Кремъл се е опитал да убие двоен агент на територията на САЩ

Той е бил следен от мексикански учен
20 юни 2023 21:25, Нели Христова
51
Кремъл се е опитал да убие двоен агент на територията на САЩ

Кремъл се e опитал да убие руски двоен агент на американска земя, което е довело до експулсирането на редица шпиони на двете страни, се твърди в нова книга.

Съобщава се, че преди 3 години Москва е принудила мексикански учен, чието семейство е било възпрепятствано да напусне Русия, да наблюдава бившия руски шпионин Александър Потеев.

На учения Хектор Алехандро Кабрера е казано да наблюдава апартамент в Маями, където е живял Потеев. По-късно на Кабрера е казано да проследи шпионина, който се е обърнал срещу родината си и е започнал да работи за американците. Хектор трябвало да докладва подробности за живота на руснака на неговите ръководители.

По-късно Кабрера беше заловен. Осъзнавайки, че е бил забелязан, той избягал на летището с намерението да хване полет за Мексико. Той е спрян от американски митничари и арестуван, според Spies, The Epic Intelligence War Between East and West, британското издание на новата книга на академика от Харвард Калдър Уолтън.

Уолтън казва, че следенето на Потеев почти сигурно е било подготовка за опит за убийство. Той пише, че операцията е била "съвременен Меркадер", препратка към Рамон Меркадер, който убива Леон Троцки по заповед на Сталин през 1940 г.

Потеев ставал мишена на Кремъл, след като смени страната. Беше съобщено, че неговата информация е довела до ареста и експулсирането от САЩ на около дузина руски агенти.

Две години по-рано агенти на Кремъл се опитаха да отровят британско-руския двоен агент Сергей Скрипал с новичок. Атаката срещу Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри не ги уби, но една британка, Доун Стърджис, почина три месеца по-късно, след като се докосна до бутилката от парфюм, в която се смяташе, че се е съхранявало нервнопаралитичното веществ "Новичок".

Неуспешният опит да бъде убит Потеев доведе до бързо влошаване на отношенията между Вашингтон и Москв
а и експулсирането на няколко агенти от двете страни, казва Уолтън.

Президентът Путин, бивш агент на КГБ, базиран в Източна Германия, изпитва презрение към политическите си врагове и към шпионите, които са избягали на Запад. Няколко негови политически опоненти и изявени критици бяха убити или умряха при мистериозни обстоятелства през последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
Перманентно преди 10 месеца
на последък започнаха да ме канят все повече ,,стари" приятели на ,,по кафе или чай".Взех вече да се позамислям да ви кажа.Половината от тях са все от чергата на БКП.А аз тия много-много ги недолюбвам да ви кажа.Много долнопробни и първични индивиди са.До един.Комунист ли е? Троши мъ гръбнака в коляното и тва е.
37
2
 
1
 
! Отговори
преди 10 месеца
Толкова убийства стават със стрелба в Америка всеки ден, тази един човек не може да убият много са зле!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"почти сигурно е било подготовка за опит за убийство." или "Неуспешният опит да бъде убит Потеев" :))))))))
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скрипал е претоплена манжда, при това е лъжлива история! Обикновено който от запад ги вербува предателите, след това ги убива, за да няма свидетели, когато вече са ненужни!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мая Плисецкая е била английска шпионка и я убиха, когато стана ненужна, тя е извършила един от опитите за убийство на Сталин на едно представление, Горбачов е служил на нацистите като млад през ВСВ, показаха дори докумета с който е вербуван от нацистите, има и много други предатели, цяла поредица гледах преди няколко години в нета.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предателите винаги свършват зле и обикновено тези чужденци от запада, които са ги вербували, убиват собствените си творения накрая, за да няма свидетели!
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ох... отново куп измислици и инсинуации, плюс несъществуващи взаимовръзки на различни събития. Егати пропагандаторите! Заемете се с фантастика, може да изкарате някой лев. ***-БГ се превърна в място за публикуване на всякакви небивалици
31
7
 
8
 
! Отговори
Двоен агент ?! преди 10 месеца
Направо си е чист предател ! А какво се случва с предателите навсякъде по света ? Ако не го утрепат руснаците, това ще го сторят американците ! След като им е изпял всичко и повече няма да им е нужен. Защо да им бъде в тежест да го охраняват доживот?
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руският внос се възстанови до предкризисните нива. Руският внос вече се е възстановил до предишни нива в стойностно изражение, а във физическо изражение не достига само 2%. Много се работи по преструктурирането на логистиката. Търговията с Европейския съюз е заменена от други страни. На първо място, това са Китай, Индия, Турция и Азербайджан. Особено се откроява вносът на леки автомобили от "Поднебесната", който през януари-май се е утроил на годишна база. При строителната техника - осемкратно увеличение за същия период.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гробове на войници, загинали в минали войни, се разкопават в Лвов, за да направят място за наскоро загиналите, - NYT. На гробищата градските власти започнаха да ексхумират немаркирани гробове на войници, погребани през Първата световна война, млади хора, загинали в началото на миналия век, пише вестникът.
28
4
 
5
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Яку Бачкати 100те мильона на ФАЩ за тр0лове и пропаганда
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Книги твърдят ... Книгата съдържа художествена литература, измислица. Ето ви установен факт: 27-годишна гражданка на Австрия, изчезнала безследно от Виена през миналата година, обявена за международно издирване, бе открита да си живее абсолютно свободно, жива и здрава в руския град Владивосток, Далечния Изток.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Но България стана шампион по изритване на руски шпиони на глава от населението, цели 70 парчета.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скучни шпионски истории. Не ми харесва тоя жанр.
24
2
 
10
 
! Отговори
Да преди 10 месеца
Глупости
23
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Варварска Русия във от Бг.
22
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Басня за не много умни американци.
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз пък четох друга книга , в нея пише че америка за България е спонсор на този род пропаганда, НО е разочарована от некадърноста на българските списващи и ще намаля надника !
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айдеее претоплихте манджата,те другите са ангели небесни .Бухаха.Стотици хиляди души си отидоха в Украйна ,нечии деца,бащи,любими.Спрете се,говорете за мир.
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тровиха Скрипал, Навални и Гебрев, но не можаха да ги отровят. А британката е докоснала флакона и е умряла. От това следва, че или на британците ангелите им са по-слаби, или нещо ни будалкат. А флакона, след употреба, го захвърлят където им падне ли?