разкри стратегически документи на Кремъл за оказване на руско влияние върху вътрешната политика на балтийските държави. Подобно разкритие излезе неотдавна и за Молдова и Беларус.

За разлика от стратегията на Кремъл за Беларус и Молдова, балтийските държави не трябва да бъдат дестабилизирани, а да се увеличи руското влияние сред населението и да се ограничат действията на НАТО в трите членки на Алианса.

Според журналистическото разследване, публикувано днес от обществения германски оператор ARD, балтийската стратегия е разработена от Президентската дирекция за трансгранично сътрудничество, подразделение на администрацията на Путин, още през лятото на 2021 година. Тя включва подкрепа за проруски партии, включително създаването на неправителствени организации за укрепване на връзките на руското малцинство в балтийските държави с "историческата им родина".

Инструмент в политиката на Москва отново трябва да бъде енергетиката, става ясно от журналистическото разследване. Електропреносната мрежа на трите държави все още е свързана с Русия.

Друга основна цел на кремълската стратегия е ограничаването на действията на НАТО, в това число предотвратяването на изграждането на натовски военни бази, и по-конкретно разполагането на ракети със среден обсег в Литва. Срещу това агитират от месеци проруски политици във Вилнюс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Само в България няма какво да се разкрива. Функциите и сферите на влияние отдавна са разпределени по градове,села,квартали,училища,партийни организации,предприятия,фирми и детски градини. Да ни е честито.
12
5
 
8
 
! Отговори
а бе преди 1 година
А бе, Украйна защо не признава Косово? Не признава едностранното обявяване на независимост на автономията Косово от Сърбия. Признаването на Косово е задължително условие за влизане в ЕС и НАТО, как Украйна ще влезе в ЕС и НАТО без да признае Косово, или от Брюксел и Вашингтон както винаги лъжат че ще я приемат, умирайте там от руската артилерия, пък после ще видите ЕС през крив макарон.
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са територии откъснати от Русия неотдавна, те са най-бедните в Европа, ако не са Белорусия и Русия да ги хранят и им помагат и да пазаруват при тях, са умрели гладни, там населението бяга от глад и бедност! Даже и в Русия бягат заедно със семействата си, щото в техните жалки републики е глад и скъпотия и се опитват и да ги германизират и хората са недоволни от това.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сирия, Турция, Иран, Русия министрите на отбраната преди дни постигнаха съгласие за извеждане на турските войски от Сирия. Това означава: първо - изчезване на всякакви войски на опозицията които бяха прикривани от Турция и край на гражданската война, а ако няма войска на опозицията, тогава и Иран няма работа там и се изнася. И второ, армията на Асад влиза в северна Сирия, и САЩ повече не могат да разчитат на кюрдите, тоест и САЩ се изнасят. САЩ окончателно губят влиянието си в Близкия изток.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След изказването на китайския посланик във Франция, че според международното право бившите на СССР нямат реален статут на суверенни, грохотът от рева на прибалтийските лъвове разтърси земята, даже цялата слънчева система, даже галактиката, а Брюксел се прави на ударен, Жозето и Урсула не смеят нищо да кажат! Що така! Китай е гола вода, там няма демокрация, не се провеждат избори, изостанала комунистическа страна, а ЕС е най-мощният икономически съюз, а Брюксел си трае!
8
4
 
15
 
! Отговори
Е... преди 1 година
И какво? Това е толкоз новина, колкото това, че над 50% от Бг партиите са зависими от ЦРУ. От там ги спонсорират и от там им определят политиката. Малки и жалки държавици като балтийските и балканските нямат никаква воля за нишо и акулите ги придърпват. Дали ще са САЩ или Русия няма никакво значение. Въпросът е, че в тези жалки държавици политиците са се продали.
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нали НАТО трябваше да се разпадне заедно с Варшавския договор? Забравихте ли? Или лакомията ви е голяма и заплатите?
6
10
 
14
 
! Отговори
абе преди 1 година
що за простотии? тия републики без руски суровини и енергийни източници умират прави! за какво влияние дрънкате? ....ама не са глупави да налагат санкции като нас!
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ей, сън не ви лови да повтаряте Козяк и англосаксонци... За предпочитане са пред мутрофанова, Кремъл и ***. Заедно с ЛГБТ даже. А Русия и руснаците, които харесват ***, могат да вървят на м.
4
3
 
8
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
Верваме Ви :)
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и?
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз открих план как България да я направят зависима от англосаксонците... Чрез селкото стопанство и храните унищожава се всичко и си в кърпа вързан
1
3
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Пак ли,стига вече вицове....