21 държави отказали на Сноудън убежище заради страх

Само Русия успяла да му предостави спокойствие
7 юни 2023 21:32, Нели Христова
36
21 държави отказали на Сноудън убежище заради страх
Снимка: БГНЕС

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън заяви, че никоя друга страна освен Русия не е успяла да му гарантира сигурно политическо убежище. Сноудън заяви, че първоначално не е планирал да остане в Русия и е искал да отиде в Латинска Америка.

Бившият служител на АНС заяви, че в началото е възнамерявал да се премести в Европа, но всички дипломати, с които е обсъждал това, са го разубедили и не са му дали никакви гаранции. "Но веднага след като напуснах Китай, имаше изтичане на информация. Правителството на САЩ разбра, че се отправям към Русия без никакви средства за комуникация. Кацнах в Русия и граничарят ми каза, че паспортът ми "не работи", разказва той пред журналиста Глен Грийнуолд.

Едуард Сноудън прекарва 40 дни в транзитната зона на Шереметиево и през това време подава молби за убежище в 21 държави. Според него представителите на няколко държави са признали, че се страхуват от реакцията на САЩ и не искат да се намесват. В по-малките държави "му отговорили, че са готови да го приемат, но не смятат, че наистина могат да му осигурят сигурност", допълва той.

"Така че, когато не останаха други възможности, подадох молба за убежище в Русия и го получих. И оттогава съм оставен на мира и това е всичко, което можех да искам при тези обстоятелства", добави Сноудън.

Едуард Сноудън пристигна в Русия през 2013 г., след като разкри пред журналисти от „Вашингтон пост“ и „Гардиън“, че американските разузнавателни служби използват PRISM, за да шпионират електронно американски граждани. Едуард Сноудън е заплашен от до 30 години затвор в САЩ за разкриване на класифицирана информация. През септември 2022 г. президентът Владимир Путин даде на Сноудън руско гражданство. През декември същата година американецът получи руски паспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на Путин!
28
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
До Анонимен 30 . Щастлив човек. Намерил е страна в която никого не подслушват, арестуват и бият. Земен рай
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едуард Сноудън е заплашен от до 30 години затвор в САЩ за разкриване на ИСТИНАТА... която обаче е класифицирана информация в САЩ. Те това е демокрация... Целото войнство от конгреса и белия дом трябва да се само-санкционират а държавата сащ да бъде включена в списъка на анти-демократичните държави.
26
2
 
6
 
! Отговори
До 30 преди 10 месеца
Върви в Америка, не си ни нужен тук. Тъкмо като ти сменят пола, ще имаш възможността да видиш как е от другата страна на океана :)
25
10
 
7
 
! Отговори
Драскачите преди 10 месеца
Пътя към Русия е отворен за вас, след като ЕС и САЩ ви тероризират. Пътя към свободна Русия и се надявам да намерите своето място под звездите. Толкова празни души има в тази Държава България, че не съм предполагал за такова падение.
24
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Малко са държавите, които не са васални на САЩ
23
0
 
12
 
! Отговори
Осман преди 10 месеца
И Бугаристан ли са отказали?
22
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Страхът им е бил оправдан що се отнася до световния терорист САЩ.
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 22 скоро го гледах живее си идеално, дори критикува и Путин, той е човек идеалист. В америка са му предложили процес, но без да може да се изказва и със сигурна осъдителна присъда и да не види сленце никога. Доста демократично
20
10
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 10 месеца
И за Навални се сети, копейке.
19
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 18. Ако не си се образовал навремето САЩ ти е ударила шамар.
18
30
 
6
 
! Отговори
Предател преди 10 месеца
Сноудън е като Ким Филби!!! Ще се превърне и той в руски алкохолик...носталгията по Родината не прощава! Така е с ПРЕДАТЕЛИТЕ никой не ги иска.
17
1
 
10
 
! Отговори
Голем балък е преди 10 месеца
Ако бе долазил у бугарско,щеше рахат да си живее.Тук никой нямаше да го търси намери.А и можеше да си влиза и излиза ако се бе хванал със точните хора.
16
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Свобода на словото, демокрация и тн, дъвка за наивници. САЩ са тоталитарна държава, която тероризира всички, на които се наема.
15
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе не знам, аз съм доволен че мога да си купя дънки и шоколад Тоблерон и то без да си купувам долари. Не съм сигурен за другаря Сноудън обаче, сигурно по Коледа се реди на опашка за банани и портокали. Надявам се да е с чиста съвест след геройската си постъпка.
14
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Боже,представяте ли си ,че на нашето поколение родени в 60,70години идол за свобода и демокрация ни беше Америка ?Такъв шамар ни удариха,че съжалявам ,че се криех да слушам Гласът на Америка ,DW,и Свободна Европа ,чувствам се унизен.
13
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да се сетим и за Асандж, който четвърта година гние в затвора без присъда. Доста жалки времена доживяхме.
12
3
 
47
 
! Отговори
Ха ха ха преди 10 месеца
Това означава, че в Русия има повече демокрация, отколкото в Европа.
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сноудън не е предател, а демократ. Предател е Навални, който работи за чужди посолства и против родината си.
10
16
 
8
 
! Отговори
Дон Кикот преди 10 месеца
В Русия е рай защо да не живее там?