ЕС изпрати 4,6 млрд. евро военна помощ на Украйна, Борел поиска още 3,5

Фондът изразходва средствата си доста по-бързо от предвиденото
Обновена: 18 май 2023 07:03 | 18 май 2023 07:00, Камелия Цветанова
368
ЕС изпрати 4,6 млрд. евро военна помощ на Украйна, Борел поиска още 3,5
Снимка: БГНЕС

Европейският външнополитически ръководител Жозеп Борел е предложил да бъде попълнен с още 3,5 милиарда евро фонд за финансиране на военна помощ за Украйна, съобщиха източници на Ройтерс в евроинституциите.

Според пожелалите анонимност източници дипломат номер едно на ЕС е поискал правителствата на държавите членки на съюза да осигурят още пари за Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ), фонд, от който вече бяха отпуснати около 4,6 млрд. военна помощ на Украйна.

Още по темата

Фондът, който беше създаден през 2021 г., беше замислен като средство, чрез което ЕС да помага на развиващи се страни да си закупуват военна техника. Но скоро след руската инвазия в Украйна миналия февруари 27-членният блок реши да го използва за осигуряване на оръжие за Киев.

Фондът е отделен от европейския бюджет. Според правилата на ЕС централният бюджет на съюза не може да бъде използван за финансиране на военни операции.

Войната доведе до това, че фондът изразходва средствата си доста по-бързо от предвиденото. Той позволява на страните от ЕС, които снабдядват Украйна с оръжие и боеприпаси, да си възстановяват част от направените разходи.

Високопоставен европейски представител каза, че Борел е решил да поиска още пари, тъй като средствата във фонда са на привършване, а външнополитическата служба на ЕС иска да е сигурна, че разполага с достатъчно пари да финансира военна помощ както за Украйна, така и за други страни.

"Трябва да попълним средствата във фонда", заяви европейският представител. "Европейският механизъм за подкрепа на мира има универсален характер. Той не е замислен за Украйна. Той е замислен за всеки конфликт, с който на ЕС би могло да се наложи да си има работа", каза той. /БТА, Владимир Сахатчиев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
14
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна!
149
0
 
21
 
! Отговори
още още! преди 1 година
А какво стана с милиардите които изпрати до сега?
148
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2022г Русия направи с Украйна това, което Франция трябваше да направи с Германия 1936г.
147
2
 
20
 
! Отговори
гост преди 1 година
Укропитеци ! Жалки шарани ! Слава на Русия !
146
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 1 година военна операция на Русия на територията на бившата УССР, икономическата ситуация в ЕС е катастрофална. В същото време руснаците живеят все по-добре, конфликта на бившата територия на УССР по никакъв начин не засяга ежедневието им и за него чуват само от медиите.
145
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Златният век на консуматорството приключи за ЕС. Добре ще живеят страни като Русия и Китай които са богати на ресурси, а европейците ще броят центовете да платят отоплението, тока водата и храната.
144
6
 
17
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Урсула черпи с милярди, като на *** сватба. Нали не са нейни парите, тя само ги разпределя. Само по 5%, не 10 на всеки транш, смятайте какви комисионни са. А ни разправят на нас за корупция в големи размери. Голямата корупция е при големите пари.Ясно е че Украйна не може да върне това дето е налято там и за 1000 г. Прилича ми на раздаване на необезпечени кредити. Сигурно затова западните банки станаха на домино.
143
10
 
23
 
! Отговори
Мдааааа преди 1 година
Изтрещялият старец Борел и всечки еврогейове покрай него, съвсем ще ни докарат до просешка тояга. Да си мислиш, че ще победиш Русия, е все едно да вярваш, че ще се повдигнеш като си ипъваш ушите! Със средства от Фонд уж за мир, наливат оръжия в една агресивна фашистка война срещу Русия. Нещастници.... Нека всички разумни българи да спрем западняшкото безумие и с Митинга за мир на 21 май неделя, докажем своята сила и гражданско противодействие! Да спрем братоубийствената война и настъпи мир.
142
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пращат бе така ще изчистят Украйна от бандеровци,ако не се праща ония няма как да се хвърлят и руснаците да ги разчистват.
141
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напишете нещо свое и нормално бе русо'роби пocpaни..! Защо само копирате лъжи от проруски сайтове и я поствате тук?
140
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите (и не само българите) за западно европейците са хора втора категория, полyживотни. Това им е заложено в майчиното мляко, това им е в кръвта. Средата на 20 век след ВСВ в Брюксел е имало човешки зоологически градини с нerpи. За тях другите са полyxopa, особено славяните - руснаци и българи. И българите се бутат там и им целуват задниците, да ги приемат като равни да седнат на масата с белите господари - егати заблудените и жалки нещаcници са българите.
139
13
 
3
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Скоро ще се разбере дали Пан Зеленский е прав, и дледващите след Нова Украйна сме ние. Тогава ще разберем защо ги даваме тези оръжия. Ако Зеленский се окаже прав, правилно. Ако греши, обаче, тази ЕК да се разкара, и новата да не е от ястреби.
138
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балгодаря, че подкрепихте оръжейната промишленост на САЩ. За английски-натиснете 1, за брюкселски и зелки-моля, натиснете 2. Ех, пак ни чака мизерия....
137
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Победа с ИЗПРЕВАРВАЩ удар и малка кръв така може да се сформулира новото направление в руското военно изкуство, което с появата на линия хиперзвукови комплекси в сухопътните войски, флота и авиацията получи мощен тласък за творческо преосмисляне на цяла серия най-важни оперативни концепции и стратегии на съвременната въоръжена борба.
136
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експертите смятат, че хиперзвуковите удари ще бъдат съпроводени от така наречената "многосферна операция", провеждана едновременно на сушата и в морето, в атмосферата, в космоса и в киберпространството. В хода на такава операция усъвършенстваните ракетни системи земя-въздух, като С-500 Прометей, ще атакуват орбитално съзвездие от вражески космически кораби, докато силите за информационни операции ще започнат да унищожават вражеските ресурси в киберпространството.
135
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой помни ли хаймарсите, които трябваше да донесат победата на Украйна.
134
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой помни джавелините които трябваше да донесат победата на Украйна?
133
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров: Кризата в Украйна може да приключи с факта, че САЩ ще изоставят съюзниците си, както се случи по-рано в Египет или Афганистан.
132
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 148 Как няма да каже така военния министър като 5 дузини генерали и полковници ще спрат да получават летателни добавки ако пенсионират Миг29.
131
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа без руските ресурси - енергия, води, природа и всичко останало е обречана да влачи жалко съществуване. За това Европа има нужда от една Русия без руснаци. И сега е последния шанс за Европа. Европейците са готови на всичко за да го реализират.