ЕС изпрати 4,6 млрд. евро военна помощ на Украйна, Борел поиска още 3,5

Фондът изразходва средствата си доста по-бързо от предвиденото
Обновена: 18 май 2023 07:03 | 18 май 2023 07:00, Камелия Цветанова
368
ЕС изпрати 4,6 млрд. евро военна помощ на Украйна, Борел поиска още 3,5
Снимка: БГНЕС

Европейският външнополитически ръководител Жозеп Борел е предложил да бъде попълнен с още 3,5 милиарда евро фонд за финансиране на военна помощ за Украйна, съобщиха източници на Ройтерс в евроинституциите.

Според пожелалите анонимност източници дипломат номер едно на ЕС е поискал правителствата на държавите членки на съюза да осигурят още пари за Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ), фонд, от който вече бяха отпуснати около 4,6 млрд. военна помощ на Украйна.

Още по темата

Фондът, който беше създаден през 2021 г., беше замислен като средство, чрез което ЕС да помага на развиващи се страни да си закупуват военна техника. Но скоро след руската инвазия в Украйна миналия февруари 27-членният блок реши да го използва за осигуряване на оръжие за Киев.

Фондът е отделен от европейския бюджет. Според правилата на ЕС централният бюджет на съюза не може да бъде използван за финансиране на военни операции.

Войната доведе до това, че фондът изразходва средствата си доста по-бързо от предвиденото. Той позволява на страните от ЕС, които снабдядват Украйна с оръжие и боеприпаси, да си възстановяват част от направените разходи.

Високопоставен европейски представител каза, че Борел е решил да поиска още пари, тъй като средствата във фонда са на привършване, а външнополитическата служба на ЕС иска да е сигурна, че разполага с достатъчно пари да финансира военна помощ както за Украйна, така и за други страни.

"Трябва да попълним средствата във фонда", заяви европейският представител. "Европейският механизъм за подкрепа на мира има универсален характер. Той не е замислен за Украйна. Той е замислен за всеки конфликт, с който на ЕС би могло да се наложи да си има работа", каза той. /БТА, Владимир Сахатчиев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешно е да се смята, че ЕС е рухнал. ЕС избледнява, но притежава огромни резерви и ще минат няколко години докато съвсем рухне.
129
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масово работещите специалисти в руския ВПК напускат потъващият кораб за да не отидат в панделата като създателите на Кинжал.
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Димитър Стоянов: САЩ препоръчва България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29. САЩ няма как да ни предостави F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчва на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29. Това каза служебният министър на отбраната на изслушване в парламентарната комисия по отбрана.
127
0
 
3
 
! Отговори
Дедо ви Льольо преди 1 година
Браво, само така, колкото по-бързо ни разорите толкова по-доре! Никакво жалене за нас тръскайте не до последната стотинка
126
0
 
0
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
До Руснаците си знаятТова беше сказано в пренссно значение, в голяма грижв за Россия. Ала вие говорите като враг, с омраза
125
0
 
9
 
! Отговори
айди контрата! преди 1 година
100 хиляди (от които само 20 хиляди обучени и боеспособни) с 400 танка (полубракувани и само десетина нови Леопард), без военновъздушни сили, на фронт от 1000 километра на който от месеци наред вече са се укрепили и окопали половин милион руснаци с 1800 танка с огромно превъзходство във въздуха и наблюдение от спътници и чакат. Давай, давай контрата, че няма време, пари са давани, стотици милиарди да давани а контранастъпление - йок. Давай контрата, давай контрата, юруш, давай!
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ги взема от джоба на европейските граждани тия средства, включително от всички които са категорично против. Ама нали сме демокрация а не автокрация, решават нещо в Брюксел и не ги интересува мнението на гражданите.
123
2
 
1
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
5 долара за един флакон зелен шпрей, толкова е струвал ремонта на Пейтриът.
122
0
 
4
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Кой плати банкета? евройпейски страни и никога украина. Мислите, че украина може да върне задължине? Никога. европейски парите са загублени. Дайте повече пари на украина!
121
1
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Европа вече се простреля в двата крака, май вече иска не що по-сериозно. Руска рулетка например?
120
3
 
4
 
! Отговори
Име преди 1 година
Пращайте бе. Те европейците богати, а българите да не говорим. Ще платят всичко, няма проблеми. Само да кажа на тоя сайт и на ръчичките, които блокират, че системката ви + блокиращите ръчички са безсилни пред милиардите "възможности" + човек, който може да си го позволи. Да се сеща сам тоя, който блокира за нищо.
119
2
 
12
 
! Отговори
Мичето преди 1 година
Абе чудя се,след толкова наливане на милиарди,Украина украинска ли е още,или са я продали?Всички знаем,че като теглиш пари после трябва да се връщат,че и с лихвите.
118
17
 
7
 
! Отговори
Руснаците си знаят преди 1 година
Русия, това е една огромна психиатрия. Фьодор Достоевски, 1865.
117
17
 
5
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
Пейтриъта работи като часовник. Очевидно осколките от унищожените Кинжали само са му одраскали боята. Всички ракети атакували Киев тази нощ са унищожени. Незначителни материални щети и само един ранен.
116
1
 
2
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Ко? НЕ!!!
115
9
 
13
 
! Отговори
Путин преди 1 година
няма заден ход. Русия ще победи!
114
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсурдната логика на болшевикът е, Ча ако се помагало на човек в нужда, така той се мъчел. Според сатанизмът на болшевиките, трябва на хората в нужда да не се помага и те да умрат и да престанат да се мъчат.
113
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При условие, че путинистите все обясняват, че помощта към украинският народ била вредна, но всички държави въобще не се интересуват от лъжите и абсурдите и малоумието на болшевиките, питам защо въобще се мъчат путинистите? Всичко,което трябваше да докажат на света доказаха.Всеки разбра що за стока са.Какво още искат?
112
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е пък наливайте. Да има руснаците по какво да пуцат. Така няма да спре войната.
111
20
 
5
 
! Отговори
Браво Борел браво ЕС преди 1 година
Още един пирон в ковчега на фашистка Русия. Но 4.5 сантиметра е много малко, трябват пирони по 10 по 15 сантиметра и забити на по-често.