Пригожин ползва двойници и е останал в Русия?

Това заяви служител на Пентагона
7 юли 2023 21:15, Йоана Цонева
110
Пригожин ползва двойници и е останал в Русия?
Снимка: БГНЕС

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин наистина е бил в Русия през по-голямата част от времето след бунта, като се е движил основно между Москва и Санкт Петербург, заяви служител на Пентагона пред американския в. "Ню Йорк Таймс" при условие да остане анонимен.

Той казва, че не е ясно дали Пригожин изобщо е идвал в Беларус, тъй като той очевидно използва двойници, за да прикрива движенията си.

На 27 юни Лукашенко заяви, че Пригожин е в Беларус, като подчерта, че това е станало "днес". На 6 юли, в отговор на въпрос къде се намират наемниците и Пригожин, Лукашенко заяви: "Това е руска компания. Затова въпросът явно не е към мен. Доколкото съм информиран, бойците са в своите лагери. Що се отнася до Пригожин, той се намира в Санкт Петербург. Той не е на територията на Беларус.

"Екипът на "Вагнер" все още не е пристигнал в Беларус, както заяви междувременно заместник-министърът на отбраната на Беларус Леонид Касински.

"Не, оперативната група все още не е пристигнала, не е определена, не е огледана. Мисля, че когато се вземе окончателното решение групата "Вагнер" да се разположи или не в Беларус, тогава ще видим", заяви Касински.

Тоест от изказването му следва, че ЧВК все пак може да промени решението си и да не отиде в Беларус.

При претърсването на имението на Евгений Пригожин в Санкт Петербург разследващите откриха пари в брой, оръжия и странна колекция от перуки. Самият Пригожин все още е на свобода. Въпреки че ни беше казано, че според условията на сделката той е трябвало да отиде в изгнание в Беларус, коментира британското издание The Spectator.  

Но Лукашенко заяви, че Пригожин се намира в Русия и той не знае къде точно. Всъщност говорителят Дмитрий Песков излезе с изявление, в което се казва, че руската държава няма "нито възможност, нито желание" да проследява движението на Пригожин.

Изглежда, че е налице някаква ситуация на противопоставяне. Не изглежда наемниците на Вагнер да се преместват в Беларус или да се присъединяват към други части, както се предполагаше. От друга страна, има предположения, че редовните военни са си присвоили всички или по-голямата част от техните танкове и друго оборудване. Част от бизнес империята на Пригожин "Конкорд груп" е закрита, като някои подразделения изглежда работят както обикновено, а други са поети от конкуренти. В края на краищата това е често срещана динамика в Путинова Русия - спадът в популярността е покана за по-ориентираните съперници да започнат да търсят трофеи.

Показани ни бяха кадри от вътрешността на имението на Пригожин, когато в първия ден на бунта там нахлуват служители на ФСБ. Сред предсказуемия бляскав интериор, който изглежда е нещо обичайно за новите пари на Русия, имаше пачки с пари в брой на стойност около 600 милиона рубли. До известна степен това може да се обясни с факта, че Вагнер по същество е паричен бизнес, при който на бойците и на роднините на загиналите се плаща в брой. Въпреки това сумата в брой е, меко казано, забележителна. Още по-странна е гледката на гардероб, пълен с перуки с различна степен на неправдоподобност, както и на серия селфита на Пригожин в различни униформи и маскировки. Тези селфита може да са истински, а може и да не са, тъй като ФСБ има значителен опит в инсценирането и манипулирането на снимки. Въпреки това начинът, по който изобличението е показано по държавен телевизионен канал, подсказва за определена кампания за подкопаване на доверието в Пригожин и за неговото унижение.

В крайна сметка сцените от Ростов на Дон, където голям брой жители аплодират него и хората му, напускащи града, подчертават колко лесно той може да се превърне в катализатор на общественото недоволство. Не става дума за това, че хората аплодират един кървав бандит, който почти сигурно е военнопрестъпник. По-скоро това е отражение на широко разпространеното недоволство, предизвикано от редица проблеми. Има хора, които приемат мита за "Вагнер" като най-ефективната бойна сила на страната на Русия и се чувстват предадени. Има и такива, които виждат в Пригожин рядък пример за командир, готов да се застъпи за своите хора. А има и такива, които просто реагират на това, което някой е готов да нарече корупция и некомпетентност по върховете на системата. Именно това, а не оръжията на "Вагнер", прави Пригожин опасен.

Той може да е прекалено опасен, за да бъде арестуван или елиминиран (все още), но Кремъл иска поне да подкопае обществения му авторитет и легитимност, пише dir.bg. Оттук и селфитата и вероятно бъдещите информационни операции. Тук има известна карма: човекът, който ръководеше прословутите ферми за тролове в социалните медии, сега получава възможността да изпита смъртта чрез хиляди мемове, пише в заключение The Spectator.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Пригожин преди 11 месеца
Взимайте денгите, само не барайте перуките те са тавариш Вова!
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русофил е равно на българофоб, незнаещ историческите злини, които Барбарска Русия е правила и прави на нашето отечество.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вие кажете ко стана с контранастъплението? Няма ли радостни новини с цветовете на дъгата?
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Такава рядкостна тъпня само САЩ могат да измислят. Едва ли е наше собствено производство. Не се случи метежа срещу Путин, защото там се появил двойник.
73
0
 
2
 
! Отговори
Психиатър преди 11 месеца
Един от двойниците му е "женерал" Атанасов - Гном. Изразът на суратите им е еднакъв - на кръволоци и садисти.
72
1
 
2
 
! Отговори
Ехаа преди 11 месеца
До рушките вдовици ...това ли, успя да ти роди к0хата тиква. Явно на краварите мисленето им причинява болка. Съчувствам ви, доста пари ще трябват за лечение а резултата не е сигурен.
71
0
 
4
 
! Отговори
Евраст преди 11 месеца
Заглавие на статия с въпросителен знак е = на измислица , товани учиха в училище
70
0
 
3
 
! Отговори
@@@@ преди 11 месеца
Абе вие българските медии изкарахте руснаците като пионери на клонирането , путин , пригожни , медведев , шойгу . Всочките имат клонинги , не се ли усештате че се нааквате с тези писания
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Само завчера са гътнати над 700 укронацита и 3 бази със складовете към тях" ----------- Това завчера, а вчера го отнесоха укробазите със складовете към тях край Гуляйполе.
68
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този тарикат на снимката ще е следващият президент на Русия. Джyджето приключи.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Айдеее и Пригожин ползвал двойници. И той. Абе няма ли да ми се намери и на мен един двойник, да го пратя на работа, а аз да си почивам и да си клатя краката? Някои хора вадят късмет с двойници, докато други си бъхтят сам саменички.
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Малей-и, тая русия бъкана с двойници уе! Подпът и надпът, из кюшетата надничат ту путин, ту пригожин, ту някой друг!
65
3
 
5
 
! Отговори
Форумната VPN крава преди 11 месеца
ще завий на умряло ако тука започнат да пишат по същество, вместо да я баламосват с глупости. Само завчера са гътнати над 700 укронацита и 3 бази със складовете към тях. Краварите дерзайте.
64
0
 
4
 
! Отговори
уфффф преди 11 месеца
Успокойте се най0сетне. Това беше постановка, за да се извадят наяве враговете, което и стана. Ако беше наистина бунт, можеше ли да приключи точно за 24 часа, ъм? Я помислете. Пригожин просто се разходи из Ростов на Дон, събра малко овации и си тръгна и точка.
63
0
 
4
 
! Отговори
следвамехронологията преди 11 месеца
Кремъл бил искал да подкопае обществения му авторитет и легитимност. Авторите полагат жалки усилия да обяснят неща, които сами не разбират. Общественият авторитет на Генчо Гарсона се срина в 10:00 часа на 24 юни. През голяма част от времето след 24-ти, Генчо се е движил основно между Москва и Питер. Личи си, че истерично търси опорна точка. Президентът Путин му прости за въоръжения метеж, но не е обещавал да не го преследва за присвоени държавни средства и за неплатени данъци към бюджета.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Песков излезъл с изявление, в което се казвало, че руската държава няма "нито възможност, нито желание" да проследява движението на Пригожин. Руската държава има възможност, но няма желание да проследява Генчо Гарсона. Той е бита карта и представлява интерес само за кретащия след събитията колективен запад.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стига с тия двойници и тройници, че вече прилича на цирк.
60
0
 
4
 
! Отговори
ДПС преди 11 месеца
е незаконна партия на етническа основа и трябва да бъде забранена!Има ли в Гърция турска партия???Има ли в Турция българска партия???
59
0
 
2
 
! Отговори
До ГЕРБ преди 11 месеца
И ти се радваш, че турската партия ДПС командва България, така ли???
58
0
 
4
 
! Отговори
НДК преди 11 месеца
Много милиони................никой не знае колко точно................откраднаха от НДК...........двамата крадци.........................Томислав Дончев и Мирослав Боршош!!