Русия към РЮА: Арест на Путин ще означава обявяване на война

Руският лидер е поканен в Йоханесбург за среща на върха на БРИКС
19 юли 2023 08:06, Елка Василева
62
Русия към РЮА: Арест на Путин ще означава обявяване на война
Снимка: архив, БГНЕС

Москва е предупредила Република Южна Африка (РЮА), че арест на руския президент Владимир Путин би бил равносилен на "обявяване на война", предаде ДПА, като се позова на писмено изявление, публикувано снощи от южноафриканския президент Сирил Рамафоса.

"Русия даде ясно да се разбере, че арест на действащия ѝ президент ще бъде равносилен на обявяване на война", пише Рамафоса в своето изявление, адресирано до Върховния съд в северната южноафриканска провинция Гаутенг. Следователно РЮА има "очевидни проблеми с изпълнението на искането за арест и екстрадиция на президента Путин", пише още той.

Още по темата
Руският лидер е поканен в Йоханесбург за срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) от 22 до 24 август въпреки международната заповед за неговия арест.

РЮА е изправена пред нарастващ международен натиск да потвърди, че ще изпълни заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС), ако Путин присъства срещата на върха, отбелязва ДПА. РЮА е подписала устава на МНС, но досега не е казала ясно как възнамерява да действа.

Съдът в Хага издаде заповедта за арест на Путин през март, като го обвини в предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Рамапоса заяви, че не може да оправдае пред южноафриканския народ "поемането на риска от война с Русия". Напротив, той се ангажира да "защити националния суверенитет, мира и сигурността" на РЮА.

Поради това РЮА е подала молба до МНС за освобождаване от задължението да арестува Путин..

РЮА беше подложена на критики през 2015 г., когато отказа да арестува тогавашния судански президент Омар Башир и да го предаде на МНС.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От канцеларията на президента на Република Южна Африка обявиха, че руския, дърт рептил Путин няма да присъства лично на срещата на върха на БРИКС поради страх от арест . Ще го замести Конья Лавров. Решението било взето "по взаимно съгласие, предава "Фокус".
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
'Джyджето няма да ходи в ЮАР... Вече го обявиха. Конья Лавров отива. Късият рептил остава в бункера, където му е мястото до края на жалкия си животец.
44
2
 
3
 
! Отговори
С това преди 9 месеца
Управляващата клика в Русия за пореден път доказва, че няма желание, нито намерение да се съобразява с международните норми, а иска да налага диктатура както в страната си, така и извън нея ! Тзи политика при всички случаи е обречена !
43
1
 
3
 
! Отговори
Шака Зулу преди 9 месеца
Какъв вожд е тоя Путин бе, вожд бях аз, по мое време такива изобщо не ги арестувахме, направо ги хапвахме с кокалите.
42
4
 
7
 
! Отговори
Любопитно преди 9 месеца
Божеее, какъв як съюз е това БРИКС, директно се заплашват с война, сещам се за един такъв съюз от близкото минало, примери Чехия ,Унгария. Господ да пази България от руския ботуш. Честито на всички в БРИКС.
41
6
 
3
 
! Отговори
Дядо Либен преди 9 месеца
Ето каква е разликата в развита демокрация и държава от третия свят, авторитаризъм и т.н. Ако Путин кацне в Белгия, Швейцария, Япония ще бъде арестуван, защото така е казал съда и съда ще каже Путин прав ли е или не е...ама ако кацне в ЮАР, Беларус, Турция и т.н. няма да бъде арестуван и няма да има съд ...познато до болка...сега вече разбрах защо селата в средногорието има толкова бели новодомци от ЮАР, които се хвалят колко било добре в България...
40
2
 
9
 
! Отговори
По-креативно, бе! преди 9 месеца
Кой е казал, че трябва да го арестува полицията в РЮА? Там нямат ли съхранени културни традиции? У всеки народ има такива. Може да го арестуват зулуски воини в традиционни облекла и с традиционно оръжие от лъкове, стрели и копия. И те да го предадат на трибунала в Хага още преди полицията на РЮА да се е усетила.
39
8
 
14
 
! Отговори
Интересно преди 9 месеца
Много интересно как пак на тези хора смятани за 3та ръка (ние сме 2ра все още няадявам се) се пада честта да арестуват президенти, лидери и т.н. Същите тези хора, на които се е падала часта не еднократно да са опитни зайчета на всички медикаменти и био оръжия на щатските ***
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя Зулу вожд като арестува Путин ще е голямо шоу.Бенкерния в съпровождение на воини с лъкове
37
3
 
6
 
! Отговори
Зулу Вожд преди 9 месеца
Гледайте си България!
36
7
 
11
 
! Отговори
новина за вътрешна преди 9 месеца
"Новината", така написана е за вътрешна употреба. Изявлението е насочено към полуделите западняци, да не се надат. Изказа не е с посока "Москва ни накара", а "Вие добре ли сте?". И изявлението не е скрито - всеки може да го намери без манипулация на контекста като тука!
35
13
 
13
 
! Отговори
Смешна работа преди 9 месеца
Още не са се срещали официално, а вече се готвят за война! Сегашната в Украйна (за 3 дни) не могат да завършат вече над 500 дни ,а взели за Южна Африка да кроят планове!?
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 27 Дюран Мюран Путин е имагинорно понятие . . . Когато не знаеш някоя дума, има речник, но когато и това е извън силите ти не ставай за смях и не пиши! Аман от неуки!
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
О хахаха, я, е хайде де, обявете война на РЮА. Като малък се заливах от смях с филма " Боговете сигурно са полудели". Сега като остарял искам да гледам продължението му като сериал в реално време.
32
6
 
20
 
! Отговори
ФАКТ! преди 9 месеца
Република Южна Африка ясно заявава: наглосаксите да се "оправят" сами, колко пъти искат! :):)
31
4
 
9
 
! Отговори
Тая новина не е ли преди 9 месеца
от преди месеци, а може би и повече? Тогава някой беше излязъл с публично изявление от страна на правителството на ЮАР, че никой, никого няма да арестува и всякакви спекулации по въпроса са безсмислени.
30
2
 
8
 
! Отговори
Какво е казал преди 9 месеца
и какво са изтипосали тука мисирките са две различни неща! Ама ме кефят как въртят плачинката!
29
11
 
8
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 9 месеца
Во ня щи те ми риз ли ви ватенки да си заврат ска па но то предупреждение нейде надълбоки изодзадзе! 'баси!...
28
5
 
7
 
! Отговори
Маг Минчо преди 9 месеца
Сега ще се намерят и едни зелени човечета,които ще обявят независима Руска Южна Африка....С доказано руски корени още отпреди племето зулу :-))
27
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нека си се срещат бедните аутсайдери, няма лошо. Ако не е ЕС и САЩ да им помпат икономиката, фалират на мига. Евтини роби. Нещо като нашите русофили, слугинаж на запад.