Лукашенкo: Путин искаше да "заличи" Пригожин заради бунта

Ликвидацията му може да доведе до повсеместен бунт на неговите бойци
28 юни 2023 22:50, Йоана Цонева
27
Лукашенкo: Путин искаше да "заличи" Пригожин заради бунта
Снимка: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е убедил руския президент Владимир Путин да не "ликвидира" шефа на наемницическата група "Вагнер" Евгений Пригожин в отговор на това, което Кремъл определи като бунт, тласнал Русия към гражданска война.

Първоначално Путин се зарече да потуши бунта, сравнявайки го с военните безредици, довели до революцията от 1917 г., а след това и до гражданска война, но часове по-късно беше постигната сделка, която позволи на Пригожин и някои от неговите бойци да отидат в Беларус.

Пригожин отлетя за Беларус от Русия във вторник.

Докато описваше съботния си разговор с Путин, Лукашенко използва руския криминален жаргонен израз за убийство на някого, еквивалентен на английския израз to "wipe out" (заличавам, ликвидирам).

"Аз също разбрах: беше взето брутално решение (и това беше подтекстът на обръщението на Путин) да се заличат" бунтовниците, каза Лукашенко на среща на свои служители от армията и журналисти във вторник според беларуските държавни медии.

"Предложих на Путин да не бърза. Хайде - казах аз, - да поговорим с Пригожин, с неговите командири. На което той ми каза: "Слушай, Саша, това е безполезно. Той дори не си вдига телефона, не иска да говори с никого".

През 1999 г. Путин използва същия руски глагол по отношение на чеченските бойци, като се закле да ги "изтрие от сраната" - реплики, които се превърнаха в широко цитирана емблема на суровата му личност.

Кремъл не коментира веднага забележките на Лукашенко, които дават рядък поглед върху разговорите в Кремъл, докато Русия, според разказа на самия Путин, се люшка към невиждани от десетилетия сътресения.

Лукашенко, едновременно стар познат на Пригожин и близък съюзник на Путин, заяви, че е посъветвал руския президент да мисли "по-далеч от собствения си нос" и че елиминирането на Пригожин може да доведе до повсеместен бунт на неговите бойци.

Беларуският лидер заяви също, че собствената му армия би могла да се възползва от опита на войските на Вагнер, които според сключеното с Кремъл споразумение вече могат свободно да се преместят в Беларус.

"Това е най-подготвената част в армията", цитира Лукашенко държавната агенция БелТА. "Кой ще оспори това? Моите военни също разбират това, а ние нямаме такива хора в Беларус".

По-късно Лукашенко казал на военните си, че "хората не разбират, че ние подхождаме прагматично. Те (Вагнер) са минали през това, те ще ни разкажат за въоръжението - кое е работило добре, кое зле".

Пригожин спря това, което нарече "марш на справедливостта" към Москва от южния град Ростов на Дон на 200 км от столицата след намесата на Лукашенко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
До24 преди 9 месеца
Те село в украйна 6месеца превземаха! каква полша?
20
2
 
2
 
! Отговори
Вагнер преди 9 месеца
Сега може и Полша да обрулят кой ще им каже нещо
19
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 9 месеца
Жужето май си плува в някакви свои орбити? Това било като Сталинградската битка, онова било като 1917 год? Психиатрията набира скорост! Жертви на Сталинизма са над 40 милиона руснаци, този докъде може да я докара?
18
1
 
3
 
! Отговори
Дон Кикот преди 9 месеца
Пригожин само искаше да подари на Путин дървено пардесю а те за бунт и революция си помислиха.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лукашенко е голям артист. Ако Путин реши, Пригожин ще "изчезне" и ще го обявят за национално издирване, но така и няма да го открият. Само, че ПРижин е с двата крака в плана, както и Лукашенко. Жал ми е за тези, чиято радост беше така кратка. И сега за си замажат гафа, измислят разни провали на Путин, начало на краищата и преследвания. Всичко се прави в името това Путин да бъде изкаран най-големия мракобесец в световната история.
16
0
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 9 месеца
Вие наивен ли сте, неосведомен или просто си пишете за бройка? Силите на Русия не напредват сериозно по фронта 1. Защото по фронта всичко е минирано; 2. Фронтовата линия е с много укрепени райони под земята, съоръжения, правени включително преди 2022 г,. 3. фронтовата линия е дълга повече от 1 000 км, всеко пробив трябва да се подсигури и отстрани, за да няма обкръжение. 4. Украинците се подпомагат с американски сателити. А Пригожин би бил в чисто поле като на длан .
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така, В текста има верни неща и СЪЗНАТЕЛНО изпуснати подробности. 1. англоскасите, помните, твърдяха, че Лукашенко бил тежко болен, на смъртно легло, след 9-ти май; 2. Лукашенко няколко пъти вече казва,че диалогът му с Пригожин бил първия половин час псувни и тежки ругателства от страна на Пригожин, корто говори за нивото на изказващия ги; 3, Луклашенко го питал: "Ты книжки читаешь?"(Четеш ли книжки?) и му обяснил, че ще го смажат като дървеница при Москва, както са смазали и други войски преди
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пишете, че въоръженият метеж е тласнал Русия към гражданска война. Къде е гражданската война? В мечтите на колективния запад ли? Може би такъв е бил планът на кукловодите: Метеж+Майдан+Гражданска война?
13
5
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Колхозникът е все по-активен в руския цирк.Сценаристът Путин е доволен.Лукашенко го почерпиха с отровен чай в Москва и явно е разбрал посланието.Повече няма да се отклонява от пътя,начертан в Кремъл.
12
5
 
11
 
! Отговори
Всичките са преди 9 месеца
От един дол дренки - криминални престъпници и мафиоти !
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За какво му е на Лукашенко да се възползва от опита на Вагнер, какво намеква?! С една дума, кого се готви да напада??
10
4
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 9 месеца
Точно така каза! Спомням си тези шокиращи думи на Путин още от 1999 на една пресконференция по ОРТ... Много добре разкри истинската си същност на садист.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стига ни занимавахте с тая руска циркова постановка.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо думата ликвидир е в кавички? Какво лошо има в нея?
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вагнер сега ще пази Лукашенко от злобното и коварно, кремълско джyдже.
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лукашенко винаги е лавирал между Запада и Русия. Скоро ще му докарат ядрени оръжия. Уж под контрола на руснаците, но сега си прибира Пригожин с няколко хиляди опитни бойци. Лукашенко в прав текст си казва, че ще го използва, за да обучава беларуската армия. Тоест, ще му даде още няколко хиляди. Пригожин ще е под негов контрол, с омраза към всички управляващи в Русия. Колко души разбират, че скоро Беларус ще е ядрена държава с мощна армия и с независима политика?
5
5
 
3
 
! Отговори
Войко преди 9 месеца
Батя е голям !
4
5
 
6
 
! Отговори
Петров преди 9 месеца
Мъдрецът от Банкя предрече гражданска война но и мъдрите грешат.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Обяснявам Запази си ги за кварталната кръчма тия фантазии
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само си измисляте небивалици не се запряхте. Каквото е казал е казал. А вие ни обучавате сега на руски жаргони и глаголи въпреки че е знаете руски език