Руски войници стреляли по спасителите в Каховка

Зеленски е шокиран, че ООН не е изпратила помощ
321
Руски войници стреляли по спасителите в Каховка
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че е шокиран от, по думите му, провала на ООН и Червения кръст да осигурят помощ на пострадалите райони след разрушаването на язовир "Каховка", предаде Ройтерс.

Въпреки, че катастрофата се случи още вчера, "те не са тук", заяви Зеленски пред вестниците "Билд", "Велт" и "Политико". "Нямаме реакция. Шокиран съм", допълни украинският президент.

Още по темата

Той каза още, че руски войници стрелят от далечината, докато вървят спасителните работи. "Докато нашите спасители се опитват да помогнат на хората, те ни обстрелват", каза Зеленски.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон обяви че „в рамките на следващите няколко часа" ще изпрати „помощ за посрещане на неотложните нужди" на Украйна след разрушаването на Каховската ВЕЦ в южната част на страната, предаде Франс прес.

„Франция осъжда този ужасяващ акт, който излага на опасност населението", заяви френският президент в Tуитър след телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

„Успях да изкажа пред президента Зеленски своята солидарност с неговия народ след атаката срещу язовир „Каховка“, добави Макрон, цитиран от БТА.

Елисейският дворец съобщи, че кризисният център на френското министерство на външните работи бързо ще изпрати първия конвой около 10 тона стоки, поискани от украинците, свързани със здравето, хигиената и пречистването на водата, включително преносима цистерна.

Украинският президент заяви по-рано в Туитър, че е споменал пред Макрон „екологичните и хуманитарните последици от руския терористичен акт“ и е подчертал „неотложните нужди на Украйна за справяне с катастрофата“ в Херсонска област.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за разрушаването на този язовир, разположен на река Днепър, на границата между позициите на двете воюващи страни.

Градове и села на двата бряга на реката - единият под украински контрол, а другият под руски, бяха наводнени.
Зеленски посочи, че също така се е договорил с Макрон „да продължи сътрудничеството в областта на отбраната“, по-специално за противовъздушната отбрана на украинските градове.

„Надяваме се, че обучението на украинските пилоти ще започне възможно най-скоро“, добави той, а Франция обеща „базово“ обучение, без да се предопределя типът самолет, който може да бъде доставен и използван от Киев.
Украинският президент благодари също на френския си колега за неговата „подкрепа“ в Съвета за сигурност на ООН и обсъди „формите на гаранции за сигурността на Украйна“ преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, планирана за юли.

В тази връзка Париж потвърди отново, че целта е да се постигне „решителен напредък не само на терен“, във връзка с очакваната контраофанзива на Киев, „но също така да се консолидират шансовете за траен мир“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе, днеса (по-скоро сте вчера, но както и да е)... Я покажете 'великите' натовски (американски и немски) бойни машини на какво са ги направили братушките. Вчера е имало голямо изтребление на немски котки и американски брадлита по украинския чернозем...
247
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Точно обратното е, отново украинци са стреляли по цивилни, докато руснаците са се опитвали да ги спасят от наводнението, статията е в "Скандално.нет" , с цитати и имена.
246
2
 
12
 
! Отговори
Точно! преди 11 месеца
Камелия, тази статия е върха на независимата журналистика. За разлика от теб и Зеленски аз гледах новините които бяха от първа линия и показваха точно обратното. Украинците стреляха по спасителите. Чух че Зеленски знаел за минирането на стената, до като руснаците не говорят за това. След като Зеленски е знаел то ако можеш направи извод сама. Нищо не пишеш за десетките хиляди изченали деца в Украйна и за ранените войници довеждани в кома и транспортирани до западни клиники с цел донорство."
245
1
 
11
 
! Отговори
Фалшиви новини преди 11 месеца
Фалшиви новини!
244
10
 
2
 
! Отговори
Андрейчов преди 11 месеца
Слушам и чета за руските войници и все повече се уверявам,че те нямат нищо общо със съветските войници т.е. с дедите и бащите си ?! От времето на ВСВ не е имало такива жалки войничета - койу стреля по спасите ли,бре ?! Самно откачалки,а вие такива ли сте ?!
243
6
 
4
 
! Отговори
ФактЧекър нюз преди 11 месеца
Руски войници стреляли по украйнеца във Варна.
242
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
To точно укрите простреляха автобуса с бременната жена. В телеграм има доста нагледни материали. Тук пак изкривяват действителността.
241
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руското посолство пак е раздало няколко щайги с рубли. Путлеpacите ще се избият да публикуват опорки.
240
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
путлepaсите ще си потрошат клавиатурите от зор
239
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руски войници стреляли по спасителите в Каховка ---------- полyчовeци, просто трябва да се избиват където ги хванат.
238
12
 
4
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 11 месеца
За пореден път руските войници показват нагледно как са изпаднали до най-ниското стъпало на човешкия род.Ненаситни,кръвожадни,безнравствени из вер ги.И е време отново да кажа,че путин и войната му в Украйна,подкрепяна от олигарсите около него,ме накара да намразя и руснаците ,и русия,и всичко руско.Заветът на Левски и да сме заедно с другите европейски народи,а не с русия.Тя винаги(справка-историята) е била против интересите на България и русофилите също работят против нашите интереси-Жалко!
237
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Камелия , Алисия , Мара - Отварачката , ... супер наши ''сънародници '' , от Факултето и Столипиново .Не минава ден без тяхното присъствие , и новини за СНН , много ''важни'' за България .С една дума :ТУКА Е ТАКА !!!
236
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само където , спасителите са руснаци .Тоя Зеления пак е имал гостенин -Брендо !
235
2
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 11 месеца
Камелия, тази статия е върха на независимата журналистика. За разлика от теб и Зеленски аз гледах новините които бяха от първа линия и показваха точно обратното. Украинците стреляха по спасителите. Чух че Зеленски знаел за минирането на стената, до като руснаците не говорят за това. След като Зеленски е знаел то ако можеш направи извод сама. Нищо не пишеш за десетките хиляди изчезнали деца в Украйна и за ранените войници довеждани в кома и транспортирани до западни клиники с цел донорство.
234
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Eвтината ви пропаганда не спря.
233
0
 
4
 
! Отговори
аноним преди 11 месеца
Едно време тук при нас,бай Тошо беше наредил около границите особено,да се правят повече язовири.В случай на нападения от врага да се изпуска водата,и по този начин да се унищожава,или възпира врагът! Така,че ясно е,кой е посегнал на този язовир!!!!
232
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да го хванат и ше свърши всичко
231
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Зеленски е злобен, защото ООН не му разрешиха да участва в събранието на ООН, за да не всява смут и там! Злобар!
230
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бабите в автобуса казаха, момче като затъне украинското - контраотстъпление, медиите на запад и тук млъкват. Всеки сам си преценя. Досега бяха окопани като мишки - сега са от обратната страна. Не се получава.
229
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В един наш вестник чете , че украински войници стрелят по спасителите в наводнението, а в други наши вестници четем, че руски войници стрелят по спасители. Интересно защо не пише кой обявява едното или другото твърдение. Всъщност защо ши го чета, и защо ли коментирам. Я там си пишете и си четете. Аз ще си полувам доматите, само да не поръсят пак с барий тези високо летящи успоредно в групи по четири сиви самолети. Чемширите първи изгарят като лакмус.