Никой не иска вече да му е приятел: Къде е Пригожин?

Дори наемниците на "Вагнер" все още не са в Беларус
7 юли 2023 19:00, Нели Христова
62
Никой не иска вече да му е приятел: Къде е Пригожин?
Снимка: БГНЕС

Ако научихме едно нещо от пресконференцията на беларуския президент Александър Лукашенко в четвъртък, то е, че шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин, който не е бил виждан публично от 24 юни, изглежда е в определено опасна неопределеност.

Лукашенко постави дистанция между себе си и Пригожин, когато каза, че нито той, нито неговите наемници са в Беларус и не е ясно дали някога ще се преместят там.

"Той е в Санкт Петербург. Или може би тази сутрин ще пътува за Москва или другаде", каза Лукашенко в отговор на въпрос на CNN. "Но сега той не е на територията на Беларус", отсече президентът.

Когато се обяви, че Лукашенко е посредничил при сделка за прекратяване на евентуалното въстание на Пригожин в Русия миналия месец, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че споразумението е постигнато, защото Пригожин и Лукашенко са се познавали "лично от дълго време, от около 20 години".

Но в четвъртък Лукашенко каза, че Путин е дългогодишният приятел на Пригожин, който го познава "много по-добре от мен и го познава по-дълго от мен, около 30 години".

Никой от лидерите не изглежда твърде запален по идеята да бъде най-добрият приятел на Пригожин сега.

Една от последните капки за дългогодишното напрежение на Пригожин с руското министерство на отбраната беше настояването наемниците на "Вагнер" да подпишат договори с руското правителство; Пригожин отказа.

Но в четвъртък Лукашенко настоя, че ако "Вагнер" дойде в Беларус, неговите наемници ще трябва да подпишат документи с правителството на Беларус.

"Когато решат да бъдат разположени в Беларус, ние ще изготвим договор с тях", каза той.

Точно когато научихме, че Пригожин е в Русия, а не в Беларус, руските държавни медии пуснаха кадри от  полицейски обиск в офиса и резиденцията на Пригожин в Санкт Петербург. Кадрите - описани от водещите като "скандални" - показват това, което е описано като скривалище от злато, пари и перуки, заедно с оръжия и няколко паспорта, очевидно принадлежащи на Пригожин под различни псевдоними.

Лукашенко, чиято вярност към руския президент Владимир Путин накара мнозина да го характеризират като нищо повече от васална държава, удвои приятелството си с Путин.

Дори понякога да има напрежение, каза той, "имаме канали за комуникация и само за минути водим разговор и след часове се срещаме лице в лице. Ние сме в една лодка. Ако започнем битка и направим дупка в тази лодка, и двамата ще се удавим".

Наистина, каза той, когато става въпрос за руските ядрени оръжия, които са наскоро разположени в Беларус, двете страни са свързани помежду си.

"Те са предназначенr единствено за отбранителни цели", каза той. Ако Русия използва ядрено оръжие, "сигурен съм, че ще се консултира с най-близкия си съюзник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има човек има проблем. Няма човек няма проблем.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пуши нервно до някой прозорец на 13-ия етаж, и се надява решетките да излязат здрави.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пропагандните новини не се пишат от професионални журналисти. Истинските журналисти пишат новините такива, каквито са и оставят читателят сам да си прави изводите. Другото е промиване на мозъци на хора, които вярват на медиите. Според вас днесбг, не е ли подло това, което правите? Помнете: съдбата винаги наказва подлеците!
51
3
 
4
 
! Отговори
БС преди 9 месеца
Вие пък сте голями клюкари. Оставете човека на мира.
50
9
 
7
 
! Отговори
Русия преди 9 месеца
Бачкати ли 100те мильона на ФАЩ за тр0лове и западна пропаганда
49
10
 
17
 
! Отговори
Бавно преди 9 месеца
Бавно настъпват украинците, дават им още оръжия. Тридневната "военна операция" продължава вече година и половина и изходът и е съвсем неясен. Ах как само се обърнаха нещата, ах колко нерви изхабиха копейките. Една рубла вече е един евро цент. Жълти стотинки са изчезващите комунисти и те го знаят,и нищо не могат да направят.
48
4
 
4
 
! Отговори
Пригожин преди 9 месеца
Пукаме бело с Зеленски скоро на дядката в Бункера ще му дръпнем шалтера
47
3
 
6
 
! Отговори
Полковника от театър преди 9 месеца
До ПолковникТоя полковник е доста смешен. Знае тайните на великите сили, мисли си че разбира нещо от военно дело. Не е спирал да пие от сутринта и да нищи световната политика с пиянките пред блока. Единственото което го свърза с армията е годината казарма в която са го спуквали от гаври. Любимата му песен е Страна Огромная и си я тананика тайно преди да заспи, не е спирал да псува от вчера заради посещението на Зеленски
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако вярваме на руският националист Гиркин ,Пригожин джитка из Маскве,оправя свойте дела и никой не го притеснява за нищо ,камо ли да го арестува!
45
16
 
8
 
! Отговори
Спеца преди 9 месеца
Глупости!Две трети от страните в света стоят твърдо зад Русия и Путин!
44
7
 
1
 
! Отговори
Василев преди 9 месеца
Приятел му е Бати Бойко ДПС , подариха 5 милиарда на Газпром и Атомстройекспорт!Агент Манди Шийлдс!ЦРУ!!!
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тиквата има приятел у Симитли :)))
42
16
 
12
 
! Отговори
Полковник преди 9 месеца
Какъв Пригожин?Няма бунт а театър.В момента се водят тайни преговори за мир между САЩ и Русия.Американците видяха че Украйна губи.Контрата се провали.Източна Украйна отива завинаги при Русия а Западна ще е в НАТО.Путин пак ще спечели защото това му беше целта.
41
11
 
12
 
! Отговори
До Укро феновете преди 9 месеца
Чуждото канче е много интересно. По добре вижте какво става със "мащабният Контра наступ" ? Стигнахте ли до Москва ?
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е, не е като клоуна - клошар, дето само обикаля и проси..
39
7
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 9 месеца
Костяйкин му мачка хартията да му е миеко кату сире ха ха хаааа
38
1
 
2
 
! Отговори
По снимката личи преди 9 месеца
Изяли са готвача
37
4
 
9
 
! Отговори
Емо преди 9 месеца
А стига вече сте ни информирали за престъпници.Дайте нещо за душата.
36
3
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 9 месеца
Да, но са снимали и перуките с които Бойко се дегизира когато го подгони Корнелия Нинова.
35
6
 
4
 
! Отговори
Полицейщина на макс преди 9 месеца
А служителите от МВР винаги добри и затова, че изпълняват мокри поръчки на лицето Бойко Методиев Борисов, Пирожкин от Русия им бил виновен на БГ полицаите, а те добри!