Пригожин: Бахмут бе превзет напълно! Украйнската армия отрича

Битката е една от най-дългите и най-кървавите в конфликта
Обновена: 20 май 2023 17:41 | 20 май 2023 17:29, Анисия Иванова
546
Пригожин: Бахмут бе превзет напълно! Украйнската армия отрича
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че неговите бойци са поели пълния контрол над украинския град Бахмут, предадоха Ройтерс и Франс прес.
 
"На 20 май 2023 г., днес, на обед, Бахмут бе превзет напълно", каза Пригожин във видео, разпространено от неговата пресслужба в канала Телеграм. Във видеото се вижда Пригожин във военна униформа, застанал до въоръжени мъже, държащи руски знамена и банери с името "Вагнер" пред разрушени сгради.

От своя страна украйнската армия отрича руската военна компания "Вагнер" да е превзела напълно Бахмут, предаде Ройтерс. "Това не е вярно. Нашите части се сражават в Бахмут", заяви говорителят на източното командване на украинската армия Сергий Черевати.

В Телеграм Пригожин заяви, че неговите сили ще се изтеглят от Бахмут от 25 май за почивка и тренировки.

Като звуков фон на видеото се чуват далечни експлозии, докато Пригожин говори, отбелязва Ройтерс.

Агенциите не могат засега да потвърдят информацията, съобщена от Пригожин, от независим източник.

"Операцията по превземането на Бахмут продължи 224 дни. Тук беше само "Вагнер", допълва във видеото Пригожин, който е в отрит конфликт с руската военна йерархия, отбелязва Франс прес.

Битката за Бахмут беше една от най-дългите и най-кървавите в конфликта в Украйна. Двата лагера понесоха тежки загуби.

По-рано тази седмица Украйна обяви, че си е върнала над двайсет квадратни километра, окупирани от руските сили северно и южно от града, посочва Франс прес. Същевременно Украйна призна, че бойците на "Вагнер" имат напредък в самия град, където в западната част беше останало само малко гнездо на украинска съпротива.

Фланговете, където  украинците казват, че напредват близо до Бахмут, са държани от редовните войски на руската армия и Евгений Пригожин умножи критиките към тях, обвинявайки ги, че бягат от техните позиции или, че руският генерален щаб не доставя достатъчно муниции на неговите хора.

"Ние не се биехме само с украинската армия в Бахмут, но също и с руската бюрокрация, която ни слагаше прът в колелото", заяви Пригожин днес.

Още веднъж той остро разкритикува руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


546
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бахмут е вече без нито един цивилен в него! Това дава възможност на Украйна да го изравни със земята барабар с всички престъпниции на Пирожкин
457
8
 
4
 
! Отговори
Вервайте преди 11 месеца
Къде са кадировците? Нали щяха да ходят и те в Бахмута? Пуснете подпухналия козел с женските обувки и камуфлажна риза на Луи Витон за 3000 долара да прави ТикТоци, много ме разсмива.
456
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
497 - А 350 000 ИЗПЪРЖЕНИ НАЦИСТИ КЪДЕ ГИ СЛАГАШ?
455
2
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 11 месеца
До 1ъ Защото да ти кажа парвичката цената, която плати Украйна не е чудовищна. И украинското месо не е пушечно! Очевидно, че оставените трупове там са на украинци. Очевидно вече няма живо украинско месо. Иначе, Пригожин напрактика обяви, че поредната украинка контраофанзива се провали!
454
12
 
4
 
! Отговори
преди 11 месеца
Цената която Русия плати в жива сила за този град е чудовищна !Както винаги човешкият живот няма значение !Русия се държи на бойното поле като през първата световна война ! Войниците и са използвани като пушечно месо срещо украинците ! Корупцията не прощава !
453
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е НАЛИ ПРИГОЖИН ЩЕШЕ ДА СЕ ОТТЕГЛИ ОТ БАХМУТ БЕ СВИРКАДЖИЙ. АААА ОТТЕГЛИЛ СЕ Е ПО НА ЗАПАД. АЙДЕ МЕКИТЕ КИТКИ ДА НАДЯВАТ ЧЕРНИТЕ ШАМИЙ. И ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ВЯРВАТЕ НА УКРИНФОРМБЮРО "ДНЕС".
452
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Опяхте ли Бахмутя бе емилитротинетки ?
451
5
 
27
 
! Отговори
Еха преди 11 месеца
Некви затворници езтреепаха натовската армия на наркоомана
450
8
 
25
 
! Отговори
Ехаа преди 11 месеца
Уважаеми краварки, Артевмоск дори не се води като новина 1 в РФ. Край Констаниовка част от 112 всу , както и на 24 щурмови спец батальон/най-големите садисти на окрайнският кравар от Айдар/, безаналогово или не, са се изпарили във въздуха. Идея нямам как ще го съобщи това демократичната" преса ако въобще го направи. Нека мученето да започне, сега.
449
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Взет е, взет е. А после Пyтapaната се събудил. Както се събуди след "Киев за 3 дни", след "флагмана Москва е непотопяем", след "Кинжалите са неуязвими" и т.н. и пр.
448
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе той и Кримския Мост не беше построен. Та сега и Артьомовск не е взет.И да не е взет ще си го вземат руснаците. Голяма работа. Но най - вероятно е взет.Ако НАТО вкара 30% от техникатра си в Украйна ще остане без техника, а Украйна ще става само за суровина за радиоактивно стъкло през следващите 200 години.Не се ли замисляш, че такова струпване на военна техника ще заслужи по - сериозни средства?
447
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ясно, след като преди два месеца го превзеха юридически, сега са го превзели вече и метафорически. Юни ще го превземат и метонимически.
446
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
престанете с тия подигравателни новини, знаем какво целите
445
23
 
15
 
! Отговори
Вервайте преди 11 месеца
Мда, Бахмут пак е превзет, специалната операция е успешна, и Путин е най-великия геополитик в историята. И други подобни шутки гледайте по РТ и ТАСС всяка вечер от шест.
444
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"УкраЙнската"??? Мале, джypналята? Пак ли диплома от царевични пръчици? Поне имайте милост към укpoпuтeцитe... Дъно, позор, срам и Гомор! Между другото - БАХМУТ НАШ!!!
443
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лайковете не работят нещо !!!
442
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не ви ли писна да пускате една и съща новина всяка седмица? Или като е да се подигравате и да унижавате руснаците, това не ви уморява и спирка нямате?
441
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Реално г7 са САЩ Китай Индия Япония Русия Бразилия и Индонезия. Всички останали от сегашната седморка са клоунада смешници и циркаджии.
440
22
 
20
 
! Отговори
Дънди преди 11 месеца
Радват ме родните росопитеци,като кажат как победили цяло САЩ и НАТО в Украйна А САЩ и НАТО дали знаят? С 1000 джевелина и 20 хаймърса замина 60-70% от руската техника,*** няма проблем за родния *** Ако Сащ и НАТО вкарат само 30% от ресурса си (бронирани машини,авиация и флот) ,рашистанците щв бъдат изритани от Украйна до 5 месеца макс Но това никога няма да се случи,защото русията ще бъде съсипана полееека лекааа,както не веднъж се е случвало. Чичо Сам не е глупав
439
1
 
4
 
! Отговори
asd преди 11 месеца
Анисия, сериозно ли украЙнската?