Киев: "Вагнер" достигна до руска ядрена база по време на бунта

Все още обаче няма представа какво се е случило след това
11 юли 2023 08:43, Йоана Цонева
70
Киев: "Вагнер" достигна до руска ядрена база по време на бунта
Снимка: Pixabay

Докато силите на "Вагнер" са се насочвали към Москва на 24 юни, друга група военни превозни средства се е отклонила към база на руската армия, в която са били разположени ядрени оръжия. Видеозаписи и интервюта с местни жители подкрепят тези твърдения.

Все още обаче няма представа какво се е случило след това, след като бойците на "Вагнер" са навлезли в селски райони, на около 100 км от ядрената база "Воронеж-45".

Западни официални представители неколкократно увериха, че руските запаси от ядрени оръжия не са били изложени на заплаха по време на бунта, който приключи бързо и мистериозно по-късно същия ден.

В ексклузивно интервю за "Ройтерс" обаче ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов заяви, че бойците на "Вагнер" са отишли ​​много по-далеч. Той твърди, че те са стигнали до ядрената база с намерението да се сдобият с малки ядрени устройства от съветско време, за да "вдигнат залога" на своя бунт. "Защото, ако си готов да се биеш до последния човек, това е едно от съоръженията, които значително вдигат залога", подчерта Буданов.

По негови думи единствената преграда между бойците на "Вагнер" и ядрените оръжия са били вратите на ядреното хранилище. "Вратите на склада са били затворени и те не са влезли в техническата секция", ​​уточни той.

Буданов не предостави доказателства за твърдението си и отказа да разкрие какви дискусии - ако е имало такива - са се провели със Съединените щати и други съюзници относно инцидента. Той не обясни и защо впоследствие бойците са се изтеглили от базата.

Източник, близък до Кремъл с военни връзки, потвърди част от думите на Буданов. Контингент на "Вагнер" "успя да влезе в зона от особен интерес, в резултат на което американците се разтревожиха, защото там се съхраняват ядрени боеприпаси", разкри той, без да дава повече подробности.

Източник в окупираната от руските сили Източна Украйна, запознат с въпроса, заяви, че това е предизвикало безпокойство в Кремъл и е дало тласък за набързо договорено прекратяване на бунта вечерта на 24 юни, с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Американски служители изразиха съмнения относно тази тези. На въпрос дали силите на "Вагнер" са достигнали базата и са се опитали да се сдобият с ядрени оръжия, говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адам Ходж отвърна: "Не сме в състояние да потвърдим тази информация. Нямахме индикации в нито един момент, че ядрени оръжия са изложени на риск".

Мат Корда, старши научен сътрудник и ръководител на проекта за ядрена информация във Федерацията на американските учени, смята, че би било "практически невъзможно за недържавно лице" да наруши ядрената сигурност на Русия. "Вагнер" може да е разполагал с хиляди войници, но е малко вероятно някой от тях да е бил наясно как да взриви бомба, подчерта той.

"Ако имате злонамерено лице, което е успяло да достигне до ядрено оръжие, то ще го открие съхранявано в не напълно сглобено състояние. Сглобяването ще трябва да бъде завършено чрез инсталиране на специализирано оборудване, след което да бъдат отключени разрешителни връзки за действие, а за да се направи това, те ще имат нужда от сътрудничеството на някой от 12-то управление", (отговарящо за защитата на руския ядрен арсенал - б.р.).

Бойците от "Вагнер" се сражаваха редом с руските войски в Украйна. Пригожин има отдавна тлеещ конфликт с висшето военно ръководство на Русия, който на 24 юни ескалира във въоръжен бунт, в който той поведе своите бойци към Москва. Не след дълго обаче внезапно те се върнаха обратно към контролирана от Русия територия в Източна Украйна след споразумение с Кремъл, сключено в събота с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Беше договорено предоставянето на имунитет на бунтовниците в замяна на връщането им в лагерите, а лидерът на наемниците отиде в съседен Беларус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вагнер се разделиха на 4 части доколкото знам. Я пак да проверят, дали една от частите не прави пикник на поляната пред Белия Дом.
42
0
 
1
 
! Отговори
А преди 9 месеца
Ако я бяха превзели сега Украйна щеше да е радиоактивна пустиня.
41
0
 
1
 
! Отговори
Егати тия за няма и преди 9 месеца
24 часа направиха 1000 работи. Стигнаха до тук, стигнаха до там, превзеха тва, превзеха онва... смятай. Ако всичко е вярно то вероятно вече някой проектира паметник на "Вагнер" в градината пред Белия Дом.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Светозар, браво бе шахматисте. А да си чувал за взивяване с помощни средства? Например лек пожар? Жокер - гледай филма Курск.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До сиромах, някой ден и това ще стане, ама няма да са Вагнер, а други. И те платени ест., тогава ще продадат ракетите на който плати повече и познайте какво ще се случи после? Разпада на разградена Прррросийка е неизбежен.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Определено в поведението на украиците и в поведението на северните македонци,има нещо общо работят с измислена недостоверна информация и не разбират как другите не разбират,че това е очевидно а не онова което се основава на факти.дори напротив ако за нещо има факти, за тях това е доказателство,че не е така.
37
2
 
2
 
! Отговори
цирк преди 9 месеца
Колективният запад и зеленото жуже да погледнат добре снимката към статията.. тя кзва всичко за "преврата" на вагнер.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не че Вагнер не могли да преодолеят затворената врата на базата, просто пред нея стояла една бабичка която събирала по 50 копейки за вход,ама те нямали щото лошия Путин не им бил платил. Така щеше да звучи малко по достоверно,и също толкова жалко и смешно разбира се.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Статия от нищо и за нищо......
34
1
 
7
 
! Отговори
пушек и огледала преди 9 месеца
Абе хохоли, вместо да говорите за къде са били стигнали вагнер, защо не кажете на колко километра от киев са В МОМЕНТА?
33
2
 
3
 
! Отговори
сиромах преди 9 месеца
така и така сте на ти с дезинформациите,пишете,че вагнеровци са извадили 4 ракети ЯРС от силоозите и са ги откарали в неизвестна посока!Освен това са откразнали и три камиона с ядрени тактически снаряди както и2о хиперзвукови авангарда!То лъгането за самочувствие и авторитет е безплатно!Дерзайте все така и скоро ще се съберем всички на едно място!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а кийв да не им е светил по пътя, та знае...
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Импексова и Копейкин пълнят шортите от падащите руски опорки.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хохлите продължават да се излагат като кифладжии. Значи нито един от западните сателити на които хохлите толкова разчитат не е успял да улови подобно нещо,само те най отворените разбрали че Вагнер стигнали до база за ядрени оръжия,на която единствената защита била врата,най вероятно заключена с катинар от 6,80 който хората на Пригожин не могли да отключат. Хахахааа
29
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия, ако нещо ги спаси от разпад, ще е ядреното оръжие. 90-те години, това ги спаси.
28
1
 
0
 
! Отговори
Амиии преди 9 месеца
Добре че не са я завзели, че онзи главорез като нищо щеше да пусне някоя ракета към Украйната.
27
0
 
6
 
! Отговори
мнение преди 9 месеца
Дрън, дрън, ярина... да се намираме на приказки в селската кръчма
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде пак украински фантастики
25
4
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 9 месеца
Вагнер или някой друг, дори и да заграбят ядрено оръжие, нямат кодовете за активация. Така, че нищо няма да стане. Ако ще да превземат целия ядрен арсенал.
24
4
 
6
 
! Отговори
синки по коленцата преди 9 месеца
Новият американски посланик лично отиде в офиса на деберастите да набива празните канчета на пинокио и гнома, докато те продаваха за жълти центове българските интереси, хванати за палците. Факт!