Саудитска Арабия купува руски дизел, своя го праща в Европа

Европа успешно заменя загубените си руски дизелови доставки
31 май 2023 21:22, Анисия Иванова
137
Саудитска Арабия купува руски дизел, своя го праща в Европа
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия купува милиони барели руски дизел, който Европа вече не позволява на своя територия, като същевременно изпраща собственото си производство обратно на купувачите в ЕС.

Кралството е внасяло 174 000 барела на ден дизел и газьол от Русия през април и дори повече досега този месец, показват данни, събрани от Bloomberg и аналитичната фирма Kpler. Едновременно с това Рияд стана най-гплемият доставчик в Европа, изпреварвайки Русия от февруари насам.

Страната от Близкия изток не изпраща обратно в Европа същото руско гориво, което внася, което би било в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Работата на рафинериите е отговорна за увеличаването на вноса, каза човек, запознат с въпроса. Допълнително изнесените горива, които идват от различни части на страната, са направени по различни спецификации и често са предмет на дългосрочни ангажименти за доставка, каза лицето.

Търговските потоци са само един пример за това как пазарът на петрол досега се справя с агресивните западни санкции - и тавана на цените - върху продажбите на руски петрол, което позволява на суровия петрол и горивата в страната да продължават да текат в големи обеми.

Потоците като цяло съответстваха на данните от Vortexa Ltd., друга фирма за анализ на корабоплаването. Bloomberg провери данните от плавателни съдове и друга информация за товарите.

Страната от Близкия изток изпревари САЩ и стана вторият по големина износител на дизел и газьол в света миналия месец, според Kpler.

Приблизително 35% от общия износ на страната през април е бил изпратен в страните от Европейския съюз и Обединеното кралство.

По-голямата част от тези пратки произхождат от пристанищата Джубайл и Янбу в Саудитска Арабия. Някои отидоха и в Африка.

За разлика от тях барелите с руски произход пристигнаха в пристанищата Рас Танура и Джизан на кралството.

Очаква се вносът на Саудитска Арабия на подобни на дизел горива да нарасне от средно 31 500 барела на ден през 2022 г. до около 150 000 барела на ден през остатъка от тази година, каза Иман Насери, управляващ директор за Близкия изток в консултантската фирма FGE .

Успехът на Европа да замени руския дизел ще бъде облекчение за правителствата на целия континент, тъй като преди това Русия често е покривала повече от половината пратки, доставяни в ЕС и Обединеното кралство. Неуспехът да се намерят алтернативи би застрашил наличието на гориво, използвано във всичко - от промишлеността до превоза на товари до автомобилния транспорт.

Вместо това доставките от други нации скочиха. Общите пристигания на дизел и газьол се очаква да скочат до четиримесечен връх от около 1,25 милиона барела на ден през май, според данни, събрани от Bloomberg от фирмата за анализ на корабоплаването Vortexa Ltd.

С изключение на период точно преди началото на забраната за внос – когато страните се запасяваха в готовност за забраната – потоците през май са в съответствие със средните доставки през 2022 г. и нарастват на годишна база, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Доставките от Близкия изток и САЩ процъфтяват. Очаква се потоците от Саудитска Арабия да достигнат нов връх от около 324 000 барела на ден, докато товарите от САЩ се очаква да бъдат най-високите от август 2020 г. Доставките от Азия се очаква да намалеят този месец поради по-ниските потоци от Китай и Сингапур, въпреки че се очаква дизеловите товари от Индия да нараснат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
6
 
! Отговори
Истина преди 10 месеца
Само аз ли си мисля че европейските политици не са по умни от американските, в 21 век ограниченията не важат за никой. Много ясно че ще купя нещо за 9 лв и ще продам същото ако го имам за 10лв. Европа няма достатъчно нефт, следовалтено трябва да купува от някъде. Всяка държава може да купува сурвина от Китай и Русия и да си продава същата своя ако няма забрана. Реално големите пазари са в Азия и Южна Америка и не са по-малки от тези на Европа и Северна америка!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Турция, Арабите, Китай и Индия ще направят милиарди и трилиони от продажба на руска енергия с надценка на ЕС!! Те ще бъдат богатите държави в бъдеще!!
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен ЕС плаща хиперинфлация и парите в ал кайда.
33
2
 
8
 
! Отговори
Ех едната колония преди 10 месеца
Европа им остана на САЩ и едните КирУ и Урсула да управляват! Навсякъде по света държавите стават част от многополюсния модел и отказват да си бият за хегемонията на САЩ и да направят харакири! Араби, Африканци, Китай, Индия, Латинска Америка, Централна Азия отхвърлят диктатурата на САЩ!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Купуват евтино, продават скъпо. Хитри араби. Руснака опъва
31
4
 
4
 
! Отговори
Batman преди 10 месеца
Е на Това му казвам мозък Путин.. продава на Европа по обиколен начин.. но евала знаее намеренията на Европа и Америка.. не случайно казват всички хора.. Путин спря коронавируса
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия цъфти, откак й наложиха санкции.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Западните санкции се провалиха, руската икономика процъфтява, а немската е в рецесия.
28
0
 
1
 
! Отговори
Хехе преди 10 месеца
Ами тя Саудитска Арабия май ще купува и Виваком! Некои съображения по тази тема?
27
1
 
6
 
! Отговори
Арабите не са дебили преди 10 месеца
Като Европейцити!
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи Русия продава много евтино. Горката, пак не случи на държавник, както преди 100 г.Нека и този Го сложат в Мавзолей, за поука как не трябва да се управлява!
25
1
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 10 месеца
Защо приемаш че по-богатата страна ще победи в тази война? Ако беше така САЩ с тихния 1 ТРИЛИОН военен бюджет щяха да побидат в Афганистан! Даама загубиха ;)
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Саудитска Арабия няма сметка от зелените сделки на западналяците, които изключват петролът.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Самата идея, че светът може без руските суровини е диотска, защото ще доведе до тежки дефицити и високи цени, а това облагодетелства страните със суровини, а ЕС е беден на суровини, което ще го доведе до фалит.
22
5
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 10 месеца
Викаш във Воронеж с 90$ заплата ще цъфтиш
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До do 19 Русия нека ги ликвидира. ЕС и САЩ не дават нито високи заплати че и визи слагат. Излизане от нато и ес!
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 18За чаллмите евтин руски петрол за зелените и Грета Тунберг скъп тарамбушки от саудитска Арабия.////Цената на петрола идващ от С. А. е почти колкото преди войната.В тази врътка единствено губещите са руснаците които продават евтино.
19
3
 
15
 
! Отговори
Цирк преди 10 месеца
Цирк който го плаща европейския народ! Да са им честити заплатите по 1200 евро във Германия!! Слава Укройна и да живеят балъците!!!
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕСССР защо купува от Саудитска Арания там не дават на гейовете да си разиграват коня? Защо няма санкции за СА?
17
14
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 10 месеца
Като Германия е в рецесия, защо чакаш на опашка да слугуваш там, бедняко?