Русия към РЮА: Арест на Путин ще означава обявяване на война

Руският лидер е поканен в Йоханесбург за среща на върха на БРИКС
19 юли 2023 08:06, Елка Василева
62
Русия към РЮА: Арест на Путин ще означава обявяване на война
Снимка: архив, БГНЕС

Москва е предупредила Република Южна Африка (РЮА), че арест на руския президент Владимир Путин би бил равносилен на "обявяване на война", предаде ДПА, като се позова на писмено изявление, публикувано снощи от южноафриканския президент Сирил Рамафоса.

"Русия даде ясно да се разбере, че арест на действащия ѝ президент ще бъде равносилен на обявяване на война", пише Рамафоса в своето изявление, адресирано до Върховния съд в северната южноафриканска провинция Гаутенг. Следователно РЮА има "очевидни проблеми с изпълнението на искането за арест и екстрадиция на президента Путин", пише още той.

Още по темата
Руският лидер е поканен в Йоханесбург за срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) от 22 до 24 август въпреки международната заповед за неговия арест.

РЮА е изправена пред нарастващ международен натиск да потвърди, че ще изпълни заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС), ако Путин присъства срещата на върха, отбелязва ДПА. РЮА е подписала устава на МНС, но досега не е казала ясно как възнамерява да действа.

Съдът в Хага издаде заповедта за арест на Путин през март, като го обвини в предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Рамапоса заяви, че не може да оправдае пред южноафриканския народ "поемането на риска от война с Русия". Напротив, той се ангажира да "защити националния суверенитет, мира и сигурността" на РЮА.

Поради това РЮА е подала молба до МНС за освобождаване от задължението да арестува Путин..

РЮА беше подложена на критики през 2015 г., когато отказа да арестува тогавашния судански президент Омар Башир и да го предаде на МНС.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ще е голям сеир ако арестуват Путин в Африка и го фърлят в затвора сред тъмнокожите тоя белчо джуджак - много ще му се зарадват черните папаляги на това розаво дуп3нце
25
5
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 9 месеца
Няма сравнение, Буш представлява колонизаторска държава, там права имат само колонизаторите, а разни индианци, роби от Африка и подобни, нямат никакви права с времето получават малко повече права от тези които са имали преди, докато Путин представлява европейка държава в която правата на всеки човек се уважават, при това е вековна традиция в Русия това.
24
8
 
7
 
! Отговори
Пурко преди 9 месеца
Чемонданчика е загорял, седи като заточен в бункера и не е ходил по далеч от минск. Иска да се почуства пак значим за света обаче може да го задържат ако стъпи накриво.
23
4
 
2
 
! Отговори
До Банкеръ преди 9 месеца
Ха-ха тавариш съгласен съм по принцип, но като цяло спецназа е инструктиран да пази най-вече съдържанието на чемодана на путин. Имат си длъжност спец чемоданчик, за която се иска висока квалификация и голям опит.
22
3
 
2
 
! Отговори
Дюран Мюран преди 9 месеца
Путин е имагинорно понятие, представлява се поне от три личности, та в този ред на мисли ЮАР просто могат да се измъкнат от положението че не са арестували путин, защото при тях е бил тройника му с друг пащпорт и друго име, а не е забранено да приличаш на путин нали?
21
3
 
7
 
! Отговори
Банкеръ преди 9 месеца
Президента на Руската федерация ходи с елитна част от Спецназ на всякави визити.В общи линии тези хора премахват буквално всяка заплаха за охраняваното лице.Да не се окаже РЮА без правителство преди срещата.То и Римския император е ходил по визити ама преди него са минавали убийците на терористи.
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 18 ЯМБОЛИЯ Кой плашите бе,руски ***. Вие сте жалко подобие на армия. Не можете Украйна да превземете,цял Свят плашите. Никой разумен човек не се хваща на фалшиви. . . За човек с мозъчна ампутация всичко е лесно! Някой път не е необходимо да се демонстрира глупост, видно е!
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А вие защо не отразявате срещата между ЕС и страните от Латинска Америка? Зашото НЕ е в полза на ЕС? Зашото тем Зеленски е забранен да се споменава даже, също Украйна. На държавите по света им писна от фиксацията на Запада кън Украйна. Най-вече, защото те ПРЕДВАРИТЕЛНО изкупиха в огромно количества ХРАНИ, за да се запасят от очакваното вдигане на цените им с начало на военни действия. Държавите знаят, че огромни количества торове и суровуини ОТ РФ са блокирани по преистанища на ЕС, ей така .
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кога арестуват - буш за ирак тогава ще арестуват и путинТоест никога
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще си го премести фара Путин от другата страна на борда.
16
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Естествено че арест на първа фигура на дадена държава си е директно обявяване на война на съответното държава, затова подобни неща ще правят вътре в държавата а не отвън както Украйна примерно ,дори и в България свалянето на Живков. проблемът Русия е по-особен защото не се разполага с втори Горбачов а алтернативите на Путин са по опасни за запада,но пък Путин играе гросмайсторски , което също не е приятно за запада.
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според мен ще е еквивалент на обявяване на специална военна операция и възможност за Рашките да ядат шамари на още едно място. Впрочем е странно, че прибягват към заплахи срещу страна, с която щели да градят нов световен ред.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Южноафриканския президент Сирил Рамапоса се ангажира да защити националния суверенитет, мира и сигурността. Той даде ясен сигнал на Хага, че напразно се надява
13
6
 
12
 
! Отговори
Естествен Интелект преди 9 месеца
А някой от празноглавите укропитеци обърна ли внимание,че РЮА е пуснала молба до МНС за освобождаване от задължението за арест?
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще се дислоцира с междуконтинентални балистични конвенционални ракети и такива със среден и малък обсег на действие базирани на подводници... ще е доста показателно и ще спреш да се чудиш.
11
4
 
16
 
! Отговори
До 7 преди 9 месеца
Икономиката на САЩ растял с 6% ли хаха за това ли промениха лимита на дълга си
10
13
 
19
 
! Отговори
Упс преди 9 месеца
РЮА е част от БРИКС. КАК ВЪОБЩЕ МОЖЕ ДА ХРУМНЕ НА НЯКОГО, ЧЕ ТЕ БИХА МОГЛИ ДА АРЕСТУВАТ ПРЕЗИДЕНТА НА НАЙ- ГОЛЕМИЯ СИ ПАРТНЬОР - РУСИЯ?!?!?!
9
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искам само външното на раша да ми обясни , как ще води война в РЮА ?:)) Как ще се дислоцира, как ще прави логистика до там, как ще изхранва армията , от къде ще намери армия за там :)) тея явно са за лекар вече. Очевидно е.
8
9
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 9 месеца
Ако лозето Ти всеки Ден го нападха "глутница вълции " и Ти пречеха да си гледаш работата...Ти нямаше ли да предприемеш някакви мерки ?
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вова не ходи в ЮА!! Това е капан!