Еколог: Замърсяването от "Каховка" не създава сериозни рискове за морето ни

Замърсяването ще засегне най-вече крайбрежието около Одеса
14 юни 2023 21:32, Анисия Иванова
147
Еколог: Замърсяването от "Каховка" не създава сериозни рискове за морето ни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Северозападната част на Черно море в района на град Одеса и устието на река Днепър са застрашени от екологична катастрофа заради химикалите и замърсителите, които са в изливаща се в морето вода след разрушаването на язовир „Каховка” в Украйна. Колкото по на юг се отдалечаваме от този район, концентрацията на замърсителите ще намалява и по мое предположение – докато тези води достигнат до северното българско крайбрежие, концентрациите ще са доста по-ниски от тези, които биха създали някакви сериозни рискове за здравето на хората или ще имат токсични ефекти. В момента по българското крайбрежие замърсяване няма. Това каза д-р Димитър Беров, морски еколог и главен асистент в Лабораторията по морска екология към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Още по темата

Конкретна информация за химикалите и замърсителите, които са в изливаща се в морето вода, все още няма, тъй като това изисква анализ на лабораторни проби, които да се вземат на място в морето. Данните, които имаме, са от колегите ни в Института по морска биология в Одеса, които вече наблюдават навлизането на такива води от прелелия язовир в Одеския залив, но лабораторни изследвания, от които да се вижда какво всъщност има във водата, все още няма като резултати. Очакваме първите данни от колегите ни от институтите в Румъния по изследване на морските екосистеми да се появят следващата седмица, каза д-р Беров.

"Със сигурност водите, които се изливат в Черно море в момента, са обогатени с азотни и фосфорни торове, което е добре известен процес на добавяне на такива компоненти в морската вода от големите черноморски реки...Но има и изхвърляне на големи количества утайки и седименти, които са вдигнати от теченията на преливащия язовир, а какво се съдържа в тези утайки и в тези тинести материи, които се изливат в морето, ние все още не знаем...Има новини за около 150 тона нефтени продукти, които са отнесени от рафинерия някъде по крайбрежието и са навлезли в морето”, посочи събеседникът.

Според него замърсяването с нефтени продукти ще засегне най-вече крайбрежието около Одеса, а разпространението на тези замърсители изобщо изцяло зависи от посоката и силата на теченията, които са в крайбрежната зона на северозападното Черноморие.  

По думите на д-р Беров тези води в момента се придвижват към крайбрежието на Румъния, където все още обаче не се наблюдава техният ефект.

"Със сигурност в близките седмици ще наблюдаваме някакви ефекти от придвижването на тези водни маси към България, но в процеса на този транспорт на юг, замърсителите, които са основно азотни фосфорни торове, се изконсумират от организмите, които са в морето. Това са фитопланктоните, които са микроскопични водорасли и замърсяването ще намалее и ще се разреди при това придвижване на юг”, категоричен бе събеседникът.

Колко време отнема възстановяването на замърсени морски екосистеми и каква е готовността на България за справяне с големи замърсявания може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1 Кремъл е новата международна единица за психопатия
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така че спокойно си се чипкайте на мориенцето, пък ако ви стане нещо, не си го тургайте присърце.
97
0
 
3
 
! Отговори
баце преди 10 месеца
Е, явно няма да се ходи на черно море.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая година пак ще сме в Гърция.
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нито нефтопродуктите, да не говорим за торовете, са опасни както за човека, така и за флората, и фауната в Черно море - екоталибански медиен цирк за слабоумници.
94
1
 
1
 
! Отговори
...айноморието преди 10 месеца
Черно море е толкова замърсено, че водата от Каховка ще е като свежа струйка.
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съвсем не! Ние сме отдалече и за малко. Също така, ако даваме оръжия на Укра, това хич няма да ни засегне. Нас нищо не ни засяга.
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи според този "еколог" излиза, че в басейн за плуване може да се обособят места за "пикаещи в басейн- а" и места за "НЕпикаещи в басейн- а", и всичко ще бъде наред. Според мен това е платена статия, с платен "еколог" и въобще платена от мутрогените по морето журналистика. Миналата година за пръв път видях Егейско море. Имах чуство, че гледах водата в отлично потдържан аквариум. Бях направо в шок.
91
0
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Е то по логиката на екозащитниците, нещо чрезвичайно се е случило. А когато валят проливни дъждове и има наводнения в Украйна, не е ли същата ситуация? И не само в Украйна. В Европа имаше толкова наводнения и всичко в Дунава.Да не говорим за България, как при малко дъжд, б....ците на цяла ц...ка махала се изсипват в морето.
90
1
 
4
 
! Отговори
L. преди 10 месеца
То това беше ясно, ама предният министър ли беше, зам. ли беше приказваше точно обратното като си мислеше, че ние трева пасем тука. Но, разбирам го - за това му платили НПО-тата, за това приказва.
89
4
 
8
 
! Отговори
Мухаха преди 10 месеца
Европа през Дунав си изхвърля оотпаддъците в Черно Море повече от СТО години ... ама сега един язовир бил проблема ... ВСИЧКИ страни около това море Турция ... Румъния България , Украйна , Русия ... си изхвърлят оттпадъъжите в морето . Особено промишлените отпадъъцци които са в много случаи и токсични. И какво от това ? От десетилетия се знае че в Черно Море под 100 метра НЯМА живот. Всичко е измряло. Ама нали има възможност за това в случая да се обвини Блатная ... Такъв шанс не е за изпускане.
88
2
 
8
 
! Отговори
ЕкУлог преди 10 месеца
Замърсяването от "Каховка" не създава сериозни рискове за морето ни ... само за китовете .
87
6
 
12
 
! Отговори
ИВАН преди 10 месеца
КОЙТО КАЖЕ, ЧЕ ИМА ЗАМЪРСЯВАНЕ, ЩЕ ГО ГРЪМНАТ ИЛИ УВОЛНЯТ НАЙ МАЛКО! ЕВРО АТЛАНТИЦИТЕ СА БОГАТИ И СУПЕР АЛЧНИ, ТЕ ИСКАТ БОГАТСТВАТА НА РУСИЯ, КАКТО ЗАВЛАДЯХА ПОЧТИ ЦЕЛИЯ СВЯТ!
86
2
 
10
 
! Отговори
до 112 преди 10 месеца
Абсолютно! Сега ще мажат по интервюта колко било чисто и безопасно. Нали има сезон и той трябва да е на 300% Какво от това, че ще е пълно с ***, ще ядем риба и морски дарове, тъпкани с химикали, заразите ще са на високо ниво, да не говорим за тежки метали - на кой му пука. Не е важно здравето, важно е печалбарството. Мила родна картинка....
85
2
 
9
 
! Отговори
никакви преди 10 месеца
сериозни рискове ,както ,,НЯМАШЕ,, и рискове от РАДИАЦИЯТА от Чернобил. Всичко скрито - покрито от народа . Зарази и болести ги чакат живеещите на тази територия ,наречена държава.
84
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Водоемът, построен през 50-те години на миналия век, е проектиран да издържи на ядрен удар. Но не е защитен от експлозия отвътре - кой да предполага, че нещо такова може да се случи. Точно затова издишат нелепиците на Русия, че масиран украински обстрел е причинил рухването на бента.
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гуемо подмазване към соПствениците на блокове по БГ Църноморието , ко да очакваш от местната ни Фисша класа- палиталози , джакузилози , чалгари и прафесари ..нъ съ пънети драги ,пак ши ви платят , ний матряла пак ши идим на муре ,ку ще акули ,пирани и косатки да пуснат ,щот тъй сми дресирани и си немаме представа какво е туй Нормален курорт
82
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От регионалната инспекция по околната среда в Бургас и Варна щяли да вземат проби от брега, понеже нямали плавателни съдове! Кво нещо е да са пръкнеш в третия свят!
81
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен - Още миналата година Washington Post писаха, че украинците стрелят с HIMARS по шлюзовете на Каховското водохранилище, статията им е все още на сървъра. Нещо да каза тогава? Украинците не СА СПИРАЛИ от тогава да стрелят в опитите си да съборят стената и да наводнят. Именно това беше и причината руснаците да се откажат от Херсон и да го оставят на укрите без бой - още тогава укрите заплашваха че ще залеят всичко! Промити мозъци...
80
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Неще еколози и атомна бомба да падне ще кажат, няма проблеми за населението