Пригожин: Бахмут бе превзет напълно! Украйнската армия отрича

Битката е една от най-дългите и най-кървавите в конфликта
Обновена: 20 май 2023 17:41 | 20 май 2023 17:29, Анисия Иванова
546
Пригожин: Бахмут бе превзет напълно! Украйнската армия отрича
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че неговите бойци са поели пълния контрол над украинския град Бахмут, предадоха Ройтерс и Франс прес.
 
"На 20 май 2023 г., днес, на обед, Бахмут бе превзет напълно", каза Пригожин във видео, разпространено от неговата пресслужба в канала Телеграм. Във видеото се вижда Пригожин във военна униформа, застанал до въоръжени мъже, държащи руски знамена и банери с името "Вагнер" пред разрушени сгради.

От своя страна украйнската армия отрича руската военна компания "Вагнер" да е превзела напълно Бахмут, предаде Ройтерс. "Това не е вярно. Нашите части се сражават в Бахмут", заяви говорителят на източното командване на украинската армия Сергий Черевати.

В Телеграм Пригожин заяви, че неговите сили ще се изтеглят от Бахмут от 25 май за почивка и тренировки.

Като звуков фон на видеото се чуват далечни експлозии, докато Пригожин говори, отбелязва Ройтерс.

Агенциите не могат засега да потвърдят информацията, съобщена от Пригожин, от независим източник.

"Операцията по превземането на Бахмут продължи 224 дни. Тук беше само "Вагнер", допълва във видеото Пригожин, който е в отрит конфликт с руската военна йерархия, отбелязва Франс прес.

Битката за Бахмут беше една от най-дългите и най-кървавите в конфликта в Украйна. Двата лагера понесоха тежки загуби.

По-рано тази седмица Украйна обяви, че си е върнала над двайсет квадратни километра, окупирани от руските сили северно и южно от града, посочва Франс прес. Същевременно Украйна призна, че бойците на "Вагнер" имат напредък в самия град, където в западната част беше останало само малко гнездо на украинска съпротива.

Фланговете, където  украинците казват, че напредват близо до Бахмут, са държани от редовните войски на руската армия и Евгений Пригожин умножи критиките към тях, обвинявайки ги, че бягат от техните позиции или, че руският генерален щаб не доставя достатъчно муниции на неговите хора.

"Ние не се биехме само с украинската армия в Бахмут, но също и с руската бюрокрация, която ни слагаше прът в колелото", заяви Пригожин днес.

Още веднъж той остро разкритикува руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


546
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
378
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добрият руснак е затрупания под руините на Бахмут руснак!
377
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бахмут до сега не е превземан. За тия дето повтарят едно и също - Чели сте феик новини. Днес, след 224 дни точно, има пълен контрол над него. Това е територия от 330 000 кв. м. Там се биха бивши генерали от ВС на РФ и бивши затворници, рецидивисти. Това е ЧВК Вагнер. Бахмут, или старият Артьомовск, е преименуван от украинците в 2016, по времето когато те изграждат защитните съоръжения около ДНР. Ако са искали мир, защо са ги изграждали. Готвели са ги за война оттогава.
376
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Бай Дрън Е какво се чудиш? Така са им написали в опорките тези, които им плащат на пост от сороското НПО. Нещо като учителите им от САЩ, по учебника на Гьобелс - Патриота в Киев не бил унищожен, просто бил повреден. Само дето частите му са на сол.
375
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Доста отчаяни са руските нацисти, просто защото една Украйна им такова таковата завинаги.
374
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До агент Мъдлър ЦРУ И ди от, имаш някаква мътилка в главата си. Образован си колкото моята котка. Наредил си няколко обсурда и измислици, с претенцията, че знаеш нещо. Дадоха ли ти санитарите хапчето да се кротнеш, че ми писна да ти чета сбърканите "мисли"?
373
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 321 Що си се развълнувал толкова бе, нали на теб ти плаща Сорос в центове? Скоро с доларите ще си палиш печката, на там върви САЩ. Но ти с центовите си добре, понеже са монети, не горят.
372
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Според укрите, Соледар още не руски. Но това е според укрите... Ххахахаахахахахахаха!!! СОЯТА РЕВЕ!!!
371
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бахмут наш! Слава России!!!
370
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Една частна армия такова м***кята на хамериканците барабар със слугинажа от еропата... Б***си та6ака :) Цял ден се хиля :) Дедо байдън не е и разбрал... то човека с тая склероза... Да е жив и здрав, скоро ще взима пенсия в рубли ;)
369
19
 
8
 
! Отговори
321 преди 11 месеца
Копейките цитират Пригожин, само когато им изнася. Преди месец Пригожин каза , че в Украйна се бие в ВСУ и никота не е вижзал или чувал за нацисти или натовски войници. Тогава всички копейки викаха "абе кво ме интересува кво е казал тоя" сега обаче е друго. Като им изнася вече му вярват. Смешници.
368
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз само да питам в Украйна колко града с името Бахмут има, че тоя е някъде десетия който превземат
367
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да не питате пак кога за пореден път са казали чебурашките, че тоя велик Бахмут е превзет? Щото това е някъде 4-5 път
366
4
 
25
 
! Отговори
Нов преди 11 месеца
Новият Райх на наследниците на Бандера започна да се срива. Само Г7 и ЕС подкрепят Нова Украйна. Санкциите не работят, а светът се променя.
365
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хахаха, за кой път го превземат. Фланговете рухват бе мамчета, очаква се пълно обкръжение и изчезване на вагнер магнер и секви такива ***.
364
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руския фашизъм умре, само бг русопитека още бълнува мокри сънища с дърти кремалисти...
363
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
и ко стана - една часна армия победи всичкото НАТО !!! НЕ им помогнаха 30 метра подземни квартали
362
4
 
23
 
! Отговори
Ром"с преди 11 месеца
Това май бе подарък на G7 в Япония,па умее този Пригожин да разваля настроението на Байден,Зеленски,Макрон...само и за това и говорят там.. .
361
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Превзели са на баба си задния двор. На 25-ти гатвача вдига гълъбите и се пренася в Африка, че не му се мре следващите месеци. Слава на Украйна!
360
23
 
4
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 11 месеца
Важното е методично да умират ручляци. Китай чака на границата. Скоро може да има изненада. Сибир е китайски. Москва е полска. Екатерина е полякиня.
359
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руските нацисти отново се замечтали за село Бахмут, а в същото време ги заобграждат и им е.. ***..та