Кремъл се е опитал да убие двоен агент на територията на САЩ

Той е бил следен от мексикански учен
20 юни 2023 21:25, Нели Христова
51
Кремъл се е опитал да убие двоен агент на територията на САЩ

Кремъл се e опитал да убие руски двоен агент на американска земя, което е довело до експулсирането на редица шпиони на двете страни, се твърди в нова книга.

Съобщава се, че преди 3 години Москва е принудила мексикански учен, чието семейство е било възпрепятствано да напусне Русия, да наблюдава бившия руски шпионин Александър Потеев.

На учения Хектор Алехандро Кабрера е казано да наблюдава апартамент в Маями, където е живял Потеев. По-късно на Кабрера е казано да проследи шпионина, който се е обърнал срещу родината си и е започнал да работи за американците. Хектор трябвало да докладва подробности за живота на руснака на неговите ръководители.

По-късно Кабрера беше заловен. Осъзнавайки, че е бил забелязан, той избягал на летището с намерението да хване полет за Мексико. Той е спрян от американски митничари и арестуван, според Spies, The Epic Intelligence War Between East and West, британското издание на новата книга на академика от Харвард Калдър Уолтън.

Уолтън казва, че следенето на Потеев почти сигурно е било подготовка за опит за убийство. Той пише, че операцията е била "съвременен Меркадер", препратка към Рамон Меркадер, който убива Леон Троцки по заповед на Сталин през 1940 г.

Потеев ставал мишена на Кремъл, след като смени страната. Беше съобщено, че неговата информация е довела до ареста и експулсирането от САЩ на около дузина руски агенти.

Две години по-рано агенти на Кремъл се опитаха да отровят британско-руския двоен агент Сергей Скрипал с новичок. Атаката срещу Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри не ги уби, но една британка, Доун Стърджис, почина три месеца по-късно, след като се докосна до бутилката от парфюм, в която се смяташе, че се е съхранявало нервнопаралитичното веществ "Новичок".

Неуспешният опит да бъде убит Потеев доведе до бързо влошаване на отношенията между Вашингтон и Москв
а и експулсирането на няколко агенти от двете страни, казва Уолтън.

Президентът Путин, бивш агент на КГБ, базиран в Източна Германия, изпитва презрение към политическите си врагове и към шпионите, които са избягали на Запад. Няколко негови политически опоненти и изявени критици бяха убити или умряха при мистериозни обстоятелства през последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
7
 
! Отговори
Дон Кикот преди 10 месеца
Кгб мачка само на свой терен в Русия им е силата да тероризира населението си, a на запад обаче не са такива страшилища :)
17
3
 
3
 
! Отговори
Те убиват преди 10 месеца
В България убиват хора по особено жесток начин за критики по Интернет! Моля пишете за това!Ние сме Българи не американци или руснаци! Германов: Изселен в гр. Бобов дол
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 2. -:)) Много си Малък,та да " казваш" Сукалче!!!-:)))
15
4
 
10
 
! Отговори
Важен въпрос преди 10 месеца
Как Кремъл е стигнал до САЩ? Пренесли са го камък по камък?
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как пък ги измисляте тия неща ,направо майстори на късият разказ..
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако е работа на " Кремъл", сега този щеше да е мъртвец!!!-:))
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Христова пак е в облаците.
11
6
 
15
 
! Отговори
абе преди 10 месеца
туй филмов сценарий за фестивала в Кан ли е? прилича малко като за Джеймс Бонд, ама няма да спечели награда!...много е плоско всичко...
10
6
 
7
 
! Отговори
Ба.хти сакатите преди 10 месеца
Руски агенти ! Един човек не могат да ликвидират
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А американците защо се бъркат във вътрешните работи на Русия в САЩ?
8
8
 
17
 
! Отговори
топ новина преди 10 месеца
"Козяк"съобщава , че преди 3 години Москва е принудила мексикански учен, чието семейство е било възпрепятствано да напусне Русия, да наблюдава бившия руски шпионин Александър Потеев.ИЗВОД:Следенето на Потеев почти сигурно е било подготовка за опит за убийство.Ха-ха-хааааа....
7
9
 
9
 
! Отговори
Карлуково преди 10 месеца
Сега Хр. Иванов - мравояда раздава безплатна пиячка и дрога, елате тук след 2-3 часа към 22:30, за да видите какви чутовни пpocтотии ще напишат дрoгираните сopocоидни тъпaнaри.
6
3
 
11
 
! Отговори
Във всички преди 10 месеца
американски филми руснаците са показани като мега кухи парчета с мускули . Това е мнението на американците за тях . Реалността е друга - руснаците не са мускулести по скоро са създадени за балет . Нежни създания .
5
6
 
8
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 10 месеца
В Америка вече тече план Х. Всички с руски корени биват издирвани и връщания по Сибир, на убавото.
4
5
 
17
 
! Отговори
МЕХИКО преди 10 месеца
Краварите пак се уляха в пропагандата си....
3
5
 
6
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 10 месеца
Президентът Путин, бивш агент на КГБ, базиран в Източна Германия, изпитва презрение към политическите си врагове.МНОГО ТОЧНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ !!!
2
14
 
6
 
! Отговори
Аз отдавна казвам преди 10 месеца
Че всички руски посолства в цивилизования свят трябва да се затворят и на руснаците да им се спрат визите
1
5
 
13
 
! Отговори
По публикацията рабо преди 10 месеца
"Козяк".... стара претоплена манджа!