Киев: "Вагнер" достигна до руска ядрена база по време на бунта

Все още обаче няма представа какво се е случило след това
11 юли 2023 08:43, Йоана Цонева
70
Киев: "Вагнер" достигна до руска ядрена база по време на бунта
Снимка: Pixabay

Докато силите на "Вагнер" са се насочвали към Москва на 24 юни, друга група военни превозни средства се е отклонила към база на руската армия, в която са били разположени ядрени оръжия. Видеозаписи и интервюта с местни жители подкрепят тези твърдения.

Все още обаче няма представа какво се е случило след това, след като бойците на "Вагнер" са навлезли в селски райони, на около 100 км от ядрената база "Воронеж-45".

Западни официални представители неколкократно увериха, че руските запаси от ядрени оръжия не са били изложени на заплаха по време на бунта, който приключи бързо и мистериозно по-късно същия ден.

В ексклузивно интервю за "Ройтерс" обаче ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов заяви, че бойците на "Вагнер" са отишли ​​много по-далеч. Той твърди, че те са стигнали до ядрената база с намерението да се сдобият с малки ядрени устройства от съветско време, за да "вдигнат залога" на своя бунт. "Защото, ако си готов да се биеш до последния човек, това е едно от съоръженията, които значително вдигат залога", подчерта Буданов.

По негови думи единствената преграда между бойците на "Вагнер" и ядрените оръжия са били вратите на ядреното хранилище. "Вратите на склада са били затворени и те не са влезли в техническата секция", ​​уточни той.

Буданов не предостави доказателства за твърдението си и отказа да разкрие какви дискусии - ако е имало такива - са се провели със Съединените щати и други съюзници относно инцидента. Той не обясни и защо впоследствие бойците са се изтеглили от базата.

Източник, близък до Кремъл с военни връзки, потвърди част от думите на Буданов. Контингент на "Вагнер" "успя да влезе в зона от особен интерес, в резултат на което американците се разтревожиха, защото там се съхраняват ядрени боеприпаси", разкри той, без да дава повече подробности.

Източник в окупираната от руските сили Източна Украйна, запознат с въпроса, заяви, че това е предизвикало безпокойство в Кремъл и е дало тласък за набързо договорено прекратяване на бунта вечерта на 24 юни, с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко.

Американски служители изразиха съмнения относно тази тези. На въпрос дали силите на "Вагнер" са достигнали базата и са се опитали да се сдобият с ядрени оръжия, говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адам Ходж отвърна: "Не сме в състояние да потвърдим тази информация. Нямахме индикации в нито един момент, че ядрени оръжия са изложени на риск".

Мат Корда, старши научен сътрудник и ръководител на проекта за ядрена информация във Федерацията на американските учени, смята, че би било "практически невъзможно за недържавно лице" да наруши ядрената сигурност на Русия. "Вагнер" може да е разполагал с хиляди войници, но е малко вероятно някой от тях да е бил наясно как да взриви бомба, подчерта той.

"Ако имате злонамерено лице, което е успяло да достигне до ядрено оръжие, то ще го открие съхранявано в не напълно сглобено състояние. Сглобяването ще трябва да бъде завършено чрез инсталиране на специализирано оборудване, след което да бъдат отключени разрешителни връзки за действие, а за да се направи това, те ще имат нужда от сътрудничеството на някой от 12-то управление", (отговарящо за защитата на руския ядрен арсенал - б.р.).

Бойците от "Вагнер" се сражаваха редом с руските войски в Украйна. Пригожин има отдавна тлеещ конфликт с висшето военно ръководство на Русия, който на 24 юни ескалира във въоръжен бунт, в който той поведе своите бойци към Москва. Не след дълго обаче внезапно те се върнаха обратно към контролирана от Русия територия в Източна Украйна след споразумение с Кремъл, сключено в събота с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Беше договорено предоставянето на имунитет на бунтовниците в замяна на връщането им в лагерите, а лидерът на наемниците отиде в съседен Беларус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
""Вагнер" достигна до руска ядрена база по време на бунта" - "на около 100 км от ядрената база "Воронеж-45". направо на вратите са почукали ,от 100км разстояние :))))
2
5
 
7
 
! Отговори
ЦИРК ПРОПАГАНДА преди 10 месеца
"на около 100 км от ядрената база"
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не бе, достигнал е до руските летящи чинии