Атаките с дрон над Москва: Войната се върна в Русия

Украйна отрича да е замесена
2 юни 2023 19:44, Нели Христова
124
Атаките с дрон над Москва: Войната се върна в Русия
Снимка: БГНЕС

Това е позната рутина за украинците - експлозии кънтят в града, след това се появяват видеоклипове на дронове над тях. Противовъздушната отбрана влиза в действие и властите изнасят изявления, потвърждаващи удара.

Но този път натрошеното стъкло и бетон е в руската столица, а не в Киев. Войната на Русия срещу Украйна, изглежда, се е върнала в Москва.

Ето какво знаем досега. Във вторник сутринта вълна от атаки с дронове удари руската столица. Според държавната информационна агенция РИА-Новости един безпилотен летателен апарат се е ударил в горните етажи на жилищен висок блок в югозападната част на Москва, повреждайки фасадата на сградата. Друг е ударил апартамент на 14-ия етаж на жилищна сграда на проспект Ленински, една от главните артерии на града.

Кметът на Москва Сергей Собянин даде актуална информация в Telegram, като каза на жителите, че службите за спешна помощ са на място и че двама души са ранени, но никой не е хоспитализиран. Няколко часа по-късно Собянин каза, че жителите, евакуирани от жилищни сгради, ударени от дронове, се завръщат у дома.

Но е малко вероятно Москва да може да се върне към неспокойното си статукво на живот по време на това, което Кремъл евфемистично нарича "специалната военна операция" в Украйна. Откакто руският президент Владимир Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари миналата година, на по-голямата част от Русия й бяха спестени сцените, които рутинно преживяват украинците.

През следващите месеци региони на Русия, граничещи с Украйна, бяха подложени на обстрел, като местни власти съобщават за случайни обстрели от украинска страна. Кремъл обвини украински хеликоптери, че са нанесли удари на територията на Русия в петък, твърдения, които Киев нито потвърди, нито отрече.

А по-рано този месец безпилотни самолети проникнаха в пръстените на сигурността около Кремъл, самият център на властта в Русия.

Украйна отрече да е замесена в атаката във вторник, въпреки че висш служител даде да се разбере, че Русия усеща вкуса на собственото си лекарство след месеци на бомбардиране на украински градове.

"Разбира се, ние се радваме да гледаме и прогнозираме увеличаване на атаките", каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. "Но, разбира се, ние нямаме нищо общо с това."

"Това, което нараства в Русия, е кармата, която Русия постепенно ще плаща в утежнена форма за всичко, което прави в Украйна", добави той.

Ударите от вторник обаче изглеждат качествено различни от предишните атаки. Като начало, това не беше символичен удар срещу руската държава, като мрачния удар с дрон срещу Кремъл. Вместо това изглежда, че машинте удариха близо до сърцето на руския политически и икономически елит. Някои от дроновете очевидно са ударили или прелетели над Рубльовка - престижен крайградски район в югозападната част на Москва, където олигарси, политици и висши служители живеят в луксозни затворени комплекси. Районът също е много близо до резиденцията на Путин Ново-Огарьово, където е известно, че руският лидер прекарва по-голямата част от времето си.

Руският депутат Александър Хинштейн каза във вторник, че няколко дрона са били свалени в Рубльовка, включително един в Ильинское, село на около две мили и половина от Ново-Огарьово.

В конферентен разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин е бил в Кремъл след ударите срещу Москва във вторник, като каза, че президентът "е получил информация директно от правоприлагащите органи, Министерството на извънредните ситуации, кмета на Москва и губернатора на Московска област", след като е започнал рано работния си ден.

"Всички работиха както трябва", каза Песков. "Системата за противовъздушна отбрана също работи добре. Ясно е, че тук говорим за отговора на киевския режим на нашите много ефективни удари по един от (техните) центрове за вземане на решения."

Но символиката на поразяването на Рубльовка не беше подмината от Евгений Пригожин, ръководител на руската частна военна компания "Вагнер". В отговор на въпрос на журналист той избухна в ругатни срещу ръководителите на руското министерство на отбраната след ударите.

"Защо, по дяволите, позволявате на тези дронове да ударят Москва?", попита той. "Факт е, че летят до Рубльовка, до дома ви, по дяволите! Нека къщите ви горят!".

Пригожин никога не пропуска възможност. Лидерът на наемниците, чиито политически амбиции неочаквано излязоха на преден план през последните месеци, беше въвлечен в горчива публична вражда с висшето военно ръководство на Русия, като той обвини руското министерство на отбраната, че не прави "абсолютно нищо" за модернизирането на руските безпилотни самолети и за защита от дроновете на Украйна.

"Като човек, който донякъде разбира това, мога да ви кажа, че преди много години беше необходимо да се справим с тези програми за разработване на дронове, а сега изоставаме с години от нашите противници, години, може би десетилетия", каза той.

Не е ясно дали това е още един подходящ момент за Пригожин да продължи своята вендета срещу руския министър на отбраната Сергей Шойгу
. Остават и много въпроси за това как вълна от дистанционно пилотирани превозни средства успяха да проникнат в силно защитеното въздушно пространство на Москва, откъде бяха изстреляни и кой е наредил атаката.

Министерството на отбраната твърди, че неговата противовъздушна отбрана е работила, заявявайки, че всички дронове са унищожени, като три са потиснати от електронен заряд, а други пет са свалени от ракети земя-въздух. Руският експерт по безпилотна авиация Денис Федутинов, който беше цитиран често от държавната информационна агенция ТАСС в миналото, спекулира, че атаките са опит за изследване на руската противовъздушна отбрана.

"Целта на нападението вероятно е била да се разкрие противовъздушната отбрана на Москва и да се разкрият техните уязвими места", каза той.

Но е ясно, че ударите с дронове са срам за руската армия, независимо от начина, по който са изстреляни дистанционно управляваните превозни средства. И остава да се види дали тази атака е предшественик на по-драматични и грабващи заглавия атаки – на фона на признаци за предстояща украинска контраофанзива

Анализът е на Нейтън Ходж за CNN.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 месеца
Украйна или някои нейни глупави поддръжници не си дават сметка че така предизвикват ответна реакция с много по-голяма сила, а може би това искат?
75
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия е пътник.
74
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинците за какво се бият за славата на Блинкен и фондерлайен.
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Контранастъплението е това хитро подмолно във вътрешността на Русия. Който не бие го бият.Още първите дни трябваше да вземат Киев за да не страдат хората. Сега Киев е агресора.
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия забави войната и затова стана така Запада се консолидира и ги атакува. Русия ще победи.Запада избива славяни укри и руски.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фашистите от цял свят викат дръжте фашиста. И се радват на страданието.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз поне не намерих потвърждение на новината, че войната се мести в Русия, паника и ужас сред руснаците....Иначе диверсии от страна на украинците се очакват отдавна. Това е акт на безсилие, когато не умееш да водиш битка на бойното поле. Кой се съмнява, че ще правят терористични актове с много жертви и разрушения. Даже се изненадвам, че още не са го направили. Явно засега руската разведка ги препарира навреме.
69
7
 
3
 
! Отговори
Славов преди 10 месеца
Така им се полага на руските съвременни фашисти - дай Боже още удари да усетят и понесат и дано се изравнят пораженията им с тези на Украйна! Долу кървавите руски ръце от Украйна !!!
68
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази нощ украинските терористи отново атакуваха Белгородска област. Имаше опити за удар по Белгород, но противовъздушната отбрана се справи успешно. По предварителни данни всички цели са свалени, щетите на земята се оценяват. Белият дом: "САЩ са уверени, че са отговорили на нуждите на Киев за контранастъпление."
67
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нацистко-терористичният режим продължава да извършва терористични атаки. В района на Запорожие украински терористи взривиха кола, в която беше бизнесменът Сергей Гидоводюк, който се занимаваше с хуманитарна помощ и хранеше безплатно нуждаещите се в своите кафенета. Такива хора, според фашистката хунта, са колаборационисти и трябва да бъдат убити. Това още един път доказва необходимоста от СВО и пълна денацификация с подходящо наказание за нацистите и терористите.
66
7
 
8
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
Отчитат се успехи в северната част на града, където фашистката u3MeT беше изтласкана от редица окопи. С подкрепата на танкове гмежта беше изтласкана от укрепените огневи точки в руините. Авиацията и артилерията поддържат настъпателните операции. Някои източници обаче съобщават, че няма кой знае какво придвижване на Въоръжените сили на РФ в района на Маринка.
65
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
Сватово-Кременное:Руската армия продължава да напредва в Масютовка и Новоселовски. Руските витязи атакуваха и в посока Стелмаховка. В Белогоровка се водят ожесточени битки.Донецко направление, Авдиевка. На участъка Авдиевка се водят битки в района на Опитно. Не са наблюдавани съществени промени в тази област. Донецко направление. Маринка. ВС на РФ след подкрепата на 30.05.23г. продължават настъплението в разрушената Маринка. Съобщава се, че отбраната е успешно пробита по фланговете и в руините на самия град.
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Старобелско направление. Купянски район. Подразделенията на ВС на РФ подновиха щурма на позициите на фашистката гмеж на север и североизток от Купянск. Артилерийски обстрел по гмежта край Двуречная, а позициите на craHTa бяха атакувани от разузнавателни групи на ВС на РФ. Това селище се намира в низината, така че тактическото преимущество е на страната на ВС на РФ. В Двуречная има огневи позиции на фашистката гмеж, следователно за по-нататъшно нападение срещу Купянск, това селище трябва да бъде превзето.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Рибар" съобщава, че продължава да е отворен преходът на ВСУ през Печенежкото водохранилище, през който само вчера няколко танка преминаха във Волчанския район. Заедно с това ВСУ свободно монтират мост във Федоровка. Такова разрешение повдига някои въпроси. Освен в Белгородска област, удари с помощта на артилерия и БПЛА се нанасят и в други региони на Русия. Регистрирани са атаки в Смоленска област (БПЛА в Пересна и Диваси), в Калужка област (паднали БПЛА), в Курск (ПВО сваля 8 БПЛА и обстрел на Тьоткино), в Брянска област (обстрел на село Ломаковка). и Нова Погощ).
62
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинските терористи продължават да обстрелват селища в Белгородска област. Само през вчерашния ден са изстреляни над 850 снаряда. Фашистката гмеж удрят гражданска инфраструктура. Терористите от РДК отново се опитаха да организират PR кампания със заход към Белгородска област, но бяха спрени с помощта на артилерийски огън - два танка и друга фашистка техника бяха унищожени. Опитът със сигурност ще бъде продължен - по границата с Белгородска област има поне 20 вражески ДРГ. Възможни са и по-големи разузнавателни атаки.
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кличко обвини ведомството на Зеленски в убийства на хора заради затворени бомбоубежища. Кметът на Киев посочи, че 90% от ръководителите са представители на "Слуга на народа", а ръководителят на КМВА е назначен от кабинета на Зеленски. В същото време хора умират от фрагменти или заблудили се украински ракети за ПВО. Приютите в Киев са затворени според местните общественици и за тяхното състояние може да се желае много по-добро стопанисване и отношение.
60
2
 
8
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
Междувременно броят на само официалните разследвания по политически статии, престъпления срещу националната сигурност и военната служба от 24 февруари досега в Украйна е десетки хиляди. А колко линчувания са устроени над дисидентите - статистиката мълчи.
59
5
 
7
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
Тийнейджър от Бахмут получи 10 години затвор за предаване на координатите на фашистката гмеж. През април 2022 г. непълнолетният доброволно е помагал на ДНР. Той събира и предава данни за движението на военна техника и зомбита на фашистката craH."Сътрудникът" е осъден по част 7 на член 111-1 от НК на Украйна. Жителите на Незалежная, които не са съгласни с властите, са станали обекти на омраза, с които можете да правите каквото искате. Освен това 10 години затвор не са най-тежкото наказание. Момчето можело да бъде линчувано - за това призовава фашистката u3MeT на страницата на СБУ.
58
3
 
3
 
! Отговори
Все тая преди 10 месеца
До крунделВсе тая при един проблем, зоната на радиация ще е в Украйна, Румъния и България никой не печели в такива войни, освен тези дето ги подхранват от далеч, за да изкарат много пари
57
6
 
6
 
! Отговори
Бухахахахахаа преди 10 месеца
Цялата съвременна техника на нато се състоя в шоу с 3 хвърчила които бяха свалени с прозявки от ВСР...... а за Сейтън отговор няма нали? Може би утре А? :)))))