Международни следователи: Вероятно Русия стои зад взрива на язовир "Каховка"

Атаката може да представлява военно престъпление
16 юни 2023 18:00, Йоана Цонева
286
Международни следователи: Вероятно Русия стои зад взрива на язовир "Каховка"
Снимка: БГНЕС

Много е вероятно руските сили умишлено да са унищожили язовира "Каховка" в Южна Украйна. Това е заключението на доклад на международен екип от следователи, съобщава Си Ен Би Си.

"Считаме, че има голяма вероятност срутването на язовира да е причинено от предварително заложени експлозиви, поставени в критични точки в структурата му", обясни Катриона Мърдок, адвокат и експерт по престъпления, свързани с глад.

Мърдок, която беше в една от първите делегации, пристигнали на мястото, добави, че атаката срещу язовира може да представлява военно престъпление.

"Язовирите не бива да бъдат подлагани на атаки, когато изпускането на вода би довело до сериозни загуби сред цивилното население. Дори валидни военни цели, разположени на или близо до язовири, не могат да бъдат атакувани, ако това би причинило сериозни загуби сред цивилното население", посочи тя.

Още по темата
Русия и Украйна се обвиняват взаимно за експлозията на водното съоръжение.

Атаката срещу язовира, контролиран от руските сили, доведе до най-тежката екологична катастрофа в историята на Украйна след аварията в Чернобил през 1986 г. По данни на украинския министър на вътрешните работи Игор Клименко над 80 населени места в района на Херсон са наводнени, а най-малко 27 души са загинали.

Юсуф Сайед Хан, старши адвокат в Global Rights Compliance, участващ в разследването, заяви, че разрушаването на язовира е причинило "ужасяващо престъпление, свързано с глад" в района на Херсон.

"Отзвукът от тази атака несъмнено е огромен, широкообхватен и засяга много поколения, тъй като цели индустрии и поминък, свързани с агробизнеса, бяха сериозно засегнати", отбеляза Хан.

Екипът от следователи, съставен от адвокати, военни експерти и изследователи, съобшава, че мишена на руските сили са били наводняване на евакуационни пунктове и са ограничили цивилните да напуснат райони с покачващи се водни нива.

Докладът е издаден от Mobile Justice Team, част от Консултативната група за престъпления, която се финансира от Държавния департамент на САЩ, Европейския съюз и британското министерство на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
0
 
! Отговори
Невеж:))) преди 10 месеца
А верно ли ме онзи ден някакъв руски генерал хиййидиот строи на плаца двестатина и малко военни за наряд и някаква пиратка долетяла от нейде, па той (13 тия войн) заедно със строените на плаца се поизпарили. Или и това не е вярно също като за любимата коза на на Рамзан Кадир чок сеир. Нали. :)))
242
0
 
0
 
! Отговори
Един москал преди 10 месеца
А много коментари с лайкове от 100 места.ха ха ха. Център. Слава Богу че шизофренията не е заразна а хубавото е че се онагледява.
241
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путангутана вече трябва да ходи на съд за депортираните украински деца, много доживотни присъди му се събират.
240
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Международните следователи " ,от де се пръкнаха !?
239
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 10 месеца
Вероятно така са ви казали да говорите !
238
5
 
2
 
! Отговори
Путин в Хага преди 10 месеца
Русия плаща за всичко разрушено и по 10 милиона долара за загинал гражданин на Украйна
237
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как ще е Русия! Извънземните са!
236
5
 
3
 
! Отговори
Картошки преди 10 месеца
Путангитаните искаха международно разследване и си го получиха. Сега е редно те да си покажат техните, руски доказателства, обаче нямали, защото Путин със специален указ забранил да се разследват инциденти с такива съоражения една седмица преди това.
235
1
 
10
 
! Отговори
2 преди 10 месеца
Съобщава се, че в един момент въоръжените сили на Украйна "изчерпаха оборудването", тоест започнаха да изпращат в битка само зомбита, върху които работеха картечници и снайперисти. Огромните загуби не спират фашистката rMeж - те продължават да се движат напред в опит да се закрепят в западните покрайнини на селището. Военнослужещите от въоръжените сили на Руската федерация подозират, че тази биомаса може да е в състояние на наркотична интоксикация и опианение.
234
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 10 месеца
посока Запорожие. Район Ореховски. ВСУ се активизираха в тази област след кратко прекъсване. Зомби нацитата щурмуваха село Пятихатки. С огромни загуби rMeжTa успя да окупира покрайнините на селото. Войници на ВС на РФ се опитват да изтласкат зомбитата от западните покрайнини на населеното място. Руските витязи са правили това повече от веднъж. В района по зомбитата и техниката действат РСЗО, ТОС, минохвъргачки, гаубици, танкове, хеликоптери Ка-52 и бронетехниката на ВС на РФ. Руските витязи ту настъпват, ту се оттеглят.Суингът продължава.
233
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Редовна рубрика за събитие, което никога няма да се случи: "Украйна в НАТО". Главатарят на терористичната организация НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна може да се присъедини към НАТО след края на войната с Русия. Има обаче план за действие, който Украйна трябва да изпълни преди това (сякаш войната с Русия не е достатъчна)-необходимо е да се извършат редица военни и демократични реформи(смешно е да се чуе това във връзка с фашистко образувание).Пояснява се,че дори в резултат на това няма никакви гаранции или срокове за одобрение на членството на Украйна в НАТО.
232
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Донецка посока. Маринка. Вчера rMeжTa на киевската хунта се опитаха да си върнат наскоро загубените позиции, но въоръжените сили на РФ успешно отблъснаха атаката. Офанзивата започна от територията на "резервата", мощен укрепен район на зомби нацитата, подходите към който са под обстрел и около който има огромен брой мини. След отблъскване на атаката позиционното настъпление на Въоръжените сили на РФ продължи. Не толкова отдавна части на Ахмат тръгнаха към Маринка.
231
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
А от кой народ са тези международни следователи?
230
0
 
5
 
! Отговори
Бай Кор преди 10 месеца
...адвокат и експерт по престъпления, свързани с глад...И експертно коментира, взрив на язовирна стена ?!? Спокойно можеха да питате и бай Ставри в местната кръчма, ще ви даде по-смислена теория. Ай стига бе хора ! Откъде ги вземате тези експерти ! Адвокатка знае, къде са критичните точки на язовирна стена ! Евала ти праим како ! Значи си и строителен инженер, с хидро-мелиоративна насоченост и ескперт по взривните материали и подривна дейност ! Еха, да ти завиди човек !
229
9
 
1
 
! Отговори
Невеж:))) преди 10 месеца
А верно ле че онзи чеченец козоЕВ Рамзан Кадир чок сеир загубил любимата си коза някаде в Украйна из Запорожие то май. Козата реагирала на името Адам Делимчанов. Чубанинът на овцата предлагал и награда за инфо свързана с нея тъй като биле много близко кръвно свързани.
228
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аве копейки, що са стръвите коги бащицата ви путинак вика, че са зле финансово и вече без модерно въоражение? Пишете си му нз него да е по умерен в изказа си, че така пък вази ви злепоставя. На него си му е лесно от бункерот ама вие са чръвите по форумите
227
10
 
4
 
! Отговори
Таранколу. Com преди 10 месеца
Естествено че москалите взривиха стената понеже добре знаеха какво ги чака иначе. Това обаче само ще забави агония та на човека от кремлин с име на женски полов орган понеже водата ще се отдръпне в един момент. Подлъга се завалийката че контранастъплението но украинците е започнало и за това точно сега пострада стената на язовира. Хубавото на това е че всъщност е доказателство само за малоумието и безпомощоостта на втората по големина армия на третия свят. А неизбежното то си предстои.
226
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе що путинак вика, че на рашистанците имат недостиг на модерно въоражение? Да не би пък да водят война вече?
225
12
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 10 месеца
Не вероятно , а със сигурност. Те разрушиха цяла Украйна , та един язовир ли ще им си опре.
224
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе що путинак вика, че тая е доста лоша финансова година за просия. Да не би да имат някави санкции?